Kaj je prva stvar, ki jo naredite, ko se zjutraj zbudite? Če je bil vaš odgovor:

  • “Tečem skozi vrata s toastom v ustih in upam, da ne zamudim avtobusa.”
  • “Eh, karkoli se mi zahoče.”

… potem morate resno razmisliti o jutranji rutini.

Pisatelj Leo Babauta poda naslednji razlog, zakaj imeti jutranjo rutino:

“Razlog, zakaj imam rad jutranjo rutino, je ta, da mi ne le vliva občutek namena, miru in rituala v dan, ampak tudi zagotavlja, da vsako jutro opravim določene stvari … in sicer svoje cilje.”

Moj razlog za oblikovanje jutranje rutine je podoben: polna je majhnih, produktivnih navad, ki so hitre zmage. Če dan začnem s temi navadami, se mi poveča zagon, ki me prenaša čez ves dan, medtem ko delam na večjih “projektih”.

Zdi se mi, da tako veliko lažje pridem v “flow” stanje pri svojem delu, kot da bi se usedel in začel “na hladno”.

Avtor in programer Nick Winter v svoji knjigi The Motivation Hacker govori o zasnovi spiral uspeha. Ko nenehno vidite, da ste pri nečem uspešni, vam to pomaga krepiti samozavest in povečuje verjetnost, da boste uspešni tudi pri naslednji stvari.

Z oblikovanjem in upoštevanjem jutranje rutine se lahko vsak dan vidite uspešno opraviti več stvari. To pa krepi vašo samozavest in vam pomaga pri doseganju še večjih ciljev.

Poleg tega vam jutranja rutina daje razlog, da zjutraj vstanete iz postelje – razlog, ki se ga boste dejansko veselili. Čas, ki ga boste porabili za jutranjo rutino, bo verjetno najboljši čas, ki ga boste imeli čez dan.

Jutranja rutina

Način, kako začneš dan, je res pomemben. Pravočasno prebujanje in opravljanje zaporedja zdravih navad vam lahko zagotovita zagon, ki ga potrebujete za začetek dela. Jutranja rutina stori prav to, lahko traja pol ure ali eno uro, tipično eno uro. Jutranja rutina mora vsebovati opravila, ki odkljukajo naslednjih šest področij:

  • prehrana,
  • hidracija,
  • vadba,
  • higiena,
  • učenje in
  • izpostavljenost sončni svetlobi.

Zjutraj, ko zadoni budilka, takoj vstanite iz postelje in nikoli ne pritisnite gumba za dremež. Če zjutraj pritisnete na gumb za dremež, se sprijaznite s tem, da bo prva stvar, ki jo boste naredili ta dan, neuspeh. Če vam je težko vstati ali če ste v skupini ljudi, ki pritisnete gumb za dremež, obstaja trik, ki vas bo prisilil vstati iz postelje: nastavite si budilko na telefonu in telefon položite čim dlje vstran od postelje, npr. na mizo na drugi strani sobe. Ne bom vam govoril, kdaj morate vstati, ter da če želite biti uspešni, morate vstati ob treh zjutraj. Res ni pomembno, ob kateri uri se zbudite, če le najdete čas, ki ustreza vam in ravni vaše energije. Zatem, ko vstanete, najprej pospravite posteljo. S tem začnete dan z disciplino in integriteto.

Preden bom nadaljeval, vam svetujem, da začnete z majhnimi koraki. Ena od raziskav v Združenem kraljestvu je pokazala, da lahko traja povprečno 66 dni, da se navada popolnoma kristalizira in postane trdna. Seveda, če želite vztrajati pri jutranji rutini, potem morate nekaj razmisleka vložiti v to, da zgradite večerno rutino.

Med jutranjo rutino se poskušajte izogibati telefonu. Tu mislim predvsem družbena omrežja in branje e-pošte.

Sedaj, ko ste vstali in pospravili posteljo, naredite vse osnove: umijte si zobe, obrijte se (če je treba), oprhajte se. Zatem se oblecite. Oblačila si je pametno pripraviti dan prej, da prihranite čas, ko izbirate, kaj obleci.

Napotite se v kuhinjo in najprej spijte poln kozarec vode. Če imate rastline, ki potrebujejo hidracijo, to istočasno storite. Lotite se priprave kave. Ker ponavadi traja nekaj časa, preden je kava pripravljena, lahko v vmesnem času naredite nekaj vadbe, npr. sklece, trebušnjake, jogo, raztezne vaje.

Seveda ne smemo pozabiti na zajtrk, s katerim lahko združite učenje. Preberite kaki članek ali glejte kaki izobraževalni video. Pomijte posodo in se odpravite na kratek 10- do 15-minutni sprehod. V zimskem času ta dodatni čas izkoristite za branje ali meditacijo ali za karkoli, kar se želite naučiti.

In to je primer dobre jutranje rutine. Seveda, če imate na voljo manj časa, lahko izpustite zajtrk. Vse te govorice okoli zajtrka kot najpomembnejšega obroka so zgolj marketing prehrambnih podjetij. Če greste do fakultete peš ali s kolesom, si lahko namestite slušalke in na poti poslušate kaki podkast ali video.

Seveda je to vaše življenje in vi imate kontrolo nad tem, kaj boste zjutraj počeli. Če želite narediti spremembo poskusite zgraditi jutranjo rutino. Ni potrebe, da je rutina stroga in vam daje občutek, kot da morate hiteti. Čez cel dan boste zadosti hiteli, zato naj bo jutro v znamenju počasnega ritma. Rutino si sestavite tako, da boste posvetili enako količino časa za delo in uživanje.

Z jutranjo rutino gradite majhne navade, ki postavijo ritem za cel dan in vam sčasoma pomagajo zgraditi motivacijo za ustvarjanje še večjih navad.