Študentsko življenje nam prinaša številne ugodnosti. Z njimi lahko precej prihranimo, kar lahko študentsko življenje zelo olajša. Že poznaš vse ugodnosti, ki ti kot študentu pripadajo?

Študentsko življenje je čas, v katerem navežemo veliko novih stikov, spletemo številne nove vezi in simpatije ter doživimo tudi ogromno neprecenljivih izkušenj. V tem obdobju smo deležni tudi vrste ugodnosti, ki nam jih prinaša študentski status.

Študentski status velja od 1. oktobra do 30. septembra v naslednjem letu, dobiš pa ga z vpisom na dodiplomski ali podiplomski študijski program. Študent s statusom lahko uveljavlja pravico do zdravstvenega zavarovanja, štipendiranja, subvencionirane prehrane, subvencioniranega prevoza, družinske pokojnine, opravljanja občasnih in začasnih del preko študentskega servisa in možnosti bivanja v študentskem domu.

Tvoj status preneha veljati, ko diplomiraš, se izpišeš, se ne vpišeš v naslednji letnik oziroma semester, si izključen ali ne dokončaš študija do konca dodatnega leta – absolventa. Ob izgubi statusa študenta pa se prenehajo vse pravice in ugodnosti študentskega življenja.

1. Subvencionirana študentska prehrana

Subvencionirana prehrana oziroma študentski boni sodijo med najbolj priljubljene ugodnosti. Kot študentu ti za vsak delovni dan v mesecu pripada subvencija v višini 2.82€, koristiš pa jo lahko med 8. in 21. uro in sicer največ dve na dan v razmaku štirih ur. Subvencije pa ni mogoče koristiti v času od 15. julija do 15. avgusta.

2. Subvencioniran prevoz

V času študija je za marsikoga uporaba mestnega javnega prevoza v študijskem mestu neizbežna. Pravico do subvencioniranega prevoza imajo vsi študentje, ki bivajo najmanj 2 km od izobraževalne ustanove, izbiraš pa lahko med polletno in letno vozovnico.

3. Subvencije za bivanje

Če v času študija živiš v kraju, kjer študiraš, lahko živiš v najemniškem stanovanju ali v študentskem domu. Vse te vrste bivanja te kot študenta stanejo veliko manj, kot bi te sicer.

4. Druge ugodnosti

S predložitvijo potrdila o vpisu, indeksa ali študentske izkaznice lahko marsikje veliko prihraniš. V prostem času lahko ceneje obiščeš kino ter gledališče, številne muzeje in razstave, dobiš lahko cenejše karte za fitnes in skupinske vadbe, karte za bazen in druge športne aktivnosti. Popuste lahko dobiš v optikah, fotokopirnicah in celo pri nekaterih letalskih družbah. Če rad potuješ, se pred izletom pozanimaj, kakšne ugodnosti lahko tam koristiš kot študent, saj veliko držav, še posebej v Evropski uniji, nudi popuste ali celo brezplačne aktivnosti za študente iz EU.