Literarni kritiki, zgodovinarji in navdušenci nad knjigami imajo različna mnenja o tem kateri roman je resnično „najboljši roman vseh časov“. Je to morda roman s čudovito obranim jezikom? Morda roman s surovim realizmom ali pa roman, ki je bil spisan pod močnim družbenim vplivom? Če se tudi ti sprašuješ, katero knjigo prebrati naslednjo, sem sestavila seznam, poln odličnih idej za branje!

  • James Joyce, Ulikses (Ulysses)

Roman Ulikses prikazuje dan v Dublinu na začetku 20. stoletja (16. januar 1904). Glavne like, ki se pojavijo v romanu bi lahko enačili s Homerjevo Odisejo. V zgodbi nastopa dublinski žid Leopold Bloom (Odisej), njegova žena Molly (Penelopa) in Stephen Dedalus (Telemah, Odisejev sin). Roman opisuje Blooma, dan njegovega življenja v Dublinu, ki blodi po mestu in išče rešitev. Živi z ženo Molly, ki je pevka, ter s sinom, ki je sfaliran študent in intelektualec.

Roman je sestavljen iz 18 poglavij in velja za enega izmed najslavnejših romanov 20. stoletja. Njegova posebnost je tudi ta, da je Joyce uporabil zelo malo ločil.

  • F. Scott Fitzgerald, Veliki Gatsby (The great Gatsby)

Glavno vprašanje romana se glasi, če lahko velika ljubezen premaga toge družbene norme? Fitzgerald v romanu opisuje nesojeno ljubezen in ozadje ameriške družbe v času „roaring 20’s“ oziroma vročičnih dvajsetih letih 20. stoletja. Mladi Jay Gatsby ima samo eno veliko željo in ta želja je Daisy Buchana, njegova velika mladostna ljubezen. Zgodbo pripoveduje Nick Caraway, daljni bratranec Gatsbyja, ki je prišel na vzhod, da bi se seznanil s trgovanjem. Po naključju postane Gatsbyjev sosed in zaupnik. Udeležuje se zabav, ki jih prireja Gatsby, veliko se druži tudi z Daisy in njenim možem Tomom. Kmalu se Nick zave temnih plati življenjskega stila. Gatsbyjev tragični konec ga strezni, zave se površnosti in moralne praznine, ki prevladujejo v svetu elite.

  • L. N. Tolstoj, Ana Karenina (Anna Karenina)

Brezčasna zgodba raziskuje možnosti za ljubezen, hkrati nam prikazuje razkošno družbo carske Rusije. Sama zgodba, je postavljena v leto 1874, v središču sta dve vzporedni zgodbi – ena je srečen zakon Kitije in Levina in druga je tragična zveza Ane Karenine in grofa Vronskega. Zgodbi nista odvisni ena od druge, se samo komentirata med sabo.

  • Margret Atwood, Deklina zgodba (The Handmaid’s tale)

Roman nam prikaže svet v katerem ženske niso upravičene do dela, ljubezni, branja, pisanja in lastnine. Zjutraj jim je prepovedan tek, ne smejo se ponovno poročiti … Ostane jim le možnost, da ostanejo na položaju služabnice in da rodijo otroka v imenu neplodne gospodarice. Odfreda se še spomni prejšnjega življenja, ko je imela moža, hčerko, službo, denar in svobodo.

Roman se dogaja v letu 1985 in prikaže razčlovečite družbe, ki je takrat vladala svetu.

  • Anne Frank, Dnevnik Anne Frank (The diary of a young girl)

Anne Frank se je rodila leta 1929, umrla pa v koncentracijskem taborišču pri 15. letih. Anne je ves čas, ko se je z družino skrivala v podstrešnem stanovanju v Amsterdamu pisala dnevnik. Družina se je skrila pred preganjanjem nacistov. Dnevnik je bil deležen široke pozornosti po celem svetu, sam roman pa velja za zelo ganljivega.

  • Agatha Christie, Poirot (Poirot)

Christijeva velja za največjo pisateljico kriminalnih romanov. Skrivnostni belgijski detektiv Hercul Poirot s pomočjo miss Maple rešuje umore. Romane lahko bereš v poljubnem vrstnem redu, ker se kot zgodba ne nadaljujejo, vsak roman je zgodba zase.

Izmed vseh romanov, so, zagotovi med bolj priljubljenimi „Smrt na Nilu“, „Bilo jih je deset“, „Umor ob bazenu“in „Zmenek s smrtjo“.

  • Joël Dicker, Resnica o aferi Harry Quebert (The truth about Harry Quebert affair)

Zapleten in domiseln literarni triler. Knjiga, ki jo boš prebral v enem branju.

Avgusta 1975, se v mestu Aurora v New Hamshiru zgodi dvojni umor. V domači hiši so našli ustreljeno Deboro Cooper, ki je malo pred tem telefonirala na policijsko postajo, češ da nekdo zasleduje neko punco. Tega dne je izginila 15-letna Nola Kellergan. Zgodba se nadaljuje v letu 2008, ko Harry Quebert, slavni pisatelj, iz zapora telefonira svojemu nekdanjemu študentu in pisatelju Marcusu Goldmanu, da so na njegovem vrtu našli zakopano Nolino truplo, ki ima ob sebi torbo z rokopisom knjige Vir zla. Z Virom zla je Harry pred več kot 30 leti zaslovel in obogatel. Na dan pride, da je takrat 34-letni Harry imel razmerje s skoraj 20 let mlajšo Nolo in da je v Viru zla praktično popisana njuna ljubezenska zgodba tistega poletja v katerem je Nola izginila. Marcus ne verjame, da je Harry zločinec in se preseli v njegovo hišo v Aurori, skupaj s policijo brska po preteklosti in na plan prihajajo presenetljiva odkritja.

  • Frederik Backman, Mož z imenom Ove (A man called Ove)

Mož z imenom Ove ni navaden, star in senilen prdec. Ove star 59 let, vozi modrega saaba in vsako jutro vstane natanko tri četrt na šest, ko gre na obhod soseske. Vsako jutro preveri kontejnerje za ločeno zbiranje odpadkov, popravi napačno parkirana kolesa … Mož z imenom Ove si želi umreti. V sebi nosi ogromno praznino, ki mu jo je pustila umrla žena Sonja. V hišo nasproti njegove se preselijo novi sosedje, ki mu nikakor ne pustijo izpeljati načrta po katerem naj bi umrl. Nakopajo mu celo skrb za potepuškega mačka. Knjiga je polna hudomušnega skandinavskega humorja.

  • J. M. Clementis, Spartak, meči in pepel (Spartak)

Roman skriva neizmerno moč, pogum in napeto zgodbo, polno junaških dejanj, spletk, krvi in neizogibne strasti.

Gladiator Spartak se v skladu z rimskimi običaji bori ob grobu bogataša Pelorja, ki so ga kruto umorili. Lanista Kvint Batiat, je Spartakov lastnik in častihlepen trgovec s sužnji. Kvint želi na vsak način prevzeti pokojnikovo zapuščino, pri načrtu mu pomaga rimski kvestor Mark Tulij Ciceron, ki je ravno takrat prišel v Neapolis iskat nove prerokbe o prihodnosti Rima. Pri tem naletijo na vedeževalko in čarovnico Medejo, in ravno ona je ubila Pelorja. Zgodba se potem močno zaplete.

  • John Boyne, Upor na ladji Bounty (Munity on the Bounty)

Center dogajanja je postavljen v leto 1787, ko se je zgodil eden izmed najbolj znanih ladijskih uporov. 14-letni londonski tatič John Jacob Turnsile kazensko konča na ladji, kot kapitanov pomočnik. Ko po več mesecih plovbe ladja pripluje do tihomorskih otokov, se posadka za nekaj mesecev udomači na kopnem. Po odhodu nazaj na morje, pa se zgodi preobrat – večina posadke se upre in tako Jacob s kapitanom in skupino zvestih mornarjev konča v majhnem čolnu. Sledi opis osemtedenskega boja za preživetje sredi oceana ter grenko sladek konec na enem izmed Londonskih sodišč.

  • Tadej Golob, Jezero

Kriminalka Jezero velja za enega najbolje spisanih kriminalnih romanov. Golob nas kot mojster kriminalk popelje v zvrst skandinavskih kriminalnih romanov, ki veljajo za sam vrh tega žanra. Glavni junak romana je Taras Birsa, višji kriminalistični inšpektor Policijske uprave Ljubljana. Na novoletni večer se z ženo vračata s smučanja na Voglu, ko se skozi metež prebijata proti domu, naleti na dekle, ki je v reki našlo neprepoznavno truplo mlade ženske. Kdo je žrtev? Je zločin okrivil osamljen norec ali je neznanka morala s poti zaradi zarote?

  • Drago Jančar, To noč sem jo videl

Pretresljiva pripoved o mladi ženski Veroniki Zarnik, ki izhaja iz meščanske družbe. Po značaju je tako posebna, da naredi močan vtis na vsakogar, ki ga ima možnost spoznati. Veroniko spoznavamo skozi oči petih pripovedovalcev, ki so bili povezani z njo, vse do krutega in nesmiselnega konca. Samo dogajanje je postavljeno v čas 2. svetovne vojne na Slovenskem. Zanimivost tega romana je, da se zgodba nanaša na resnično zgodbo zakoncev Hribar iz Ljubljane, ki sta bila lastnika gradu Strmol, kjer se tudi dogaja del romana.

In še nekaj dodatnih knjižnih idej, ki bi te morda zanimale:

  • Vladimir Nabokov, Lolita (Lolita).
  • Harper Lee, Če ubiješ oponašalca (To kill a Mockingbird).
  • Paula Hawkins, Dekle na vlaku (The girl on the train).
  • Christiane F., Mi, otroci s postaje Zoo (We children from Bahnhof Zoo).
  • Muriel Barbery, Eleganca ježa (The elegance of the hedgehog).
  • Oliver Guez, Izginotje Josefa Mengeleja (The disappearance of Josef Mengele).
  • Khaled Hosseini, Tisoč veličastnih sonc (Thousand splendid suns).
  • Drago Jančar, In ljubezen tudi.
  • Kristian Novak, Črna mati zemla.
  • Vesna Milek, Cavazza: biografski roman.
  • Vladimir Bartol, Alamut.
  • Nej Zaplotnik, Pot.
  • Ana Marwan, Zaljubljena.