V ponedeljek, 9. 5. 2022, smo izvedli prvo Živo knjižnico, katere namen je medgeneracijsko druženje članov Centra za zaslužne profesorje in upokojene visokošolske učitelje s študenti Univerze v Mariboru. Dogodek je potekal v v čudovitem ambientu Glazarjeve knjižnice.

ŽivaKnjižnica

Živa knjižnica se organizira z namenom, da se med študenti UM in gosti spletejo tesne in lepe vezi. Dogodek smo poimenovali Živa knjižnica, saj so knjige ljudje, ki skozi dialog z bralci/nami delijo svoje življenjske zgodbe. Na prvi Živi knjižnici sta se nam predstavili dve čudoviti ženski, red. prof. dr. Jožica Knez Riedl in izr. Prof. dr. Lučka Lorber.

Izr. prof. dr. Lučka Lorber je doktorica geografskih znanosti, izredna profesorica na UM ter politik, rojena v Mariboru. Raziskovalno se je ukvarjala s proučevanjem družbeno-gospodarskih sprememb v času tranzicije in njihovim vplivom na geografski prostor. Na Živi knjižnici se je predstavila s tematiko Mednarodna vpetost in prepoznavnost našega dela, kjer smo lahko spoznali več o njenem delu in osebnem življenju, prejeli pa smo tudi veliko dobrih nasvetov.

Druga gostja prof. dr. Jožica Knez-Riedl je znanstvena svetnica, redna profesorica na EPF, članica Inštituta za podjetništvo in management malih podjetij, članica Katedre za podjetništvo in ekonomiko poslovanja. Na Živi knjižnici je izpostavila tematiko Potrebe, želje in sanje – njihova prepletenost kot motiv v posameznih fazah življenjskega cikla, s poudarkom na fazi odraščanja in vstopanja v samostojno življenje. Tudi iz strani prof. dr. Jožice Knez-Riedl smo dobili odlične nasvete.

Samo dogajanje je potekalo v zelo sproščenem vzdušju, kjer sta gostji delili svoje izkušnje, medtem ko smo študenti z veseljem poslušali in spraševali dodatna vprašanja. Veseli smo, da smo bili del prve Žive knjižnice in da slednja ni zadnja. Ta se bo namreč odvijala še naprej, spoznavali pa bomo še ostale goste. Vljudno vabljeni, da se nam naslednjič pridružite.