Prihaja čas, ko se bodo morali študenti zaključnih letnikov dodiplomskega študija odločiti, v kateri smeri nadaljevati študij na podiplomskih programi. Kako pa izbrati smer, na kateri želiš nadaljevati študij?

Že veš, na katerem podiplomskem študijskem programu boš nadaljeval študij? Razpis na vpis v podiplomske študijske programe Univerze v Mariboru za študijsko leto 2022/2023 lahko najdeš tukaj: https://moja.um.si/bodoci-studentje/Strani/vpis-podiplomski.aspx

Razpise za vpis v magistrske študijske programe 2. stopnje in doktorske študijske programe 3. stopnje objavijo univerze, posamezne fakultete ali samostojni visokošolski zavodi najkasneje 4 mesece pred začetkom študijskega leta na svojih spletnih straneh. Ravno tako objavijo datume informativnih dni za posamezni študijski program.

Za magistrske študijske programe 2. stopnje in doktorske študijske programe 3. stopnje ni enotnega razpisa. Razpise objavijo posamezne univerze, samostojni visokošolski zavodi pa informacije o podiplomskih študijskih programih in vpisu objavijo vsak na svojih spletnih straneh. Rok za objavo razpisov je 4 mesece pred začetkom študijskega leta (do konca maja), jih pa nekatere univerze in samostojni visokošolski zavodi objavijo že prej.

Večina študentov se odloči nadaljevati študij na podiplomskem študijskem programu, ki je nadaljevanje dodiplomskega študijskega programa, ki so ga obiskovali. Kaj pa v primeru, da sam tega ne želiš?

Študij lahko po svoji volji nadaljuješ na podiplomskem študijskem programu po svoji želji, seveda izmed tistih študijskih programov, ki ti to omogočajo. Podiplomski študij lahko obiskuješ tudi na drugi univerzi ali visokošolskem zavodu v Sloveniji.

Preden izbereš podiplomski študijski program, je pomembno, da veš, kateri so poklici prihodnosti, po katerih je in bo največ povpraševanja. Nič nam ne koristi »papir«, če je podobnih »profilov« na trgu dela že zdaj preveč. Zato podrobno preveri zaposlitvene trende prihodnosti in se odloči v skladu s tem in željami.

Če se odločiš za podiplomski študij, ki ni tematsko povezan s tvojo dosedanjo izobrazbo, ni s tem nič narobe. Še bolje, pomembna je tudi raznolikost. Zaposljivost se nam poveča, če obvladamo več prepletenih in povezanih področij.

Svetujemo ti, da preden izbereš podiplomski študijski program, temeljito prebereš vso razpoložljivo literaturo o izbranem študijskem programu in se tako prepričaš, da je ta izbira res primerna zate. Prav tako je dobro, če o samem študijskem programu povprašaš študente, ki ta študijski program obiskujejo, ali pa so ga že končali.

Seveda pa moraš izbrati takšen podiplomski študijski program, ki bo ustrezal tebi ter željam in zahtevam, predvsem pa mora biti takšen, da ga boš obiskoval z veseljem in zanimanjem.