31. maja 2022 se lahko naučite več o svetovnem dnevu brez cigaret, ki poteka pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije s sloganom »Varujmo okolje«. Vabljeni k ogledu uradne strani svetovni dan brez cigaret in napotkov, kaj dobrega lahko storite za svoje zdravje, za zdravje svojih bližnjih ter za naš planet na moja.um.si.

Že 35 let pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) 31. maja obeležujemo svetovni dan brez cigaret, ki poteka z namenom ozaveščanja o škodi, ki jo tobačni izdelki povzročajo ljudem, javnemu zdravju, skupnosti in okolju. Letos je organizacija izbrala slogan »Varujmo okolje«, s katerim želi ozavestiti javnost o vplivu celotnega tobačnega cikla na okolje – od njegove pridelave, proizvodnje in distribucije do strupenih odpadkov, ki jih ustvarja. Izpostaviti želi tudi prizadevanja tobačne industrije, da bi dvignila svoj ugled in predstavila svoje izdelke kot privlačne in jih tržila kot okolju prijazne.

Tobak je eno najstarejših in najpogosteje uporabljenih poživil na svetu. Izhaja iz Amerike in se je v Evropi razširil v 16. stoletju. Tobačni dim vsebuje več kot 4000 kemičnih sestavin, ki nastajajo pri zgorevanju tobaka, od katerih jih je vsaj 250 strupenih in več kot 50 rakotvornih. Najbolj znane in nevarne sestavine tobačnega dima so katran, ogljikov monoksid in nikotin.

Po podatkih WHO uporaba tobaka povzroči več kot 8 milijonov smrti letno po vsem svetu. Približno 7 milijonov teh smrtnih žrtev gre je posledica neposredne uporabe tobaka, medtem ko jih je približno 1,2 milijona nekadilcev, ki so izpostavljeni pasivnemu kajenju. Raziskave kažejo, da kajenje tobaka zmanjša kapaciteto pljuč, hkrati pa poveča resnost bolezni dihal. Kajenje povzroča raka na pljučih, rakava obolenja v ustni votlini, žrelu, požiralniku, na mehurju, trebušni slinavki, ledvicah, materničnem vratu in dojkah. Študije tudi kažejo, da imajo kadilci večje tveganje za razvoj hudih oblik bolezni covid-19, ki prizadene predvsem pljuča. Razen tega kajenje in tudi pasivno kajenje vplivata na srčno-žilne bolezni, na povišan krvni tlak, na nastanek sive mrene, zmanjšuje kostno gostoto pri ženskah v menopavzi. Kajenje pa se odraža tudi na videzu kadilcev, saj pospešuje staranje kože.

Tobak pa ne ogroža našega zdravja samo, če kadimo ali smo deležni pasivnega kajenja. Naše zdravje ogrožajo pesticidi, ki se uporabljajo za gojenje tobaka, krčenje gozdov, degeneracija tal, porabljena voda in fosilna goriva, izpusti toplogrednih plinov in strupeni odpadki. Dolgoročno gledano, kajenje zastruplja naš planet.

Kako lahko pomagate vrstniku kadilcu ter kaj lahko naredite za svoje zdravje?

  • Informirajte se o škodljivosti kajenja, ne le o škodi, ki jo povzroči posamezniku, pač pa tudi o škodi, ki jo povzroča celotnemu planetu.
  • Ozaveščajte druge, bodite motivator in podpornik tistemu, ki se odloči opustiti to škodljivo odvisnost.
  • Spoštujte in podpirajte protikadilsko zakonodajo.
  • Izogibajte se prostorom, ki so namenjeni kadilcem.
  • Ne dovolite, da vaši prijatelji, znanci, sorodniki kadijo v vaši prisotnosti, četudi je to na prostem.