Danes, 2. maja, praznujemo svetovni dan tune. Prvič smo ga praznovali leta 2017 in nato vsako leto odtlej.

7. decembra 2016 je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela resolucijo. Resolucija je uradno priznala 2. maj kot svetovni dan tunov. Resolucijo je predlagala Republika Nauru, ki jo je podprlo približno 96 držav in jo dejavno podpirajo Pacifiške majhne otoške države v razvoju. Približno 80 držav na svetu ima dostop do ribolova tunov.

Tisoče ribiških plovil za ribolov tunov v pacifiškem in indijskem oceanu letno lovijo milijone ton tuna. Več držav je odvisnih tudi od tune za prehransko varnost, prehransko vrednost, zaposlovanje, prihodke, preživetje in kulturne namene. Resolucija naj bi tudi poudarila pomen upravljanja trajnostnega staleža tuna za trajnostni razvoj.

Kako lahko praznuješ svetovni dan tune? Pripravi si enostavno študentsko jed s tuno! Zate smo pripravili preprost recept:

ŠPAGETI S TUNINO OMAKO

Sestavine:

  • 400g špagetov
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 majhna čebula
  • 500g pasiranega paradižnika
  • 1-2 stroka česna
  • Sol, origano, bazilika
  • 3 ščepce čilija v prahu
  • 240g vložene tune v olju ali slanici

Postopek:

Česen in čebulo olupimo ter ju ločeno drobno sesekljamo. Na kuhalnik pristavimo lonec z večjo količino osoljene vode. Počakamo, da voda zavre, nato pa vanjo stresemo špagete in jih skuhamo po navodilih na embalaži.

Na kuhalnik pristavimo ponev, ki jo najprej dobro segrejemo, nato pa v njej segrejemo še olje. Na njem na hitro prepražimo čebulo, da postekleni. Dodamo paradižnik in česen. Omako po okusu začinimo s čilijem v prahu, soljo, origanom in/ali baziliko ter jo med občasnim mešanjem kuhamo približno 15 minut. 

Tuno iz pločevinke odcedimo, potem pa jo dodamo v omako. Dobro premešamo in na koncu primešamo še kuhane špagete. Pripravljeno jed serviramo na krožnike in jo po želji potrosimo še z naribanim sirom.