V mesecu maju, ko se pričnejo sončni in topli dnevi, ki jih preživljamo v dobri družbi, se moramo hkrati opomniti, da se bliža izpitno obdobje in s tem zaključek semestra. Mesec maj je v Študentskem središču Univerze v Mariboru mesec dobrega počutja, zato se lahko v tem času udeležiš štirih delavnic, s pomočjo katerih ti bodo stresni dnevi pripravljanja na izpite morda malo lažji.

KAKO BREZ SPLETNE ZASVOJENOSTI DO VEČJE USPEŠNOSTI PRI ŠTUDIJU?

To je naslov prve delavnice, ki se bo izvedla v četrtek, 12. maja 2022 na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM v prostoru G2-P06 ob 13.00. Splet in zasloni so že dolgo nepogrešljivi na vseh področjih našega življenja. Priročnost raznih naprav, ki naj bi naša življenja poenostavljale, pa ima tudi drugo plat: vse bolj se namreč kažejo škodljivi učinki njihove prekomerne rabe, ki so pri mladih še posebej izraziti in ki lahko vodijo tudi v zasvojenost.

Kako se v okviru rabe digitalnih in spletnih orodij izognemo nezdravim vzorcem in navadam – brez da bi žrtvovali njihovo uporabnost ali lastni napredek? Pri iskanju rešitve moramo najprej bolje razumeti dinamiko prekomerne rabe in seveda poznati njene ključne pasti, znake in potencialne rešitve.

Meja med fizičnim in digitalnim svetom je vse bolj zabrisana, izza svojih zaslonov pa velikokrat pozabljamo na pomen poznavanja lastnega počutja in skrbi zase, ki sta v informacijski in tehnološki poplavi ključna za grajenje uravnovešenih navad in zdravo doseganje ciljev.

Prijava na delavnico je na voljo na povezavi: https://dogodki.um.si/Strani/usposabljanje2.aspx?dogodekID=1520&fbclid=IwAR2q2OPhcUb9PpfkqCXEtoZMqBVHzwMQo85b7fGBwj1XxdSV6Xtya95pRmE

ADIJO, STRES!

Druga delavnica na temo stresa se bo izvedla kot spletni dogodek v sredo, 18. maja 2022, ob 17.00. Naučili se boste, kako se učinkovito spopasti s stresom v vsakdanjih situacijah, kot so na primer študij, trenutne politične razmere (vojna). Predstavljene bodo različne tehnike sproščanja v vsakdanjih stresnih situacijah, kot so postopna mišična relaksacija, vizualizacija, regulacija dihanja, ter jih tudi preizkusili.

Prijava na delavnico je na voljo na povezavi: https://dogodki.um.si/Strani/usposabljanje2.aspx?dogodekID=1523&fbclid=IwAR3Gw-BS12SrKidNZPyrldbCnxo20PWxofpqWVVInT_1LfD16iykbFAKF8o

DRUGAČNOST BOGATI

Tretja delavnica se bo izvedla v četrtek, 19. maja 2022, v Podreccini dvorani na Rektoratu Univerze v Mariboru (Slomškov trg 15, 2000 Maribor). Morda si se kdaj že spraševal/a, kako najučinkoviteje in najpristneje navezati stike. To je vprašanje, s katerim se ukvarjamo vsi, mladi in študentje, ki s(m)o šele na začetku spletanja svojih prijateljskih in drugih vezi, pa se še to sprašujemo toliko pogosteje. Lahko se je spoznavati po spletu, ko nas varujeta zid belega zaslona in ščit računalniških tipk. Ali na bučni zabavi, kjer ritmi glasbe in veselje preglasijo naše glasove ter utišajo misli. Kaj pa v dejanskem soočenju s sočlovekom? V odnosu iz oči v oči? Kako ravnati takrat? Tudi za študente s posebnimi potrebami – in njihove kolege –, je navezovanje iskrenih stikov in sklepanje toplih prijateljstev izziv posebne vrste. Zakaj? Zaradi tega, ker se ljudje bojijo. Drugačnosti, stereotipov, neznanega. Sodobnost nam nudi idealno priložnost, da vse te ovire – pomisleke ob medsebojnih srečanjih –, premostimo enkrat za vselej. Zato te vabijo, da se jim pridružiš na prijetnem srečanju ob družabnih igrah.

Prijava na delavnico je na voljo na povezavi: https://tinyurl/5x9h6atk

SPOPRIJEMANJE S STRESOM OB PREHODU NA TRG DELA

Študenti Univerze v Mariboru, vabimo vas, da se v torek, 24. maja, ob 13. uri udeležite delavnice v okviru Meseca dobrega počutja, ki ga organizira Študentsko središče UM. Delavnica bo potekala na daljavo.

Na delavnici boste spoznali katere dileme ob prehodu na trg dela pri mladih sprožijo stresni odziv, na kakšne načine se lahko spoprimete s stresom, kaj lahko storite v času študija, da bo stresa ob prehodu na trg dela čim manj.

Prijava na delavnico je na voljo na povezavi: https://dogodki.um.si/Strani/usposabljanje2.aspx?dogodekID=1515&fbclid=IwAR3sBmMVf5d0JL_yGb924XduGewaC27Is3oaTgIetMgedRxNrW-mekboOrI