Čas je, da proslavimo inženirke po vsem svetu! 23. junij je Mednarodni dan žensk v inženiringu (#INWED22). Zdaj v devetem letu je tema “Predstavljaj si prihodnost”, ki se osredotoča na izumitelje in inovatorje, ki bodo spremenili industrijo na bolje.

Mednarodni dan žensk v inženiringu (INWED) je prvič potekal leta 2014. Ta dan je ustvarilo Društvo inženirk (WES), ki ga je junija 1919 – pred stoletjem – ustanovila majhna skupina inženirk v Londonu. Od takrat se je INWED zelo razširil, leta 2016 je dobil Unescovo pokroviteljstvo, naslednje leto pa je postal resnično globalen.

Ali ste vedeli, da so ženske od leta 1982 pridobile skoraj 10 milijonov univerzitetnih diplom več kot moški? A čeprav ženske pridobivajo več diplom, je raziskava iz leta 2018 pokazala, da je med inženirji le 15 % žensk. Praznovanje dosežkov žensk na področju, na katerem tradicionalno prevladujejo moški, nas vse spomni, kako koristno je naše delo. Daje nam priložnost, da pokažemo svoje kariere, interese in dosežke.

Odkar priznavamo ženske v inženirstvu, postaja to področje vse bolj priljubljeno. Vedno več žensk se je vpisalo v inženirske discipline, saj so jih navdihnile ženske, ki so bile pred njimi pionirke na področju inženirstva. Končni cilj je, da bi bili na področju STEM enako zastopani ljudje iz vseh družbenih slojev.

Enakomerna zastopanost je zelo pomembna. To še posebej velja za poklice, ki naj bi izboljšali naše življenje. Zelo pomembno je, da so na vseh področjih, tudi na področju inženirstva, prisotni ljudje različnih spolov in kultur. Ljudje iz različnih okolij prinašajo različne poglede in izkušnje. Umetna inteligenca je eno od številnih področij, ki zahteva raznolikost. Če bo tehnologijo oblikovala le ena skupina ljudi, bo morda koristila le ljudem, ki so jim podobni, zaslužijo enako količino denarja, živijo v enakih vrstah domov ali sosesk ali obiskujejo enake vrste šol. Če pa tehnologijo oblikuje raznolika skupina ljudi, bo verjetno koristila veliko več ljudem.

Zgodovinsko gledano so ženske že od nekdaj prispevale svoje znanje in spretnosti. Ženske so po naravi radovedne in briljantne. V preteklih letih so presegle stereotipe in uresničevale svoje sanje. Na svojih področjih so naredile prelomna odkritja. Brez njihovega dela marsičesa, v čemer danes uživamo, ne bi bilo. Zato praznujemo ta praznik, da bi lahko včerajšnje in današnje ženske navdihnile jutrišnje ženske.

Raziščite Nerd Girls

Nerd Girl Nation slavi individualnost, raznolikost in strast. Dekleta prek medijev spodbuja in navdihuje, da s kariero na področju znanosti, tehnologije, inženiringa, umetnosti in matematike (STEAM) spremenijo svet okoli sebe. Nerd Girls je ustanovila dr. Karen Panetta, profesorica in dekanja na univerzi Tufts in štipendistka IEEE, da bi opolnomočila študentke inženiringa in izpodbijala stereotipe in mite o ženskah v poklicu.