Blejski strateški forum za mlade (Young BSF) že več kot desetletje združuje mlade voditelje stare med 18 in 35 let z vsega sveta, da sodelujejo v razpravah in razvijajo inovativne rešitve za nekatera najbolj pereča globalna vprašanja. Postal je edinstveno stičišče različnih mladih voditeljev, podjetnikov, vplivnežev, mislecev in družbenih aktivistov, ki jim ponuja platformo za deljenje vizij, izmenjavo idej in mreženje. Young BSF poteka vzporedno z dejavnostmi Blejskega strateškega foruma – BSF (forum, ki vsako leto povezuje odločevalce, predstavnike akademske sfere, »think tankov«, lokalne skupnosti, javnega sektorja in druge deležnike).

Čeprav je konferenca Young BSF skozi leta obravnavala različne teme razprav, ostaja osrednja vizija enaka: povezati zagnane, motivirane mlade posameznike in aktivne državljane, ki prihajajo z različnih strokovnih področij ter jim ponuditi kooperativno, ustvarjalno in motivirano okolje za razprave in mreženje.

Kaj sploh je Blejski strateški forum za mlade?

Blejski strateški forum za mlade ni zgolj vsakoletni forum, ki povezuje mlade posameznike in njihove ideje, je tudi:

  • platforma, ki vključuje mlade udeležence pred in po forumu v obliki tematskih razprav, dejavnosti in okroglih miz;
  • neločljiv in pomemben del Blejskega strateškega foruma, ki mladim udeležencem omogoča mreženje, razpravo o njihovih idejah z odločevalci, predstavniki mednarodnih organizacij, mediji, predstavniki univerz, člani javnega sektorja in drugimi deležniki;
  • gonilna sila sprememb;
  • križišče priložnosti, kjer se lahko oblikujejo nove ideje;
  • edinstven format, ki prepoznava talente in potencial mladih ter jim daje priložnost, da se njihov glas sliši;
  • most med lokalno družbo in odločevalci, povezanimi v partnerstvo.

Kako Blejski strateški forum za mlade uresničuje svojo vizijo?

Blejski strateški forum za mlade svojo vizijo uresničuje na več načinov:

  • s čezmejnim sodelovanjem – z vključitvijo mednarodne mreže posameznikov;
  • z medsektorskim sodelovanjem – z vključevanjem posameznikov z različnimi ozadji, izobrazbo in področji dela/študija;
  • z vzajemnim učenjem in mreženjem;
  • z izmenjavo izkušenj, idej in znanja;
  • z iskanjem inovativnih idej kot odgovora na globalne izzive v okviru aktivnih in zanimivih razprav, dogodkov;
  • z vključevanjem mladih kot enakovrednih partnerjev v razpravo in
  • z opolnomočenjem mladih.

Kako sta Blejski strateški forum in Blejski strateški forum za mlade povezana?

Blejski strateški forum predstavlja inovativen format mednarodnih konferenc, ki je s svojo šestnajstletno tradicijo postal eden najpomembnejših mednarodnih forumov v srednji in jugovzhodni Evropi. BSF predstavlja most čezmejnega in medsektorskega sodelovanja, ki ga omogoča sodelovanje odločevalcev, predstavnikov akademske sfere, javnega sektorja, mladinskih organizacij in mladih voditeljev, predstavnikov lokalne skupnosti, mednarodnih organizacij in drugih organizacij v razpravah, na okroglih mizah in priložnostih za mreženje. Blejski strateški forum za mlade predstavlja sestavni del konference in platforme BSF, ki se osredotoča na opolnomočenje mladih, njihovo zastopanje in partnerstvo z odločevalci, omogoča priložnosti za izobraževanje in poklicno usposabljanje. Young BSF je organiziran vzporedno z Blejskim strateškim forumom, pri čemer se programske dejavnosti prepletajo. Udeleženci Young BSF so aktivno vključeni v oba dogodka, sprva kot udeleženci Young BSF, nato pa kot aktivni udeleženci in gostujoči govorci v okviru BSF.

Blejski strateški forum za mlade 2022

Blejski strateški forum za mlade bo še naprej izvajal dejavnosti in dogodke, ki omogočajo čezmejno in medsektorsko sodelovanje mladih voditeljev ter odpirajo vrata za izmenjavo najboljših praks brez diskriminacije (na podlagi spola, vere, etnične pripadnosti, državljanstva, …). Potekal bo med 26. in 28. avgustom 2022. Mladi voditelji bodo sodelovali v okviru tridnevnega dogodka z razpravami, interaktivnimi priložnostmi za sodelovanje in izmenjavo najboljših praks (z vrstniki, odločevalci, predstavniki javnega sektorja, člani akademske sfere, podjetniki, mednarodnimi in nevladnimi organizacijami), da bi skupaj razvili rešitve za nekatere najbolj pereče izzive njihove generacije in naših družb. Program dogodka bo pripravljen v sodelovanju z organizacijami, strokovnjaki, institucionalnimi partnerji in sponzorji.

Možnost sodelovanja kot prostovoljec

BSF iz leta v leto postaja večja mednarodna konferenca, tako po številu visokih gostov (lansko leto je med drugimi gostil kar pet predsednikov držav ter 12 predsednikov vlad!) kot tudi po številu drugih udeležencev. Vsakoleten uspeh BSF pa brez dvoma ne bi bil možen brez izdatne pomoči prostovoljcev, ki opravljajo neprecenljivo delo pri izvedbi foruma. Zato tudi v letošnjem letu ponujajo priložnost mladim, da se jim pridružijo kot prostovoljci in postanejo del njihove zgodbe.

Kot prostovoljec BSF boš vključen:

  • na odprtju foruma v Festivalni dvorani,
  • v medijskem centru,
  • pri sprejemu delegacij na letališču Brnik,
  • v dvoranah na razpravah (tehnična in logistična pomoč, podpora moderatorjem),
  • na bilateralnih srečanjih,
  • na akreditacijskem pultu,
  • na Young BSF
  • v ekipi za družbena omrežja.

Sodelovanje ti bo poleg izkušenj z delom na mednarodnem projektu prineslo nova poznanstva in priložnosti za mreženje. Prostovoljstvo se ti lahko prizna kot praksa v okviru formalnega izobraževanja.

Za vse prostovoljce bosta organizirana prehrana in prevoz iz Ljubljane do prizorišč na Bledu. Delo prostovoljcev bo potekalo predvsem v ponedeljek 29. ter v torek 30. septembra, nekaj prostovoljcev pa bodo potrebovali že v nedeljo 28. avgusta ter na Young BSF kot tudi v času priprav na forum. Predpriprave za delo prostovoljcev bodo vključevale nekaj koordinacijskih sestankov in izobraževanj.

Če te prostovoljno delo na Blejskem strateškem forumu zanima, se lahko prijaviš preko https://form.jotform.com/221454352145348 do vključno petka 10. junija 2022. V primeru dodatnih vprašanj se obrni na magdalena.rakovec@cep.si