Izpitno obdobje se približuje in študentje opravljamo še zadnje študijske obveznosti, preden se zaključi študijsko leto. Že imaš pripravljen načrt, kako se učiti? Zate smo pripravili nekaj idej, kako se lahko učiš!

Ker se približuje izpitno obdobje in smo študenti ponovno pod konstantim stresom in želimo čim hitreje in čim bolje opraviti vse svoje študijske obveznosti, se lahko hitro srečamo s pomanjkanjem motivacije. Zato obstajajo načini, kako se učenja lotiti na bolj zabaven, a hkrati produktiven način.

Načini učenja, ki ti jih bomo predstavili danes, temeljijo na načelu, da je najboljši način učenja pametnejši in ne težji. Ti načini ti bodo prihranili kar nekaj časa ter te dobro pripravili na prihajajoče izpitne roke in ostale obveznosti, ki jih še moraš opraviti. Vse te študijske trike pa lahko uporabiš za povečanje svoje produktivnosti in učinkovitosti pri opravljanju obveznosti, se naučiš hitreje, vzpostaviš svojo študijsko rutino, okrepiš svoj spomin ter opraviš izpite z manj stresa.

Pa si poglejmo nekaj »study hack-ov«:

  1. Začni svoj dan z opravljanjem najtežjega opravila, ki ga imaš. Na ta način boš dobil občutek dosežka in zagon, ki te bo popeljal skozi preostanek dneva.
  • Če opravljanje naloge oziroma opravila traja manj kot 10 minut, ga opravi takoj in ne načrtuj, da ga boš opravil pozneje.
  • En odličen študijski trik je vodenje seznama odlašanja. Ko odlašaš s svojo glavno nalogo, produktivno izkoristiš čas tako, da delaš na opravilih, ki ti vzamejo manj časa in so bolj zabavna, opraviti pa jih je vseeno treba tako ali drugače. Vse na ta način narejene kljukice na seznamu opravil pa te bodo zagotovo navdihnile, da se vrneš k delu na ključni nalogi.
  • Še en priročen trik za učenje je sestavljanje seznama motenj. Če tvoji možgani niso pri stvari, medtem ko se učiš, ne boš učinkovit pri opravljanju svojih obveznosti. Zato si zapiši stvari, ki jih imaš v mislih namesto naloge, ki jo opravljaš, da bo tvoj um pripravljen za nalogo.
  • Uredi svojo vsakodnevno rutino! Najlažji in najbolj zabaven način za ustvarjanje rutine je, da si sam izdelaš uro po meri. Na določene segmente ure si napiši, kaj boš počel v tistem delu dneva.

V poletnih mesecih pa moraš paziti tudi na primerno hidracijo med učenjem. Zate imamo še en trik, da boš imel na voljo res hladno vodo za te vroče dni: čez noč postavi na pol polno steklenico vode na bok v zamrzovalnik. Zjutraj v to steklenico dolij vodo s pipe in tako boš imel takoj na razpolago hladno vodo, ki bo ostala takšna še nekaj ur.