Vsako leto 7. julija praznujemo svetovni dan čokolade, ki ni nič drugega kot poseben poklon največji kulinarični iznajdbi človeštva. (Žal mi je kruh ali celo pica!) Čokolada lahko izboljša in pomaga ustvariti najbolj razkošne sladice, lahko pa jo uživamo in si jo privoščimo tudi samostojno. Nekatere najbolj priljubljene čokoladne tablice so preproste in enostavne. Če je to prava izbira za vas, poskusite izbrati takšne z visokim deležem kakava in nizko vsebnostjo dodanega sladkorja.

Zgodovina svetovnega dneva čokolade

Zgodovina čokolade sega približno 2 500 let nazaj. Azteki so svojo na novo odkrito tekočo čokolado tako vzljubili, da so verjeli, da jim jo je bog modrosti Quetzalcoatl dobesedno podaril. Kakavova semena so bila celo valuta. Si predstavljate, da bi šli po nakupih ali kupovali hišo z velikim kupom kakavovih semen? To bi bilo čudovito, kajne? Takrat je bila čokolada grenka, kot je bila dolgo pred dodajanjem sladkorja. Ko je čokolada v 16. stoletju v Evropi naredila obrat in postala sladka, se je priljubila množicam in postala ena od najljubših priboljškov v številnih gospodinjstvih.

Številna današnja čokoladna podjetja so začela delovati v 19. in na začetku 20. stoletja. Podjetje Cadbury je začelo delovati v Angliji leta 1868. Petindvajset let pozneje pa je Milton S. Hershey na razstavi World’s Columbian Exposition v Chicagu kupil opremo za predelavo čokolade in je zdaj eden največjih in svetovno znanih ustvarjalcev čokolade na svetu. Podjetje je začelo s proizvodnjo s čokolado prelitih karamel. Nestlé je začel delovati že v šestdesetih letih 19. stoletja in se razvil v enega največjih živilskih konglomeratov na svetu. Zagotovo ste že slišali za enega od njih, če ne kar za vse. Morda celo doma uživate v tablici ali dveh ali njihovih odličnih čokoladnih izdelkih.

Kako je čokolada narejena?

Veliko ljudi se ne zaveda, da je čokolada fermentirano živilo. Ko so kakavovi stroki pobrani in očiščeni belih koščic, se posušijo, nato pa se kakavova zrna fermentirajo. Ko odstranimo »papirnato« lupino, se pokažejo kakavova zrna. Tu se začneta zabava in ustvarjalnost.

Čokoladarji nato zrna zmeljejo v kakavovo pasto, ki jo ločijo na kakavovo maso in kakavovo maslo, nato pa ju združijo z mlekom in sladkorjem. Če izdelujejo belo čokolado, je to samo kakavovo maslo z mlekom in sladkorjem. Vsekakor je vredno proslaviti ta postopek, zlasti če upoštevamo, koliko razmišljanja je vloženega v to, da dobimo pravšnjo čokolado. Vsak čokoladar ima različne metode in ideje, ki so priljubljene po vsem svetu.

Sčasoma smo pozornost preusmerili uživanju temne čokolade. Ta vsebuje veliko manj sladkorja in večji odstotek kakava. Če iščete najboljšo temno čokolado, je vredno preveriti tiste, ki jih najdemo na Slonokoščeni obali, v Gani in Ekvadorju. Te države imajo idealno podnebje za rast kakavovca in so znane po tem, da proizvajajo najboljšo čokolado. Vsekakor se sliši dobro! Pri nakupu čokolade iz teh regij je vedno najbolje preveriti, ali gre za »fair trade« čokolado, kar pomeni, da s tem prispevate k bolj trajnostni pridelavi kakava. To je vsekakor nekaj, kar je treba imeti v mislih!

Kako praznovati svetovni dan čokolade

Ni nam treba razlagati, kako praznovati ta dan, kajne? Jejte čokolado! Lahko pa si tudi na hitro pripravite kakšno čokoladno sladico. V nadaljevanju smo vam pripravili nekaj hitrih receptov za čokoladne sladice.

Čokoladni sufle

Sestavine

  • 150 g črne čokolade
  • 2 skodelici moke
  • 100 g masla
  • 4 jajca
  • 100 g sladkorja

Postopek priprave

V vodni kopeli ali mikrovalovni pečici raztopite na koščke nalomljeno temno čokolado in maslo. Mešajte dokler čokoladna zmes ne postane gladka.

Ubijte jajca, dodajte sladkor in mešajte dokler ne pobledijo. Nato dodajte še moko in čokoladno zmes.

Pripravite skodelice v katere boste prelili mešanico. Premažite jih z maslom in pazite, da so skodelice odporne na vročino!

Nadevajte jih do polovice, v vsako dodajte dva koščka čokolade in nato pokrijte z ostankom čokoladne zmesi. Slaščice pecite približno 10 minut v pečici segreti na 220 stopinj. Postrezite še vroče.

Čokoladni puding z ananasom

Sestavine

  • vrečka čokoladnega pudinga
  • 5 dcl mleka
  • sladkor
  • 2 veliki žlici kakava
  • 2,5 dcl sladke smetane
  • 4 rezine ananasa

Postopek priprave

Puding skuhajte po navodilih iz vrečke in ga sladkajte po okusu. Odstavite in primešajte 2 žlici kakava. Pustite, da se puding ohladi. Priporočljivo je, da se ga med ohlajanjem večkrat premeša. Že ohlajenemu pudingu zatem primešajte stepeno sladko smetano in pripravite modelčke (ali skodelice ali kozarce za puding), tako da jih oplaknete s hladno vodo. Na dno modelčkov položite kolobar ananasa, čez pa nadevajte kremo. Postavite v hladilnik, da se ohladi. Postrezite na krožniku tako, da sladico obrnete ali pustite v kozarcu. Ne pozabite okrasiti.

Pomaranče v čokoladi

Sestavine

  • 80g mlečne čokolade
  • 3 pomaranče
  • 60 g sesekljanih arašidov, mandljev ali lešnikov

Postopek priprave

Pomaranče olupite, razdelite na krhlje in jih posušite. Čokolado stopite nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici dokler ni povsem gladka. Pomarančne krhlje nato do polovice pomočite v stopljeno čokolado in jih po okusu posipajte še s sesekljanimi arašidi, mandlji ali lešniki. Krhlje polagajte na pladenj obložen s papirjem za peko. Postavite za nekaj časa v hladilnik, da se čokolada strdi.

Sladke jagode z lešniki

Sestavine

  • 100 g temne čokolade
  • skodelica sladke smetane
  • 2 žlički Brandy-ja
  • 50 velikih, sveže obranih jagod
  • 100 g sesekljanih lešnikov ali mandljev

Postopek priprave

Majhne koščke čokolade in smetano stopite nad vodno kopeljo. Mešajte, da postane zmes popolnoma gladka. Posodo nato odstavite z vodne kopeli in v mešanico dodajte Brandy. Vsako jagodo posebej potopite v čokoladno zmes in posujte s sesekljanimi lešniki ali mandlji. Servirni pladenj z jagodami nato postavite v hladilnik, da se čokolada strdi.

Preprost čokoladni mousse

Sestavine

  • 300 g temne čokolade
  • 5 žličk kave
  • 100 g masla
  • 50 g sladkorja

Postopek priprave

Čokolado, kavo in maslo raztopite v mikrovalovni pečici ali nad vodno kopeljo. Zmes mešajte, dokler ne postane popolnoma gladka. Ločite rumenjake in beljake. Rumenjake dodajte v čokoladno zmes, beljake pa stepajte v sneg, kateremu na koncu dodajte še sladkor. V čokoladno mešanico vmešajte še sneg iz beljakov. Sladico nato nadevajte v skodelice ali nizke kozarce ter postavite za 12 ur v hladilnik. Po želji »mousse« okrasite s stepeno smetano in kakavom v prahu.

Čokoladne palme z orehi

Sestavine

  • paket listnatega testa
  • 400g čokolade
  • 250g zdrobljenih orehov

Postopek priprave

Razvaljajte listnato testo in nad vodno paro raztopite čokolado. Na testo namažite čokolado in vse skupaj posujte z mletimi orehi. Testo razrežite na trakce in nato naredite palmice. Naredite jih tako, da jih zložite najprej iz enega konca in nato z drugega, tako da se oba konca združita na sredini. Pripravljene palmice položite na pladenj. Pečico segrejte na 220 stopinj in na tej temperaturi pecite rezine približno 15 minut oziroma toliko časa, da dobijo zlato rumeno barvo.

Klasični čokoladni narastek

Sestavine

  • 100 g temne čokolade
  • 100 g sladkorja
  • 8 jajc
  • 30 g masla
  • Žlica sladkorja v prahu
  • 3 žlice Maraskina

Postopek priprave

Čokolado razlomite na majhne koščke in jo raztopite nad vodno kopeljo. Stopljeni čokoladi primešajte 2 žlički sladkorja in 3 žlice Maraskina. Mešajte dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Stepite rumenjake in jih postopoma vmešajte v čokoladno zmes, nato ohladite. Medtem stepenim beljakom dodajte še preostanek sladkorja in čvrst sneg postopoma vmešajte v čokoladno maso. Čokoladno testo prelijte v namaščene modelčke in jih postavite na pekač. Pekač postavite v pečico segreto na 230 stopinj za 12 do 15 minut. Čokoladne narastke potresite s sladkorjem v prahu in še tople servirajte.

Čokoladni vaflji

Sestavine

  • 50 g jedilne čokolade
  • 3 žlice masla
  • 2,5 dcl moke
  • ščepec soli
  • 0,5 dcl sladkorja
  • zvrhana žlica pecilnega praška
  • 1 jajce
  • 1,5 dcl mleka
  • različno sadje (sadje po želji)

Postopek priprave

Čokolado in maslo raztopite v mikrovalovni pečici ali nad vodno kopeljo. Mešajte dokler zmes ni povsem gladka. Ohladite. Medtem, ko čakate, da se čokoladna zmes ohladi, v eni posodi zmešajte moko, sladkor, sol in pecilni prašek. V drugi posodi ubijte jajce in mu prilijte mleko. Stepeno zmes vmešajte v prvo posodo in ji dodajte še ohlajeno čokoladno zmes. Vse skupaj mešajte dokler masa ni povsem gladka in gosta. Maso pecite v pekaču za vaflje približno 3 minute. Po želji lahko k čokoladnim vafljem priložite tudi sadje za polnejši okus. Ne pozabite, čokolada in sadje predstavljata odlično kombinacijo!