Poletje je tu! Šole in fakultete so končane, vreme je toplo, bazeni so odprti, sadne pijače pa se širijo. Veliko ljudi ima poletje rado, vendar na koncu počnejo vedno iste stvari. Zakaj ne bi bilo to poletje nekoliko drugačno? Tukaj je nekaj čudovitih stvari, ki jih moraš vsekakor narediti pred koncem tega poletja!

Beri, beri in beri!

Knjige omogočajo dostop do neštetih čarobnih svetov – in marsikateri izmed njih so razburljivejši in veliko bolj poučni od realnosti. Verjetno tudi veš, da ima branje številne blagodejne učinke na tvoje telo in um. Naredi nekaj zase letošnje poletje! Začneš lahko s knjigami, ki ti bodo dale čisto drugačen pogled na svet in te opremile z znanjem, za morda katerega meniš, da ga ne potrebuješ!

Odpravi se na piknik.

Zdi se nekoliko staromodno, vendar je piknik še vedno lahko zelo zabaven. V košarico ali hladilno torbo daj nekaj hrane, poišči travnato mesto, se usedi in pojej. S seboj povabi prijatelje ali družino in poskrbi za doživetje, ki si ga boš zapomnil/-a. Pazi le, da se izogneš mravljiščem!

Odklopi se in se pojdi povezat s prijatelji iz resničnega življenja.

Dandanes smo vsi na internetu. Nekateri ljudje bodo imeli obraz usmerjen neposredno v svoje telefone, tudi ko bodo zunaj. Letos poleti kdaj pa kdaj odloži telefon, odmakni se od računalnika in izkusi življenje brez interneta. Obišči svoje prijatelje. Nadoknadi zamujeno; počnite stvari, ki ste jih počeli, preden je internet postal prevladujoča sila v vaših življenjih. Vaši možgani vam bodo hvaležni, saj se morate včasih preprosto odmakniti od spleta.

Poišči najbližje vodno telo.

Voda je neverjetna stvar in z njo lahko narediš veliko. To poletje obišči vodno telo, pa naj bo to jezero, ocean, reka ali kaj drugega. Pojdi na ribolov in plavanje. Poleži na plaži ali se zapelji s čolnom. Ko se znajdeš v vodi, lahko počneš sto stvari. Obišči eno od njih in uživaj!

Pojdi nekam na sprehod.

Imamo noge, ki jih v današnjem času vse manj uporabljamo. Naredi uslugo svojemu telesu, srcu, ožilju ter zdravju in to poletje stopi na pločnik. Poišči park ali pot in se po njej sprehodi. Če živiš dovolj blizu, se odpravi do lokalnega nakupovalnega središča. Ne glede na to, kaj želiš, se le dvigni s tvoje »ta zadnje« in se nekaj časa sprehajaj zunaj. Sem že omenil, da sonce daje brezplačen vitamin D?

Poskusi nekaj, česar še nikoli nisi poskusil.

Ko smo bili otroci, je bilo poletje čas raziskovanja. Vzeli smo si prosto od šole in poskusili veliko novih stvari ter začeli zbirati izkušnje, ki so sčasoma postale dragoceni spomini. Zakaj se mora to zdaj, ko smo odrasli, ustaviti? Veliko stvari je še za doživeti in za to imaš na voljo cele tri mesece! Skoči s padalom ali smučaj na vodi. Odpravi se na izlet v kraj, kjer še nisi bil/-a. Možnosti je neskončno in čez leta bodo to tvoji dragoceni spomini.

Odpravi se na počitnice.

Ta točka je sicer samoumevna, vendar je kljub temu pomembna. Rutina vsakdanjega življenja je lahko stresna. Odhod na počitnice ti omogoča, da se odmakneš od vsega stresa vsakdanjega življenja. Lahko se odklopiš, napolniš z energijo ter si zagotoviš duševno in čustveno preobrazbo. Prav tako ne škodi, če so počitnice zabavne.

Raziskuj Slovenijo.

Slovenija ponuja odlične destinacije … in nekatere so veliko lepše kot tiste, ki jih lahko vidiš v tujini. Na žalost si mnogi le redko vzamejo čas, da bi raziskali našo lepo državo, saj jih vedno znova vleče čez mejo. Ker želijo videti VEČ! To poletje si lahko zadaš nalogo, da odkriješ najlepšo plažo na slovenski obali, najbolj skrit kotiček ob Savi, najbolj osamljeno jaso na Gorenjskem …

Privošči si grižljaj z žara.

Prižgi žar in smoker, saj je poletje! Ni boljšega časa, da bi pripravil/-a jedi z žara in povabil/-a svoje prijatelje, sosede in družino. To je zabaven čas in odličen način, da se povežeš z ljudmi, ki so ti pomembni.

Odpravi se na pohod in kampiranje.

Uživanje v naravi je vedno dober predlog. Zgrabiti stari šotor in spalno vrečo, se odpraviti na potep sredi ničesar in tam prespati je lahko osvobajajoča in osvežujoča izkušnja. Oddaljen/-a boš od civilizacije, od interneta in se boš povezal/-a z naravo. To je tudi odlična vadba!

Vključi se v prostovoljno dejavnost.

Kaj početi poleti, če imaš preveč časa? Ena izmed odličnih idej je, da se vključiš v prostovoljno dejavnost – tako boš spoznal/-a zanimive ljudi, naredil/-a nekaj dobrega za druge ali okolje in pridobil/-a nove izkušnje, ki ti ne bodo prišle prav le v poslovnem svetu, temveč te bodo duhovno izpolnile. Postani še boljša oseba!

Poišči drive-in kino.

To je lahko težko doseči, saj je veliko drive-in kinov propadlo Če si za to in lahko najdeš kakšnega relativno blizu, se je vredno odpeljati za nekaj ur. Nekaj je preprosto zabavnega v tem, da ležiš v avtu in gledaš film na velikanskem platnu. To je izkušnja, ki je ne bo več dolgo, zato je priporočljivo, da jo vsaj enkrat preizkusiš.

Zadremaj v viseči mreži.

Homer Simpson poskrbi, da je spanje v viseči mreži videti zabavno, ker dejansko je zabavno. Najti visečo mrežo in najti prostor za njeno postavitev je lahko izziv. Vredno se je potruditi, saj je to naslednja najboljša stvar za kampiranjem. Spiš zunaj z naravo in viseče mreže so lahko precej udobne, če jih pravilno nastaviš.

Obišči koncert na prostem.

Poletje je odličen čas za ogled koncerta na prostem. Veliko umetnikov poleti koncertira na turnejah in večina večjih mest ima dvorane na prostem. Na voljo je celo množica festivalov, na katerih si lahko ogledaš izvajalce različnih žanrov. Pri koncertih na prostem je več svobode kot pri koncertih v zaprtih prostorih in nič ni neprijetnega, če sediš na travi s pivom in poslušaš glasbo, ki ti je všeč.

Naredi domače lučke.

Priprava lučk poleti je kot peka piškotov pozimi – nekaj, kar moraš narediti. Za najboljši okus poskusi uporabiti najbolj sveže sezonsko sadje.

Nauči se zabavnega trika, na primer žongliranja ali origamija.

YouTube je zlata jama videoposnetkov, ki prikazujejo, kako narediti in izdelati vse vrste stvari. Zakaj ne bi deževnega popoldneva preživel/-a tako, da bi poskušal/-a obvladati kakšen majhen trik, s katerim boš navdušil/-a prijatelje (ali pa se samo zabaval/-a).

Uči se novega jezika.

Si eden/ena izmed tistih ljudi, ki vedno sanjari, kako se bo nekoč naučil/-a francoščine, ruščine, japonščine? Če je kdaj pravi trenutek za to, je to med poletjem, ko nimaš obveznosti, zaradi katerih ti vedno znova načrti o učenju jezikov padejo v vodo. 

Znanje jezikov je dragocena sposobnost, ki ti bo prišla prav VEDNO IN POVSOD.

Opazuj sončni zahod.

Odpravi se na izlet, po možnosti na morje oziroma na lokacijo, ki bo opazovanju sončnega zahoda dala še poseben čar. V poletnem času so sončni zahodi resnično nekaj očarljivega. Vzemi dekico ali brisačo, se udobno namesti in ob pogovorih ali v tišini uživaj v momentu.