Univerzitetna knjižnica Maribor vpeljuje novo storitev za uporabnike. Filme si lahko sedaj izposodiš in ogledaš kar na spletu!

Storitev Univerzitetne knjižnice Maribor poteka v okviru spletne platforme Baza slovenskih filmov, ki domuje na spletnem naslovu bsf.si. Cilj projekta je digitalna prenova knjižnične izposoje avdiovizualnih del in večja dostopnost slovenskega filma širšemu občinstvu.

Vsi člani Univerzitetne knjižnice Maribor lahko izbirajo med žanrsko raznolikimi filmi. Na voljo imajo filmske klasike, kot so Vesna, To so gadi, Na svoji zemlji, Ne joči Peter in Cvetje v jeseni in novejše filme, pa tudi večkrat nagrajene celovečerne filme, kot sta Ivan in Posledice. Ljubitelji animiranih filmov si lahko ogledajo tudi filme mednarodno priznanih slovenskih animatorjev Špele Čadež, Leona Vidmarja, Dušana Kastelica in drugih.

Baza slovenskih filmov je vir dostopnosti za vse tiste dokumentarne ali kratke filme, ki se ne predvajajo več v kinodvoranah, na festivalih ali na televiziji. Na svoj račun bodo prišli tudi vsi tisti, ki jih navdušuje alternativna in eksperimentalna produkcija.

Uporabniki storitve imajo poleg filmov tudi prost dostop do stalne zbirke brezplačnih avdiovizualnih del, skupaj je tako za ogled trenutno dostopnih 360 del. Storitev lahko člani knjižnice uporabljajo tako, da si na spletnem portalu Baze slovenskih filmov ustvarijo brezplačen uporabniški račun in nanj povežejo svojo knjižnico, za kar potrebujejo člansko izkaznico in geslo.

Baza slovenskih filmov je digitalni arhiv slovenske filmografije, ki vključuje bazo podatkov, slikovna in pisna gradiva o slovenskem filmu in filmskih ustvarjalcih, video in zvočna gradiva ter video na zahtevo. Podatki in filmi v Bazi slovenskih filmov se ves čas dopolnjujejo in tako bo tudi Univerzitetna knjižnica Maribor v prihodnje dodajala nove filme, ki si jih bodo člani lahko izposojali in ogledali na spletu.