Že pred poletjem je v naši navadi, da izberemo lokacijo našega dopusta. Eni imajo raje slovensko ali tujo obalo, drugi se raje podajo v toplice. Kaj pa izbereš ti?

Bi izbral morje ali terme? Če ne veš, kako bi se odločil, ti bomo predstavili nekaj idej in predlogov, da bo tvoja odločitev morda lažja!

  • MORJE

Morska klima in podnebje ob morju lahko ima veliko pozitivnih učinkov na naše fizično in duševno zdravje. Že dolgo so verjeli, da ima voda zdravilne in preobrazbene lastnosti ter pomaga pri zdravljenju uma in telesa, saj ljudem omogoča, da izkoristijo umirjeno in ustvarjalno stanje obstoja. Seveda je ena izmed prednosti dopusta na morju tudi to, da se nam običajno ni treba niti truditi porjaveti, da bi dobili dobro barvo. Seveda je dobro, da se v času vročine držimo v senci. Na vroč poletni dan je kopanje v morju zelo osvežujoča izkušnja.

Hitro pa lahko najdeš tudi nekaj slabosti dopusta na morju. Če želiš najti parkirno mesto ob plaži in dobro mesto na plaži, moraš vstajati zelo zgodaj, saj se vsa dobra mesta zelo hitro zasedejo. Prav tako moramo biti pozorni, da vseskozi nanašamo kremo za sončenje, saj lahko v nasprotnem primeru dobimo sončne opekline. Če se kopamo na peščeni plaži pa je tu še ena neprijetna izkušnja – mivka, ki se prijema na telo in se je ne moreš rešiti.

  • TERME

Počitnice v termah so tudi posebno doživetje. Wellness oddih nam pomaga, da se osredotočimo nase in na naše zdravje. V našem vsakdanjem zasedenem mestnem življenju se nam vedno mudi in hitimo po opravkih ter komaj kdaj najdemo čas, da bi se osredotočili na svoje dobro počutje. Te počitnice so namenjene skrbi za zdravje, zdrave prehrane in osredotočanju nase. Hkrati počitnice v termah zmanjšujejo stres in imajo dolgoročne pozitivne učinke.

Vsaka vrsta dopusta ima tudi svoje slabe lastnosti. Počitnice v termah so po navadi zelo drage. V zadnjem času se med ljudmi pojavlja tudi vedno več dvomov o čistoči termalne vode in posledično higieni človeka.

Vsaka izmed teh dveh izbir ima seveda dobre in slabe lastnosti. Odločiti pa se na koncu vsekakor moraš sam!