V poletnem času se radi odpravimo na dopust ali na potovanje. Nekateri se radi spočijejo, drugi raje raziskujejo. Vsi nimajo časa za daljše dopuste in se raje odpravijo na krajše izlete po Sloveniji ali tujini. Danes si bomo pogledali, kaj si lahko ogledaš na Gorenjskem v le enem dnevu.

Gorenjska regija se nahaja na severozahodnem delu Slovenije. Je čudovit del naše države, ki ponuja ogromno turistično zanimivih lokacij, ki jih lahko obiščeš. Zate smo pripravili nekaj idej za enodnevni izlet na Gorenjsko:

  • Bled

Bled velja za eno najlepših alpskih letovišč v Sloveniji. Hvali se s svetovno znanim jezerom, sredi katerega se nahaja otok s cerkvijo Matere Božje. Otoček je prosto dostopen in ga lahko obiščeš, se sprehodiš po stopnicah in pozvoniš na zvonček želja. Okoli otoka pa se razteza tudi peš pot, po kateri se lahko sprehodiš. Nad mestom leži Blejski grad, v katerem se nahaja muzej najstarejše zgodovine Bleda, na grajskem dvorišču pa se v toplih mesecih odvijajo številne kulturne prireditve.

  • Bohinjsko jezero

Bohinjsko jezero je največje naravno stalno jezero v Sloveniji, kjer lahko najdeš veliko različnih vodnih aktivnosti, kot je plavanje, vožnja s čolnom, kajakom ali kanujem, ribolov in potapljanje. Privoščiš pa si lahko tudi miren sprehod ob obali jezera.

  • Radovljica

Radovljica je manjše mesto na Gorenjskem, ki se lahko pohvali s pestrimi kulturnimi in zgodovinskimi znamenitostmi. Tam lahko obiščeš številne muzeje in galerije, ki predstavljajo čebelarstvo, kovaštvo, smučanje in še več. Najbolj poznan je Čebelarski muzej, kjer si lahko ogledaš tipična čebelja prebivališča, čebelarsko orodje in veliko zanimivosti o naši avtohtoni kranjski sivki.

  • Kekčeva dežela


Na Gorenjskem si prav tako lahko ogledaš skriti kotiček, kjer živijo Kekec, teta Pehta, Bedanc, Mojca, Rožle in ostali. Kekčeva dežela se nahaja na čudoviti lokaciji v objemu gora. Pustolovščina po Kekčevi deželi traja približno dve uri, tam pa lahko spoznaš to lepo deželo pravljičnih likov.

  • Naravni rezervat Zelenci

V naravnem rezervatu Zelenci, ki se nahaja na severnem robu Triglavskega narodnega parka, je našlo dom veliko zanimivih rastlinskih vrst. Na zahodnem delu leži smaragdno zeleno jezero, ki je vzrok za ime naravnega rezervata Zelenci.

  • Slap Savica

V Sloveniji pa lahko obiščeš tudi začetek najdaljše slovenske reke, Save. To je Slap Savica, ki je vklenjen v prepadne stene Komarče, pod Triglavskimi jezeri. Ta slap je opevan v več slovenskih pesmih. Slap Savica je med slapovi v svetu svojevrstna posebnost, saj se vodni tok že v podzemlju razdeli na dva dela.

  • Soteska Vintgar

Soteska Vintgar je 1600 m dolga in do 250 m globoka soteska na vzhodnem delu Triglavskega narodnega parka, 4 km severozahodno od središča Bleda. Čez sotesko je speljana pešpot po lesenih mostovih, ki se zaključi z mogočnim 13 metrov visokim rečnim slapom Šum.