Če imaš v tem poletju še kaj časa ali pa si želiš oddahniti med prihajajočim izpitnim obdobjem, imamo zate nekaj idej za enodnevni izlet po Sloveniji! Danes bomo obiskali znamenitosti notranjske.

Notranjska je pokrajina na jugozahodnem delu Slovenije. Tam se nahaja kar nekaj večjih mest, med njimi so Postojna, Logatec, Cerknica in Ilirska Bistrica. Seveda pa je to tudi pokrajina številnih znamenitosti Slovenije, ki si jih je vredno ogledati. Zate smo pripravili seznam nekaj najlepših, ki jih moraš obiskati, če jih še nisi.

  • Postojnska

Postojnska jama je drugi največji jamski sistem v Sloveniji in obsega kar 24.340 m raziskanih podzemnih rovov. Je tudi ena izmed najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti v Sloveniji. Tu lahko najdemo avtohtono živalsko vrsto: človeško ribico. Hkrati pa se lahko po jami odpeljemo z vlakcem in si ogledamo njeno notranjost.

  • Rakov Škocjan

Rakov Škocjan je kraška dolina, ki je nastala z udiranjem stropa kraške jame. Je prijetna lokacija za poletni oddih in ohladitev v senci stoletnih hrastov. Obiskati moraš pa tudi veličasten Velik naravni most, s katerega imaš prečudovit razgled na dolino.

  • Grad Snežnik

V Gradu Snežnik si lahko ogledaš edinstven muzej bivalne kulture 19. stoletja. Je tudi eden izmed redkih gradov v Sloveniji, v katerem si lahko ogledaš opremo domov iz tistega časa v originalni različici.

  • Predjamski grad

Predjamski grad je največji jamski grad na svetu in je vpisan celo v Guinnessovo knjigo rekordov. Star je več kot 800 let in stoji sredi 123 metrov visoke skalne stene. S tem gradom je povezana tudi legenda o roparskem vitezu Erazmu Predjamskem in je res zanimiv za ogled in potop v veličino zgodovine.

  • Park vojaške zgodovine

Prak vojaške zgodovine se nahaja v Pivki in je nov in hitro razvijajoč muzejski turistični center. Tam si lahko ogledaš številne eksponate in bogate zbirke, ki ti dajo dober vpogled v nacionalno in svetovno zgodovino. Park vojaške zgodovine je danes največji muzejski kompleks v Sloveniji in je zelo priljubljen za turiste ter vreden ogleda.

  • Cerkniško jezero

Cerkniško jezero je največje jezero v Sloveniji in se nahaja na Cerkniškem polju, ker pa je tudi presihajoče jezero, se tam nahaja približno 8 mesecev na leto. Njegova površina je običajno okoli 20 kvadratnih kilometrov.