Vsi študenti Univerze v Mariboru moramo po opravljeni učni enoti izpolniti študentsko anketo. Zakaj pa to počnemo in zakaj je študentska anketa sploh pomembna?

Študentska anketa je pomembna za izražanje mnenja študentov o pedagoškem delu izvajalcev učnih enot ter o samem pedagoškem procesu. Ko študent zaključi učno enoto, mora torej izpolniti študentsko anketo, v kateri oceni in opiše delo posameznih izvajalcev učnih enot ter samo učno enoto, poda predloge, mnenje, pohvale, pritožbe…

Študentska anketa, ki jo izpolni študent je popolnoma anonimna, evidenca odgovorov na študentsko anketo pa je popolnoma ločena od sistema AIPS (kjer izpolnjujemo študentske ankete).

Zakaj pa je študentska anketa pomembna?

Rezultati študentske ankete so zelo pomembni. Uporabljajo se namreč kot pomoč pri ocenjevanju in podajanju mnenja v postopkih habilitacije (pridobivanju akademskega naziva pedagoških delavcev). Prav tako rezultati študentske ankete pripomorejo k vpogledu v slabše ali negativno ocenjene pedagoške delavce, s katerimi nato dekani fakultet članic Univerze v Mariboru vsako leto opravijo razgovor. K razgovoru pedagoškega delavca pri dekanu pa lahko da pobudo tudi študentski svet fakultete članice UM, če ima ta pedagoški delavec skupno povprečno oceno med 0 in 0,5.

Najbolj pomembno pri izpolnjevanju študentske ankete pa je, da jo izpolniš pošteno in pa predvsem realno. Na ta način lahko potem organi fakultet članic in organi univerze pridobijo relevantne informacije o pedagoškem delu in učnih enotah. To pa je v veliko pomoč pri izboljšanju študijskega procesa in pedagoškega dela na posamezni fakulteti, kar posledično pripomore k boljši kakovosti pedagoškega procesa!

Več o študentski anketi si lahko prebereš tukaj: https://ssum.um.si/2022/06/studentska-anketa-2022/