Mednarodni dan psov se praznuje vsako leto 26. avgusta, ko se spominjamo vseh naših kosmatih prijateljev. Ali lahko verjamete, da so naši kosmati prijatelji z nami že vsaj 14 000 let? Hvala bogu za to, saj kaj bi počeli brez človekovega najboljšega prijatelja? Vsa ta leta so psi zagnano pomagali človeku pri lovu in varovanju živine. V dolgi zgodovini so psi opravljali tudi vlogo vodnikov, čuvajev hiš in stanovanj, smetarjev, vojnih tovarišev, odigrali so pomembno vlogo pomočnikov pri psihoterapiji.

Praznovanje dneva poteka vse od leta 2004, ko ga je ustanovila Colleen Paige, strokovnjakinja za hišne ljubljenčke in družinski življenjski slog, zagovornica reševanja živali, okoljevarstvenica, trenerka psov in avtorica, ki je ustanovila tudi številne druge praznike, kot je mednarodni dan mačk, mednarodni dan divjih živali in še veliko drugih dni, ki opozarjajo na stisko živali po vsem svetu in spodbujajo posvojitve.

Zakaj 26. avgust?

26. avgust je za Collen še posebej pomemben, saj je na ta dan njena družina posvojila njenega prvega psa “Sheltie” iz lokalnega zavetišča za živali, ko je bila Colleen stara komaj 10 let.

Mednarodni dan psov je namenjen vsem psom, mešanim in čistokrvnim. Naše poslanstvo je pomagati spodbuditi javnost, da se zaveda števila psov, ki jih je treba vsako leto rešiti, ter prepoznati družinske pse in pse, ki vsak dan nesebično delajo, da rešujejo življenja, nas varujejo in prinašajo tolažbo. Psi vsak dan postavljajo svoja življenja na kocko – za osebno zaščito, za organe pregona, za invalide, za našo svobodo in varnost, saj odkrivajo bombe in droge ter vlečejo žrtve tragedij iz razbitin, zdaj pa odkrivajo raka in napade –  stvari, ki jih niti ljudje ne morejo.

Katera pasma je prava zate?

Če še mogoče nimaš psa ali si imel psa, ko si bil mlajši in si po branju članka dobil željo, da bi posvojil psa, imaš tukaj generator, ki ti pove, katera pasma psov ti najbolj ustreza.

Ob današnjem dnevu posvetite več ali vso pozornost vašemu kosmatemu prijatelju, dajte mu vedeti, koliko vam pomeni. Pripravite celodnevno razvajanje za njega, lahko mu spečete tudi pasjo torto.