Koktejli znajo biti tako osvežilni kot okusni tudi brez prisotnosti alkohola, povrh temu pa si jih lahko privoščiš kadarkoli, brez slabe vesti in brez mačka naslednje jutro. Svoj najljubši koktajl si lahko pripraviš brez alkohola in pri tem še vedno ohraniš vse okuse, ki te pri izbranem koktajlu privlačijo.
Preden se lotiva samih receptov, pa najprej na grobo povejva, kaj brezalkoholni koktajl sploh je. Brezalkoholni koktajl, kot pove že samo ime, ne vsebuje alkohola in mu pogosto pravimo tudi »deviški« koktajl ali »moktajl«. Ta izraz izvira iz angleške besede »mocktail«, kar bi lahko prevedel kot »imitacija koktajla« oziroma »nepravi koktajl«. Moktajl je torej zmešana pijača, ki pa ne vsebuje alkohola.
Sedaj, ko sva to razčistila pa se lotiva osrednje vsebine tega članka, receptov za brezalkoholne koktajle. Pa kar začniva.
Recepti za brezalkoholne koktejle
Cuddles on the Beach
Gre za »mocktail« na osnovi vedno aktualnega »Sex on the Beach«, ki vsebuje vodko in breskovo žganje, v najinem primeru pa ju bomo nadomestili z breskovim sokom.
Sestavine:
- 0.5 dl breskovega nektarja,
- 0.6 dl 100% pomarančnega soka SOLA,
- 0.6 dl brusničnega soka,
- pomarančna rezina za okras,
- maraschino češnja za okras.
Sestavine nalij v »shaker« z ledenimi kockami, dobro pretresi in precedi v kozarec. Cuddles on the Beach moraš nujno okrasiti z rezino pomaranče in češnjo, da bo izgled še bolj »v piko«.
Brezalkoholni Shirley Temple
Klasika v »mocktail« preobleki, s katero lahko navdušiš kateregakoli gosta. Shirley nikoli ne razočara!
Sestavine:
- 0.3 dl smetane,
- 0.6 dl limonade,
- 0.6 dl ingverjevega piva,
- brizg sirupa grenadine.
Za Shirley Temple se bo treba malce potruditi in za začetek stepsti smetano do penastega stanja. V kozarcu z ledom zmešaj ostale sestavine, nato pa na koncu z žlico previdno dodaj smetano, da se na kozarcu naredi lep sloj, ki pokrije vsebino kozarca.
Puddyfoot
Če iščeš nekaj zares osvežilnega si nujno pripravi brezalkoholni Puddyfoot, ki navdušuje na zabavah ob bazenih po celem svetu. Pripraviš ga v trenutku, prav tako hitro pa bo tudi pošel, zato priporočam rahlo pretiravanje pri nakupovanju sestavin.
Sestavine:
- 0.2 dl sirupa grenadine,
- 0.6 dl 100% pomarančnega soka SOLA,
- 0.6 dl ananasovega soka,
- 0.6 dl soka grenivke.
Sestavine zlij v »shaker«, dodaj led in dobro pretresi. »Pussyfoot-a« postrežeš v visokem ravnem kozarcu, ki ga napolniš z ledom, dodaš slamico in rezino tvojega najljubšega agruma. Sok grenivke lahko nadomestiš tudi s sokom limete, limone, pomela…
Deviški mojito
Mojito je eden najbolj priljubljenih poletnih koktajlov, pripravljen iz belega ruma, mete in limete. Priljubljeni koktajl ima tudi svojo brezalkoholno različico. Pri moktajlu gre za praktično enako pijačo, le da ne vsebuje alkohola oziroma belega ruma.
Sestavine:
- približno 15–20 metinih listov,
- 3 žlice rjavega sladkorja,
- 2 bio limeti,
- 1 l tonika, sodavice ali gazirane mineralne vode,
- orgeat (mandljev sirup – lahko ga izpustiš, če ga nimaš),
- zdrobljen led.
Limete nareži na kolobarje ali četrtinke, nekaj rezin pusti ob strani, da jih lahko uporabiš za okrasitev. Priprave se lotiš tako, da v večji vrč s širokim vratom vsuješ rjavi sladkor ter dodaš liste poprove mete in rezine limete. Po želji lahko dodaš tudi orgeat oziroma mandljev sirup, ki bo pijači dodal piko na i. Če ga nimaš in ti je všeč okus po meti, lahko kot alternativo uporabiš tudi domač metin sirup (recept najdeš na tej strani). Z leseno palico (ali ročajem kuhalnice) narahlo pretlači limete, meto, sladkor in sirup, da se sokovi izločijo in premešajo. Nato v vrč dodaj zdrobljeni led (količina po želji), premešaj in vse skupaj prelij s tonikom, sodavico ali gazirano mineralno vodo in znova premešaj. Pri tem moraš vedeti, da bo tonik pijači dodal malce bolj grenak priokus. Če ti to ni všeč, uporabi raje mineralno vodo. Pijačo na koncu okrasi še z nekaj svežimi listi mete in rezinami limete. Mojito lahko popestriš tudi z dodatkom svežega sadja – še posebej izvrstno se k njemu podajo maline in jagode. Sadje dodaj na začetku in ga pretlači skupaj z meto in limeto.
Deviška piña colada
Deviška piña colada je v bistvu le lepše zveneče ime za anansov smuti. Ta tropski moktejl je ravno prav osvežilen in sladek. Ime koktejla sicer pomeni »ožet ananas«.
Sestavine:
- 450 g zamrznjenega ananasa,
- 450 ml (pločevinka) zgoščenega kokosovega mleka,
- javorjev sirup,
- sok pol limete (po želji).
V mešalnik stresi koščke zamrznjenega ananasa in kokosovo mleko, po okusu dodaj javorjev sirup. Po želji dodaj še sok polovice limete. Mešalnik zapri in sestavine zmešaj, dokler ne dobiš gladkega smutija. Namesto zamrznjenega lahko uporabiš tudi na koščke narezan svež ananas, vendar v tem primeru v mešalnik dodaj tudi skodelico ledu. Moktejl natoči v visoke kozarce in jih okrasi s papirnatim dežničkom, če imaš svež ananas, pa lahko za rob zatakneš še rezino ananasa.
Moktejl jagodni daiquiri
Daiquiri je družina koktajlov, katerih glavne sestavine so rum, limetin sok in sladkor oziroma drugo sladilo. Poleg osnovnih sestavin pa lahko koktajlu dodaš še druge sestavine: jagode, avokado, ananas, banana, kavni ali čokoladni liker itd. Ena najbolj priljubljenih različic tega koktejla je prav jagodni daiquiri, zato je tukaj recept za njegovo »mocktail« različico.
Sestavine:
- 350 g zamrznjenih jagod,
- 60 ml metinega sirupa,
- sok ene limete,
- 250 ml tonika ali gazirane pijače z okusom limone (sprite),
- 150–200 ml vode,
- kozarec ledu.
V mešalnik dodaj vse sestavine in zmešaj, dokler ne dobiš gostega tekočega sorbeta. Med mešanjem po potrebi dodajaj vodo, zato da zmes ni pregosta. Najbolje je, da pijačo postrežeš v kozarcih za margarito. V ledeno pijačo lahko na koncu po želji doliješ še malo tonika oziroma uporabljene gazirane pijače. Tako boš naredil moktejl še malo bolj tekoč, da ga boš lažje pil. Za dekoracijo lahko uporabiš sveže jagode, rezine limete ali papirnate dežničke.
Deviška margarita
Posebnost margarite je sol na robu kozarca. Klasičen recept za ta alkoholni koktejl vsebuje tekilo in pomarančni liker, obstaja pa veliko drugih različic margarite (jagodna, breskova itd.). Tudi moktejl je ena od različic, seveda brez alkohola, ki pa zaradi skrivnostne sestavine po okusu ne zaostaja za originalno pijačo.
Sestavine:
- 2 žlici limetinega soka,
- 1 žlica limonovega soka,
- žlička javorjevega sirupa,
- pol žličke tekočine od kislih kumaric,
- 100 ml tonika,
- led,
- rezina limete.
Preden se lotiš priprave pijače, pripravi kozarce za margarito. Zareži v rezino limete, zatakni jo za rob kozarca in nato z njo podrsaj po celotnem robu, da ga navlažiš. Rezino odstrani. Na majhen krožnik stresi grobo mleto sol, nato pa v sol potopi rob kozarca. V kozarec dodaj led. V »shaker« stresi vse sestavine ter kratko in močno pretresi. Pijačo prelij v kozarec preko ledu, na koncu pa jo okrasi še z rezino limete. Če nimaš »shakerja« za koktejl, lahko sestavine dodaš neposredno v pripravljen kozarec in jih šele v njem dobro premešaš.
Moktejl mimosa
Glavni sestavini te pijače sta pomarančni sok in šampanjec. Kako torej pripraviti mimoso kot moktejl? Deviško mimoso dobiš, če namesto šampanjca uporabiš ingverjevo pivo. Ingverjeva ostrina je tisto, kar da kompleksnost temu moktejlu. Če ti okus ingverja ni všeč, lahko kot nadomestek šampanjca uporabiš tudi drugo gazirano pijačo, na primer gazirani jabolčni sok, gazirano limonado, otroški (brezalkoholni) šampanjec in podobno.
Sestavine:
- 100 ml ingverjevega piva,
- 60 ml sveže stisnjenega in ohlajenega pomarančnega soka.
Ohlajen kozarec za šampanjec nagni in vanj previdno vlij ingverjevo pivo. Počakaj, da se pena poleže, nato pa v kozarec dolij še pomarančni sok.
Brezalkoholni liker Irish cream
Privošči si liker Irish cream brez alkohola. Brezalkoholna različica ima vse kremaste okuse klasičnega koktajla ter espresso in začimbe.
Sestavine:
- 150 ml sladke smetane z veliko mlečne maščobe,
- 50 ml uparjenega mleka,
- 2 žlici javorjevega sirupa,
- 25 ml sveže pripravljenega espressa,
- ščepec mletega cimeta,
- 1 žlička ekstrakta vanilije,
- ščepec drobno naribane pomarančne lupine,
- led.
Vse sestavine daj v “shaker” ali vrč z veliko pestjo ledu. Če uporabljaš “shaker”, ga dobro pretresi, dokler se zunanjost ne ohladi, nato pa ga dvakrat precedi v kozarce. Če uporabljaš vrč, mešaj dokler se sestavine ne pomešajo. Pijačo prelij v kozarec preko ledu.
Brezalkoholni koktejl z rožmarinom in citrusi
Osvežilen koktajl s citrusom, rožmarinom in svežo pasijonko je božanska osvežitev. Kljub temu, da je pripravljen brez alkohola, ti bo všeč. Za najboljše rezultate vedno uporabi hladne pijače, prav tako pa sirup pred uporabo dobro ohladi, drugače ti bo topel sirup takoj stopil led.
Sestavine:
- Sirup
- 75 g medu,
- 125 g sladkorja,
- 2.5 dcl iztisnjenega pomarančnega soka (2 veliki pomaranči ali 4 majhne),
- 0.5 dcl iztisnjenega limoninega soka (1 limona),
- 4 vejice rožmarina.
- Koktejl
- led,
- 2 dcl naravnega motnega jabolčnega soka,
- 1 pločevinka gazirane pijače soda z okusom mete Spar,
- 1 pasijonka.
V manjšem loncu zmešaj med, sladkor, pomarančni in limonin sok ter dodaj 4 vejice rožmarina. Premešaj in kuhaj na srednjem ognju do vretja, potem pa znižaj ogenj in kuhaj še dve minuti oz. samo toliko časa, da se sladkor raztopi. Sirup ne bo gost. Odstavi, odstrani vejice rožmarina in pusti, da se ohladi na sobno temperaturo. Ohlajen sirup precedi v manjšo posodico. Pripravi koktajl. V dva kozarca dodaj led vsaj do polovice. V vsak kozarec dodaj še 1-2 jedilni žlici sirupa. Prelij z jabolčnim sokom in gazirano pijačo z okusom mete. Na koncu v koktajl vmešaj še pasijonko in okrasi z vejico rožmarina.
Koktajl premražena mačka
Pripravi brezalkoholne koktejle, ki bodo jemali sapo. Kombinacija pomaranč, limon in ananasa te bo z obilico vitaminov spravila v red, četudi imaš občutek, da se te nekaj loteva. Če želiš biti premražen, se odloči sam – o tem odloča količina ledenih kock, ki jih boš uporabil.
Sestavine:
- 4 limone,
- 5 pomaranč,
- 30 ml ananasovega soka,
- 10 ml multivitaminskega sirupa.
Limone in pomaranče razpoloviš in temeljito ožameš. Sok preliješ v vrč, dodaš ananasov sok in multivitaminski sirup ter z žlico dobro premešaš. Koktejl za vsaj pol ure postaviš v hladilnik. Ohlajeno mešanico naliješ v kozarce, ki jih po želji okrasiš z rezinami pomaranče.
Jesenska simfonija (brezalkoholni punč)
Sestavine:
- 7.5 dl limonade,
- 1.2 l jabolčnega soka,
- 2.5 dl pomarančnega soka,
- 1.2 l mineralne vode,
- rožmarin za dekoracijo,
- 3 žlice javorovega sirupa (po želji),
- 3 jabolka,
- 1 pomaranča.
V veliki skledi zmešaj jabolčni sok, pomarančni sok in limonado. Operi jabolka in olupi pomarančo. Sadje nato nareži na koščke in jih dodaj v skledo. Dodaj še malce svežega rožmarina, če želiš, pa še javorjev sirup. Vse skupaj dobro premešaj, nato pa skledo postavi v hladilnik za vsaj dve uri oziroma za toliko časa, da se punč dobro ohladi. Nato prilij še hladno mineralno vodo in ponovno premešaj. Prelij v kozarce in postrezi.
Sklep
V tem članku je podanih le nekaj receptov za brezalkoholne koktajle ali »moktejle«, vendar le en klik vstran je na stotine, če ne tisoče receptov kot tudi videov priprave le-teh. Organiziraj koktajl party, povabi kolege in skupaj »mešajte« ter preizkušajte različne brezalkoholne koktajle ali pa razkazuj svoje barmanske veščine. Dodaj še kakšno namizno igro ali igro s kartami in evo, imaš zabavo, polno smeha in dogodivščin, ki je nikoli ne boš pozabil.