Prenosnik ali tablica v novem študijskem letu? Tukaj je informativni članek, ki ti bo pomagal pri odločitvi, katerega izbrati za potrebe študija. Obe napravi imata svoje prednosti in slabosti, zato je izbira ene od njiju odvisna od tvojega proračuna in tega, kaj želiš z njo doseči. Na kratko, prenosni računalniki ponujajo večjo prilagodljivost v smislu zmogljivosti in produktivnosti. Pri tabličnih računalnikih pa je veliko tehničnih omejitev, vendar ponujajo boljšo avtonomijo baterije in dobro prenosljivost. 

Vir: https://www.gamingscan.com/wp-content/uploads/2020/09/Tablet-vs-Laptop.jpg  

Odločitev o izbiri prenosnika ali tablice za študij ni zelo preprosta. Pri tem je treba upoštevati različne dejavnike. Kot študent veš, da potrebuješ dostop do zanesljivega računalnika za pisanje seminarskih nalog ali izvajanje raziskav. Prav tako veš, da potrebuješ nekaj, kar ti bo brez težav omogočilo več let študija. 

Torej, ali naj izbereš prenosnik ali tablico? Odgovor je odvisen od tvojih študijskih potreb in osebnih preferenc. Da bi ti pomagal sprejeti premišljeno odločitev, obravnavajva dejavnike, ki jih moraš upoštevati pri izbiri med prenosnikom in tablico. 

Razmisli o svoji študijski smeri, preden izbereš

Tvoja smer je najpomembnejši vidik pri odločanju o izbiri prenosnika ali tablice za študij. Če se ukvarjaš s programskim inženiringom ali oblikovanjem, potrebuješ računalnik. Tablični računalniki niso uporabni za odpiranje ne tradicionalnih datotek, izvajanje neskončnih vrstic kode ali poganjanje programske opreme za oblikovanje. Poleg tega večina fakultet, ki poučujejo te predmete, ne bo dovolila uporabe tablice za opravljanje dela v okviru predavanj. 

Če si študent jezikovnih ali družboslovnih smeri so tablice boljša izbira. Študenti teh disciplin berete knjige, in to veliko knjig. Te smeri potrebujejo digitalne knjige, ki ti bodo prihranile denar, poleg tega pa so dobre za okolje. Tablice so prijetne tudi za branje dolgih besedil, poleg tega pa je veliko lažje hoditi po fakulteti s tablico kot pa s seboj nositi kup knjig. 

Za druge smeri je to odvisno od načina poučevanja na fakulteti. Najbolje se je pogovoriti z akademskim svetovalcem, pristojnim profesorjem ali starejšimi študenti, da boš izvedel morebitne posebne zahteve. Morda bodo od tebe zahtevali uporabo programske opreme za sodelovanje ali drugih aplikacij, potrebnih za udeležbo pri predavanjih, zato se moraš prepričati, da tvoja naprava te aplikacije podpira. 

Razmisli, kaj boš počel z napravo 

Opravljanje študija je prednostna naloga, vendar to ni edina stvar, ki jo boš počel z napravo. Razmisliti moraš o svojih željah in o tem, kako boš napravo uporabljal. 

Ali boš veliko gledal filme? Ali boš bral dlje časa? Če je tako, so tablični računalniki boljša izbira. Tablični računalniki imajo daljšo avtonomijo baterije in so zelo lahki. Gledanje filmov in branje knjig s tablico je bolj priročno. 

Po drugi strani pa, boš ustvarjal večpredstavnostne projekte? Ali se zanašaš na to, da boš opravljal veliko zahtevnih opravil? Za to so prenosniki daleč najboljša možnost. Z vidika produktivnosti in intenzivne uporabe prenosniki opravljajo naloge, ki jih tablice ne morejo. 

Prenosnik ali tablica: Kakšna je razlika? 

Funkcionalnost: Tablični računalniki uporabljajo mobilne operacijske sisteme in mobilno strojno opremo. Na njih niso omogočene namizne aplikacije. V nasprotju s tem so prenosni računalniki neposredni tekmeci namiznih računalnikov. Prenosni računalniki uporabljajo enake procesorje in strojno opremo kot namizni računalniki, njihovi polnovredni operacijski sistemi pa zagotavljajo celovito računalniško izkušnjo. 

Velikost: Velikost tabličnih računalnikov je na splošno od 7 do 12 palcev. Poleg tega tablični računalniki običajno tehtajo od 300 g do 700 g in so tanjši, zato so primerni za lažje prenašanje. Prenosni računalniki pa zlahka tehtajo več kot 2 kilograma. Večji prenosniki običajno tehtajo od 3,3 do 3,7 kilograma. Velikost zaslona je običajno od 13 do 17 palcev. 

Prenosnik ali tablica: Kateri je boljši? 

Da bi lažje razumel, katera naprava je boljša, sem v nadaljevanju navedel prednosti in slabosti obeh naprav. 

Prednosti in slabosti prenosnikov: 

PREDNOSTISLABOSTI
Prenosni računalniki nudijo več moči za zahtevna opravila. Enostavnejša opravila, kot so brskanje po spletu, pregledovanje elektronske pošte in delo s preglednicami, lahko brezhibno opraviš na obeh platformah. Vendar se stvari zapletejo, ko gre za uporabo energije. Prenosni računalnik boš potreboval pri opravilih, kot so urejanje videoposnetkov, programiranje ali poganjanje zahtevne programske opreme. Novejši iPadi se lahko uporabljajo za urejanje videoposnetkov in fotografij, vendar so še vedno omejeni pri zmogljivosti in dejanski kakovosti izpisa. Prenosni računalniki so debelejši in težji. Prenosni računalniki zavzamejo več prostora na mizi, tehtajo nekajkrat več kot tablični računalniki in so lahko nekoliko okorni za prenašanje povsod, kamor greš. Prenosni računalniki, ki veljajo za lahke, še vedno tehtajo tipično več kot 2 kilograma, kar je težje od večine tabličnih računalnikov. Ko dodaš še polnilni adapter, se teža še poveča. 
Veliki zasloni so bolj uporabni. Zasloni prenosnih računalnikov so običajno večji od zaslonov tabličnih računalnikov. Večja zaslonska površina pomeni, da lahko naenkrat prikažeš več dokumentov in medijev. To vsekakor pripomore k večji produktivnosti. Tudi na tabličnih računalnikih z velikim zaslonom pregledovanje več kot 2 do 3 dokumentov hkrati še ni mogoče. Krajša avtonomija baterije. Avtonomija baterije pri večini prenosnikov se izboljšuje, vendar še vedno ni dovolj dobra, da bi lahko brez polnjenja zdržal cel dan. Morda ga boš moral med uporabo polniti vsaj enkrat na dan. 
Vgrajena tipkovnica in periferne naprave. Tablični računalniki ponujajo največ en sam priključek USB za polnjenje in prenos podatkov. Poleg tega jim ni priložena tipkovnica. Za to udobje moraš odšteti dodaten denar. Na drugi strani imajo prenosniki širok nabor priključkov. Vsi so vključeni, ne glede na to, ali želiš prenesti podatke, priključiti zunanji monitor ali vstaviti kartico SD. Poleg tega je priloženo tipkovnico veliko lažje uporabljati in ponuja odlične taktilne povratne informacije, ki jih pri tabličnih računalnikih ni.   

Prednosti in slabosti tablic: 

PREDNOSTISLABOSTI
Priročno za online predavanja. Med predavanjem te lahko profesor prosi, da pišeš ali rišeš na zaslon. Ta opravila je veliko lažje opraviti na tabličnem računalniku. Večina blagovnih znamk ponuja podporo za pisalo, ki ti pomaga pisati na tablico, kot da bi pisal na list papirja. Predavanja lahko tudi posnameš (ob predhodnem dovoljenju profesorja!) in si jih pozneje ponovno ogledaš med učenjem za test. Aplikacije so lahko zelo pomanjkljive. Večina aplikacij je brezplačnih, vendar imajo omejeno funkcionalnost, zato boš moral plačati za premium različico. A tudi če plačaš za premium različico, te aplikacije ne ponujajo programske izkušnje, kot bi jo dobil na osebnem računalniku. Microsoftov paket Office za tablične računalnike je na primer okrnjena različica vodilne programske opreme. 
S tablicami je lažje potovati. Tablični računalniki so veliki kot majhen zvezek in jih zlahka spraviš v nahrbtnik. Recimo, da se odpravljaš v kavarno, da bi delal domačo nalogo; tablični računalniki bodo veliko bolj priročni. Dodatki povečujejo stroške. Večina blagovnih znamk tabličnim računalnikom ne vključuje tipkovnice ali drugih dodatkov. Za občasno tipkanje se dobro obnesejo tipkovnice na dotik. Če pa si moraš veliko zapisovati, bo bolje, če boš uporabljal pisalo ali tipkovnico, ki ju boš moral kupiti posebej. To bo tvoj proračun povečalo za nekaj sto evrov. 
Baterija z dolgo avtonomijo. Tablični računalniki uporabljajo mobilne procesorje in imajo manj komponent kot prenosniki. To omogoča, da baterija zdrži veliko dlje. Če pogosto potuješ, ti bo daljša avtonomija baterije zagotovo koristila.  

Prenosnik ali tablica: Premisli o svojem proračunu 

Za mnoge študente nakup naprave za 2 000 dolarjev morda ne bo finančno upravičen. Poleg tega zapraviti toliko za napravo niti ni nujno za potrebe študija. V idealnem primeru bi si želel napravo, ki ti bo za ta denar dala najboljšo vrednost. 

Že za 500 evrov lahko dobiš nov, kakovosten prenosnik, ki ti bo omogočal nemoteno obiskovanje predavanj in pisanje zapiskov. Če razmišljaš o nakupu rabljenega prenosnika, lahko cena znaša celo 300 evrov, kar je še vedno dovolj dobro za opravljanje dela na predavanjih. 

Kar zadeva tablice, boš morda moral za osnovni model, ki ne ponuja tipkovnice, odšteti več kot 300 evrov. Za boljše specifikacije ali dodatno opremo boš moral doplačati. Zato pri nakupu prenosnega računalnika in tabličnega računalnika upoštevaj svoj proračun. 

Sklep 

Razprava o prenosnikih ali tablicah za študij se bo nadaljevala tudi v bližnji prihodnosti. Obe napravi imata svoje prednosti in slabosti, zato je izbira ene od njiju odvisna od tvojega proračuna in tega, kaj želiš z njo doseči. Na kratko, prenosni računalniki ponujajo večjo prilagodljivost v smislu zmogljivosti in produktivnosti. Pri tabličnih računalnikih pa je veliko tehničnih omejitev, vendar ponujajo boljšo avtonomijo baterije in dobro prenosljivost. Ker obe napravi pogosto uporabljajo študenti, moraš upoštevati svoje zahteve in se ustrezno odločiti.