Študij je lahko zelo zabaven, vendar lahko tudi preobremenjujoč. Med zahtevnimi novimi predmeti, nepoznanimi bivalnimi ureditvami in iskanjem odgovora na vprašanje, kaj boste po končanem študiju počeli, se zlahka zgodi, da stvari ne boste imeli več pod nadzorom.

Ali ne bi bilo odlično, če bi obstajala aplikacija, ki bi vam olajšala študij in zmanjšala občutek preobremenjenosti? No, ne obstaja samo ena aplikacija, ampak jih je kar nekaj, ki vam lahko pomagajo.

V tem članku si bomo ogledali aplikacije, ki jih mora imeti vsak študent. Ne glede na to, ali iščete aplikacijo, ki vam bo pomagala ostati osredotočen med učenjem, ali orodje za delitev računa za pijačo s kolegi, boste to (in še veliko več) našli v tem vodniku.

Aplikacije za urnik

Vsaka fakulteta ima na svoji spletni strani povezavo do urnika, vendar je to časovno zamudno in te lahko stane celo zamude k predavanjem ali vajam, posebej če brskaš, v kateri predavalnici ali laboratoriju naj bi potekala. Rešitev za to so aplikacije za urnik.

Wise Timetable

Vse fakultete Univerze v Mariboru za urnike uporabljajo spletno mesto Wise Timetable, zato je za urnik smiselno uporabiti kar to aplikacijo, ki je na voljo za oba mobilna operacijska sistema.

Google Calendar

Google Calendar je verjetno ena najboljših aplikacij, ne le za urnik, ampak za organizacijo celotnega dne. Omogoča integracijo z mnogimi drugimi aplikacijami. Poleg urnika, lahko vnašate tudi kolokvije, treninge, srečanja, zabave in za vsako od teh lahko ustvarite nov koledar z drugačno barvo. Google Calendar je dostopen od kjerkoli, ali je to preko aplikacije, brskalnika. Edina slabost je, da je potrebno urnik predavanj in vaj vnesti ročno, vendar v primeru, da urnik ostaja ves čas enak, se to naredi le enkrat.

Apple Calendar

Za študente, ki za vse svoje delo uporabljajo prenosnike, tablične računalnike in telefona podjetja Apple, je smiselno uporabiti Apple Calendar. Brez problema se lahko uporabi tudi Google Calendar, ki se sinhronizira z Applovo aplikacijo.

My Study Life

To je aplikacija za koledar, seznam opravil in urnik pouka, vse v enem. Če iščete aplikacijo za produktivnost “vse v enem”, ki je ustvarjena za študente, je My Study Life prava aplikacija za vas. Ima vse standardne funkcije, ki jih želite imeti v koledarju in seznamu opravil, vključuje pa tudi funkcije za razporejanje izpitov, upravljanje predavanj in spremljanje domačih nalog. Deluje tudi brez povezave, kar pomeni, da jo lahko uporabljate v predavalnici z motenim brezžičnim omrežjem.

Aplikacije za elektronsko pošto

Outlook, Edison Mail in Spark

Verjetno že vsak ima naloženo aplikacijo za elektronsko pošto, brez tega ne gre. Tipična aplikacija je Gmail, ampak v njej lahko imate le Googlov elektronski naslov. Za razliko od Gmail-a lahko v Outlook-u, Edison Mail-u in Sparku imate poštne predale različnih ponudnikov. To pomeni, da lahko imate študentski in osebni poštni predal v eni aplikaciji.

Aplikacije za učenje

Wolfram Alpha

Google preiskuje splet, da bi vam zagotovil najboljše možne informacije. Vendar pa ni dovolj, da se študenti naučijo nekaj novega. Wolfram Alpha je računalniški iskalnik, ki s pomočjo vgrajene baze znanja in umetne inteligence odgovori na vsako vprašanje.

S tem orodjem lahko iščete informacije o enotah, formulah, enačbah, statistiki, analizi podatkov, znanstveni razlagi z dejstvi ali številkami in drugo. Z enim klikom lahko vadite znanstvene kvize, matematične uganke ali dobite odgovore iz različnih tem, kot so finance, računstvo, algebra in statistika.

RealCalc Scientific Calculator

Že samo ime aplikacije pove, da z njo lahko rešimo prav vse matematične uganke. Kalkulator vsebuje zares ogromno funkcij na visokem nivoju in je dober nadomestek fizičnemu kalkulatorju.

Mathway

Včasih nam domače naloge in testi predstavljajo hud izziv. Aplikacija Mathway vam bo korak za korakom pokazala pot do rešitve, pa naj bo to algebra, geometrija ali katera druga matematična snov. Matematično enačbo lahko tudi fotografirate in vstavite v aplikacijo, ta pa vam bo pokazala pot do rešitve. Super, kajne?

Opomba: ne priporočamo uporabe med opravljanjem izpitov 🙂

Anki Flashcards

Študij katerega koli predmeta vključuje branje, delanje zapiskov in učenje na pamet. Anki je aplikacija, ki za učenje uporablja kartice (flashcards). Anki temelji na dveh preprostih konceptih: testiranje aktivnega priklica in razpršeno ponavljanje. Obe tehniki zagotavljata, da se vse, kar se učite, zapiše v dolgoročni spomin.

Med učenjem stare ali nove kartice bo Anki občasno pomešal vaše kartice in preveril, koliko ste se jih naučili ali si jih zapomnili. Nato oceni napredek in ga sinhronizira z aplikacijami za operacijski sistem Windows in mobilne naprave.

Aplikacije za zapiske

OneNote

Raziskave so pokazale, da delanje zapiskov izboljšuje učne rezultate. Microsoft OneNote ima širok nabor funkcij za beleženje informacij in upravljanje zapiskov. Zahvaljujoč funkciji povezovanja lahko ideje in informacije povežete na poljuben, vam razumljiv način.

LiquidText

LiquidText je aplikacija za branje PDF-jev. Zasnovana je za nelinearno branje, ki poenostavi postopek aktivnega branja, pisanja opomb in delanja zapiskov. Na levi strani je prikazana navigacijska plošča za dokument, na desni pa delovni prostor. Za začetek označite stavek in kliknite možnost Samodejni izvleček.

Iz priročnega menija dodate komentar (če želite) k izvlečku. LiquidText bo ta izvleček potegnil v delovni prostor. Ko dodajate odlomke, jih lahko povlečete ali združite in ustvarite povezave. To lahko storite za en dokument ali tri dokumente hkrati. Na koncu lahko anotacije izvozite v formatu .DOCX ali PDF. Aplikacija je na voljo za iOS, MacOS in Windows, žal ste uporabniki Androida pridržani.

Evernote

Iščete aplikacijo, ki vam bo pomagala ustvarjati, zbirati in organizirati zapiske, hkrati pa poskrbela, da boste časovno obvladovali vse druge naloge? Evernote je resnično vsestranski pripomoček in ena najboljših aplikacij za študente.

Velja tudi za eno najboljših aplikacij za zapiske za študente, saj jih lahko ustvarite iz besedila, risb, fotografij, spletnih vsebin in celo zvočnih posnetkov. Ko jih ustvarite, bodo vaši zapiski shranjeni v elektronskih zvezkih, ki jih je spet mogoče opremiti z opombami, oznakami, urejati, iskati, z njimi povezati priponke in jih celo izvoziti, da jih lahko uporabljate v drugih napravah.

Z intuitivnim sistemom za upravljanje nalog lahko v zapiske preprosto dodelite naloge in jim določite datume izvedbe, oznake in opomnike, tako da nobeno vaše akademsko delo ne bo ostalo neopaženo. Z aplikacijo lahko celo povežete svoj koledar Google, tako da nikoli ne zamudite pouka ali pomembnega sestanka!

Osnovna aplikacija, ki je na voljo v vseh glavnih operacijskih sistemih, je brezplačna z mesečnimi omejitvami uporabe, ponuja pa tudi plačljive načrte za tiste, ki želijo razširiti njeno uporabo.

Notion

Seveda, kjer je Evernote, tam je tudi Notion. Notion ne služi samo za delanje zapiskov, z njim lahko sledimo navadam, vodimo in načrtujemo opravila, vodimo skupinske projekte… Z Notion-om lahko vodimo in organiziramo vse aspekte življenja.

Najboljša stvar pa je, da je načrt Personal Pro zastonj za vse študente, le registrirati se morate s svojim študentskim e-poštnim naslovom. Mnogim pa bo zadostoval že njihov brezplačni načrt.  

XMind

Se lažje učite iz miselnih vzorcev? Tudi tega več ni potrebno delati na list papirja. Z aplikacijo XMind lahko delate miselne vzorce kar na vašem telefonu.

Aplikacije za shranjevanje

OneDrive, Google Drive in Dropbox

Danes ob besedi »študij« pomislimo na gore skript in zapiskov. Zakaj jih ne bi shranili kar v spletno shrambo? OneDrive, Google Drive in Dropbox so super rešitve.

Uporaba storitve shranjevanja v oblaku, ima za študente veliko prednosti, saj na primer ni nevarnosti, da bi se vam sesul (tablični) računalnik in bi izgubili vse svoje delo (vsi poznamo nekoga, ki se mu je zgodila takšna tragična usoda).

Pogon samodejno shranjuje med delom, zato vam nikoli ni treba skrbeti, da bi izgubili svoje delo, ne da bi pritisnili na nadležen gumb za shranjevanje. Datoteke lahko tudi preprosto delite, urejate in sodelujete pri njih, kar je lahko odlično za skupinske projekte.

Aplikacije za skeniranje dokumentov

Office Lens

Kolikokrat ste prelistali svoje zvezke iz šole ali univerze in ugotovili, da ne morete prebrati svoje neurejene pisave? S prihodom programa Office Lens je minilo obdobje, ko je bilo treba v razredu pisati neurejene zapiske.

Aplikacija Office Lens je bila zasnovana posebej za študente, saj pomaga olajšati pisanje zapiskov. Z možnostjo fotografiranja dokumentov, tabel, tablic, dnevnikov in drugih tiskanih dokumentov jih pretvori v besedilo, ki ga je mogoče urejati in deliti z drugimi.

Slaba osvetlitev? Aplikacija ima tudi samodejno funkcijo, ki s slik odstrani bleščanje in sence, omogoča pa tudi branje slik, ki so bile posnete pod slabim kotom.

Aplikacija Open Lens, ki je na voljo v operacijskih sistemih iOS, Android in drugih večjih operacijskih sistemih, je široko dostopna, enostavna za uporabo in prihrani veliko časa pri pisanju zapiskov.

Adobe Scan

Ne potrebujete vse teh naprednih funkcij, ki jih ponuja Office Lens in potrebuje zgolj aplikacijo za skeniranje dokumentov. Potem je Adobe Scan pravilna izbira za vas. Adobe Scan Designs on Behance

Aplikacije za vodenje in načrtovanje opravil

Vodenje seznama stvari, ki jih morate opraviti, je ena največjih izboljšav vaše produktivnosti. Ne glede na to, ali gre za vsakdanje opravilo, kot je tedensko odnašanje smeti, ali za opomnik, da morate posodobiti narediti domačo nalogo, boste s sledenjem nalogam poskrbeli, da se vaše življenje ne bo sesulo.

Izbirate lahko med aplikacijami kot so Todoist, Tick Tick, Microsoft To-Do, Google Tasks in Apple Reminders. Aplikacije so napisane v vrstnem redu od najboljše, najbolj dostopne in najlažje za uporabo do “najslabše”, v kateri zgolj zapišete opravilo.

Prvi dve aplikaciji imata brezplačna načrta z omejenimi funkcijami. Z registracijo preko povezave dobite dva meseca zastonj naročnine na Todoist Pro.

Aplikacije za osredotočanje

Forest

Kako pogosto se vam zgodi, da se usedete za produktivno študijsko sejo, a po desetih minutah že brskate po telefonu in brskate po Instagramu?

Forest je aplikacija za upravljanje časa, ki vam s kreativnim pristopom pomaga, da ostanete osredotočeni in v kratkih časovnih obdobjih pustite telefon pri miru. Kako? Tako, da vas spodbuja, da posadite drevo.

Kadar koli želite začeti učno sejo, v svojem “gozdu” v aplikaciji posadite drevo. Ko se boste učili (pustili telefon pri miru), bo začelo rasti. Vendar pa bo vaše drevo umrlo takoj, ko boste telefon dvignili in kliknili na drugo aplikacijo. Bolj ko se osredotočate, več dreves lahko zberete in dodate v svoj gozd.

Dreves pa ne sadite zgolj v svojem gozdu. Ko v aplikaciji zapravite virtualne kovance, ti gredo za namene sajenja pravih dreves. Podjetje je do danes posadilo vsega 1 312 282 dreves.

Seveda to ni edina aplikacije in lahko tudi samo raziščete aplikacije s podobnim namenom, namenom osredotočanja.

Aplikacija za študentsko prehrano

Bi rad jedel kitajsko na bone? V aplikaciji za študentsko prehrano si je mogoče ogledati ponudnike študentske prehrane po vsej Sloveniji. Preko aplikacije lahko tudi uporabite bone v primeru, da vam nagaja mobilni operater.

Aplikacija za upravljanje z gesli

V enem izmed prejšnjih člankov smo že omenili, zakaj se smiseln uporabljati upravitelja gesel. Ne le v brskalniku, upravitelja si lahko naložite tudi na telefon.

Nasvet: Nekateri upravitelji za uporabo na več napravah zahtevajo plačljiv načrt. Ker osebno uporablja Dashlane, vam iz prve roke lahko povem, da se tega plačila izognete tako, da aplikacijo predlagate kolegu, ki se prijavi preko vašega linka in s tem prejmete pol leta zastonj Dashlane Premium.

Aplikacije za upravljanje z denarjem

Flik

Flik je najpreprostejši način plačil in nakazil med uporabniki različnih bank v Sloveniji. Preprosto ga povežite s svojim bančnim računom in denar nakažite ali prejmite tudi zunaj delovnega časa vaše banke. Vse, kar potrebujete, sta pametni telefon in prejemnikova telefonska številka ali e-naslov … in denar. Denar, ki vam ga bodo prek Flika nakazali drugi, bo na vašem računu v nekaj sekundah. Idealno za situacije, ko ne morete počakati do naslednjega dne.

Stocard

Imate ogromno kartic zvestobe za to ali ono trgovino in vam samo polnijo denarnico? Znebite se kartic z denarnice in jih namestite v aplikacijo. Vaša denarnica vam bo hvaležna, vaš žep pa tudi.

Aplikacija za budilko

Alarmy

Ste med tistimi, ki sedemkrat prestavijo budilko, zaspijo in so vedno pozni? Nikoli več. V omenjeni aplikaciji nastavite čas bujenja in nato od vas zahteva, da fotografirate opravke, ki ste jih pred tem vnesli v mobilnik: fotografijo copatov, zobno ščetko, nato kavo …  Malo za šalo, malo zares.