Že od leta 1992 v Sloveniji praznujemo dan reformacije na današnji dan – 31. oktobra. Ta praznik praznujemo v spomin ter tudi opomin o pomenu slovenskega jezika.

V Sloveniji je 31. oktober, dan reformacije, praznik in dela prost dan. Na ta dan se spomnimo na versko, politično in kulturno gibanje, ki se je začelo v 16. stoletju. Slovenci pa na ta dan hkrati obeležujemo tudi rojstvo slovenskega knjižnega jezika in se spominjamo Primoža Trubarja.

Kaj pa sploh je reformacija? To je ime gibanja iz 16. stoletja, katerega glavni cilj je bila preureditev vplivne Rimokatoliške cerkve. Glavni začetnik in pobudnik gibanja je bil nemški katoliški duhovnik Martin Luther. Za najpomembnejši dogodek, povezan z reformacijo v Evropi, pa velja Luthrovih 95 tez o Rimokatoliški cerkvi, ki opisujejo njegov pogled na cerkev, zmote in ideje o prenovi.

Na Slovenskem pa je bil osrednja osebnost reformacije Primož Trubar, kot poročajo viri iz leta 1525. Trubar je leta 1550 izdal prvi slovenski knjigi, Katekizem in Abecednik. Kasneje v obdobju reformacije pa sta izšla tudi prevod Biblije, ki ga je pripravil Jurij Dalmatin, in slovenska slovnica Zimske urice avtorja Adama Bohoriča.

V Sloveniji smo dan reformacije kot državni praznik in dela prost dan torej prvič obeležili leta 1992. Ob tem dnevu se zadnja leta organizira prireditve Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar.