Akademija karierne vizije, v nastajanju Študentskega sveta Univerze v Mariboru, študentom ustvarja okolje, kjer so njegove karierne možnosti več kot samo dobro napisan življenjepis.

Svet zaposlovanja je potrebno obravnavati iz perspektive, na katero organizatorji običajno pozabijo. Skozi serijo predavanj, okroglih miz in delavnic, bomo na inovativen način in z atraktivnimi gosti prikazali, da je v svetu zaposlovanja mogoče uspeti tudi z nenavadnimi idejami in visokimi cilji. Včasih je že dovolj, če vemo, da predstavlja olika na razgovoru za sanjsko službo pol poti. 

Na štirih zaporednih dogodkih bodo gostje predstavili svoje nasvete za uspešno kariero, iskanje in ustvarjanje zaposlitve.  

»Lepo (mi) govori«  

Veseli smo, da v našo sredino prihaja izjemna predavateljica protokola, (poslovnega) bontona in mojstrica lepe besede. Simona Lečnik Očko ni tipična »travmatizirana in zdolgočasena relikvija«, ki žuga s prstom, če si v javnosti vrtaš po nosu. Akademijo karierne vizije pričenjamo z dogodkom, ki hočeš ali nočeš, vpliva na življenje vsakega izmed nas. Gostja bo na priljuden način spregovorila o osnovnih pravilih omike na razgovoru za službo, pravilnem rokovanju z delodajalci in o tem, zakaj figov list na portretno fotografijo preprosto ne sodi.

Dogodek bo potekal v torek, 15. 11. 2022, v dvorani Borisa Podrecce na Univerzi v Mariboru, Slomškov trg 15. Prijave zbiramo na: https://forms.office.com/r/RAy8s3v7y8  

»Po poklicu profesorica sociologije in zgodovine, a me je radovednost gnala naprej. Odločila sem se za podiplomski študij Mednarodnih in diplomatskih študij. Že kot otrok sem neizmerno uživala ob prebiranju očetovega bontona, kar je bil razlog, da sem magistrirala ravno iz področja protokola. Sem strastna ljubiteljica in poznavalka bontona, lepega vedenja, temeljnih človeških vrednot in vsega, kar je povezano s tem.« 

Simona Lečnik Očko 

»Ata, podjetnik bom«  

Strinjamo se lahko, da trenutni časi predstavljajo turbulentno in ne vzpodbudno okolje za mlad potencial. Popolnoma varna služba enostavno ne obstaja več, prav tako pa je vse manj popolnoma stabilnih kariernih priložnosti in možnosti za zaposlitev. Podjetniški guruju se večkrat pohvalijo z resničnimi izkušnjami mladih ljudi, ki so nič hudega sluteč našli idejo in kar naenkrat uspeli. Srhljivo je dejstvo, da 9 od 10 podjetij propade, zato se v podjetništvo nikakor ne smemo podati preveč zaletavo. Na dogodku bomo gostili kolege, sovrstnike, ki so si upali in niso uspeli čisto po naključju. V svoje ideje so vlagali energijo, čas in denar. Skozi pogovor želimo orisat pot, ki je potrebna, da od ideje priplujemo do končne realizacije. Gostje nam bodo razkrili, kako z dobro idejo in malo sredstev pridemo do prvih strank, ki nam lahko kujejo pot do velikih poslovnih korakov. 

Kako bo dogodek potekal? Dogodek bo predstavljala okrogla miza s pomembnimi podjetniki, katerim je hobi postal služba. Okrogla miza bo predvidoma trajala eno uro in pol (90 min) in po njej sledi pogostitev. 

Dogodek bo potekal v četrtek, 17. 11. 2022, v dvorani Borisa Podrecce na Univerzi v Mariboru, Slomškov trg 15. Prijave zbiramo na:https://forms.office.com/r/7hF3LzwDea .  

Podjetni zmenek z delodajalci

V poplavi informacij, tečajev, izobraževalnih programov in vse lažje dostopnih poti do pridobitve različnih kompetenc, je težko najti način, da na trgu dela resnično izstopaš. Izjemnega pomena je pomoč mladim pri vstopanju na trg dela. Nagovarjati moramo predvsem ključni del politik za spodbujanje gospodarske rasti in boljših življenjskih pogojev. Neaktivnost med mladimi ima visoko ceno in zahtevata ciljno usmerjene politike.  

Po vsej verjetnosti se vsak izmed nas tekom študija srečala s predavanji, ki nagovarjajo pravilno pisanje življenjepisa in podobno. Akademija karierne vizije želi gospodarstvo pripeljati na univerzo. Tokrat smo želeli iti dalje in pogledati na drugo stran mize – soočiti najuspešnejša podjetja z vprašanji, ki jim rojijo po glavi med razgovorom za službo. Tako bomo na dogodku gostili največje in najpomembnejše zaposlovalce v naši regiji in širše. Predstavili bodo njihovo poslovno vizijo in kadrovsko politiko. Z delodajalci bomo spregovorili o kompetencah, ki jih je na razgovoru za službo vredno izpostaviti, prav tako pa bodo del okrogle mize tudi agencije, ki pomagajo posameznikom najti zaposlitev. Med drugim se nam bodo pridružili tudi predstavniki iz Zavoda RS za zaposlovanje, ki bodo zagotovo lahko dobro vedeli, kako se znajti na »modernem« trgu (ne)zaposlovanja. Želimo si, da so študentje korak pred delodajalci in da s svojo pripravljenostjo naslednjič prepričajo delodajalca, še preden on spravi v zadrego njih! 

Kako bo dogodek potekal? Kot že rečeno, bomo v prvem delu dogodka gostili predstavnike Zavoda RS za zaposlovanje, ki bodo v 30 minutah predstavili ključne informacije o iskanju zaposlitve. Po predstavitvi bomo izvedli okroglo mizo z delodajalci in pomembnimi zaposlovalci, katere del boste tudi vi. Okrogla miza bo predvidoma trajala eno uro (60 min) in po njej sledi pogostitev. 

   

Vabljeni na dogodek, ki bo potekal v četrtek, 24. 11. 2022, v predavalnici P1 na Univerzi v Mariboru, Slomškov trg 15. Prijave zbiramo na: https://forms.office.com/r/HBP2XRD6Me .   

»Mama, influencer bom«  

Živimo v času, ko so se tipični načini druženja prenesli na svetleče ekrane in je center našega dojemanja postal medijski svet. V sled navedenemu lahko opažamo trend visokega pojavljanja tako imenovanih vplivnežev oziroma »influencerjev«. Ni več izjema, da že osnovnošolci sanjarijo o netipični obliki zaposlitve, ki na prvi pogled deluje zgolj enostavno služenje denarja. Pa je res tako? Za idejo o ustvarjanju vsebin na socialnih omrežjih ne stoji samo dobra krema proti celulitu ali pa obrabljen stavek »Share, like, subscribe« – v prvi vrsti je to zgodba, zgodba uspešnih ljudi z nenavadnimi željami in vizijami. Z dogodkom ti želimo pokazati, da so atipične, nekonvencionalne in moderne podjetniške poti možnosti, ki so se usidrale v sedanjosti in obetajo v prihodnosti.  

Skozi dogodek bomo spoznali najvplivnejše influencerje našega okolja, ki bodo na pristen in poljuden način spregovorili, kako prepoznavnost na internetu in socialnih omrežjih, spreobrniti v posel svojega življenja. 

Vabljeni v četrtek, 1. 12. 2022, v dvorani Borisa Podrecce na Univerzi v Mariboru, Slomškov trg 15. Prijave zbiramo na: https://forms.office.com/r/24bKbMw0dN .  

DOGODEK JE PRESTAVLJEN NA 8. 12. 2022!!