Prvega novembra vsako leto obeležujemo dan spomina na mrtve. Tiste, ki jih ni več med nami, a bodo vedno ostali v našem spominu, jih obeležimo na različne načine.

Dan spomina na mrtve, vsi sveti ali le 1. november je državni praznik in dela prost dan, ki ga posvetimo spominjanju vseh umrlih.

Veliko ljudi med letom pozabi obiskati grob svojih bližnjih ali daljnih družinskih članov, zato si vsaj na dan spomina na mrtve vzamejo čas za obisk pokopališč.

V navadi je, da se prvega novembra spomnimo vseh tistih, ki jih ni več med nami, a se jih bomo vedno spominjali. S tem, da prižgemo sveče na grobovih tistih, ki smo jih imeli radi ali smo jih poznali, jih spoštovali in cenili, ohranjamo njihov spomin. Veliko jih na grobove bližnjih nosi cvetje in vsi se spominjajo osebe, ki jih je zapustila, ter počastijo umrle.

Na dan spomina na mrtve, oziroma v tem času, pa so Sloveniji potekajo tudi številne žalne slovesnosti in verski obredi za umrle. Na ta dan se torej spomnimo tistih, ki jih ni več med nami in jih z obiskom groba počastimo.