Študent je oseba, ki je vpisana na visokošolski zavod na podlagi razpisa za vpis, izobražuje pa se na dodiplomskem ali podiplomskem študijskem programu prve, druge ali tretje stopnje.  

Vsak študent svoj status izkazuje s študentsko izkaznico, ki jo prejme ob vpisu na visokošolski zavod, po tem, ko na fakulteti odda zahtevek za pridobitev le-te. Študentska izkaznica je javna listina. Študent pa ima status študenta le, dokler je vpisan na visokošolski zavod. 

Študenti imajo tudi možnost pridobitve posebnega statusa, ki ga lahko dobi pod posebnimi pogoji, ki jih mora podati po vpisu na fakulteti na podlagi zahteve in dokazil o upravičenosti do posebnega statusa. Med te posebne statuse spadajo status študenta s posebnimi potrebami, status študenta umetnika, status študenta športnika in podobno.  

Status študenta se preneha, ko študent zaključi študijski program prve/druge stopnje z iztekom študijskega leta, v katerem je zaključil študij. Enako velja, če študent zaključi tretjo stopnjo študija, če študent ne zaključi študijskega programa prve/druge stopnje v 12 mesecih po zaključku zadnjega semestra, če študent ne zaključi podiplomskega študija tretje stopnje v ustreznem roku, če se študent ne vpiše v višji letnik ali semester, če se študent izpiše ali če je izključen. 

Študent ima status študenta, dokler je vpisan v študijski program in obdrži status študenta tudi po diplomiranju na prvi ali drugi stopnji študija do zaključka študijskega leta, v katerem je diplomiral.  

Študent ima tudi možnost podaljšanja statusa študenta iz upravičenih razlogov za največ eno leto. To lahko stori v primerih, če študija na prvi ali drugi stopnji ne zaključi v 12 mesecih po zaključku zadnjega semestra ali če se med študijem ne vpiše v naslednji letnik na prvi, drugi ali tretji stopnji. Upravičeni razlogi za podaljšanje statusa so na primer daljša bolezen, izjemne družinske ali socialne okoliščine, status študenta s posebnim statusom in drugi, o tem pa odloča komisija za študijske zadeve fakultete. 

Ko pa postaneš študent, dobiš določene pravice in obveznosti. Pravice so vezane na status študenta, ki narekuje, da študent ne sme biti v delovnem razmerju, ne smejo opravljati samostojne registrirane dejavnosti, niso vpisani v register brezposelnih oseb in niso poslovodne osebe gospodarskih družb ali direktorji zasebnih zavodov. Kot študent imaš na voljo subvencionirano študentsko prehrano, študentsko delo preko študentske napotnice…