Si študent prvega letnika prve stopnje in še ne veš čisto, kaj pomenijo nekateri izrazi, ki jih kar naenkrat uporabljajo vsi, ti pa ne veš točno, kaj mislijo s tem? Zate smo pripravili kratek slovarček izrazov, ki se pojavljajo na fakulteti. 

Veliko izrazov se spremeni in dobi drugačen pomen ob prestopu iz srednje šole v študijske klopi. Naj ti predstavimo nekaj najbolj pogostih: 

Študijsko leto je čas, v katerem poteka pedagoški proces, izpitna obdobja in tudi dela prosti dnevi. Študijsko leto traja od 1. 10. do 30. 9. vsako leto. Vsako študijsko leto je sestavljeno iz dveh semestrov, ki razdelita študijsko leto. Prvi semester običajno traja nekje do konca januarja, ko se začne prvo izpitno obdobje. Izpitni obdobje je čas, ko pedagoški proces ne poteka in ima študent čas, da se pripravi na izpitne roke v izpitnem obdobju, v vsakem študijskem letu pa so 3 izpitna obdobja. 

V času pedagoškega procesa se študenti srečujemo z različnimi oblikami aktivnosti, ki se jih udeležujemo. Najbolj pogosta so predavanja, na katerih študenti dobimo teoretično podlago za podano učno enoto. K posamezni učni enoti lahko spadajo tudi vaje, ki se lahko izvajajo v različnih oblikah. Te običajno zahtevajo obvezno udeležbo študentov, poznamo pa jih v več oblikah: računalniške, seminarske, laboratorijske… Pri kakšni učni enoti se pojavijo tudi seminarji, ki jih študent obiskuje, da si razširi ali da poglobi znanje o določeni učni enoti.