Draga študentka, dragi študent Univerze v Mariboru!

Želeli bi, da se zavedate, da niste edini in sami, če se srečujete s posebnimi okoliščinami ali obremenitvami, ki preprečujejo ali ovirajo vašo polno in učinkovito vključevanje ter sodelovanje v študijskem procesu. 

Na Univerzi v Mariboru se zelo trudimo prilagoditi študij vsem takšnim študentom 👍 Tudi med zgodbami študentov in diplomantov UM najdete zgodbe posameznikov, ki so ali pa še študirajo kot študenti s posebnim statusom ali s posebnimi potrebami 👩 🎓.

Za pridobitev potrebnih znanj in kompetenc ter uspešen zaključek študija so študenti s posebnim statusom in študenti s posebnimi potrebami upravičeni do prilagojenih pogojev za izobraževanje. Vendar so prilagoditve odvisne tudi od vas 😉.  Če za poseben status ali za posebne potrebe ne zaprosite, ne vemo, da prilagoditve potrebujete in kaj je tisto, kar bi vam olajšalo študij.

❗ Posebej bi želeli izpostaviti, da pridobljen statusa kandidata s posebnim statusom ali kandidata s posebnimi potrebami  v prijavno-sprejemnem postopku za vpis v prvi letnik dodiplomskih in enovitih magistrskih študijskih programov ter študijskih programov 2. stopnje velja samo v času prijavno-sprejemnega postopka. Za statusa kandidata s posebnim statusom oz. kandidata s posebnimi potrebami in uveljavitev prilagoditev v času študija pa je potrebno zaprositi po vpisu.

👇 Za katere kategorije kandidatov s posebnim statusom lahko zaprosite?

V skladu z Zakonom o visokem šolstvu (ZVis) lahko zaprosite za naslednje vrste oz. kategorije posebnih statusov:

·         študenti kategorizirani športniki in trenerji,

·         študenti priznani umetniki in kulturniki,

·         študenti, ki se udeležujejo (področnih) mednarodnih tekmovanj,

·         študenti starši do začetka obveznega šolanja otroka.

📄 Kako oddate vlogo za posebni status študenta?

Vlogo za posebni status študenta vložite na posebnem obrazcu praviloma ob vpisu v prvi letnik, višji letnik ali absolventsko leto, in sicer v referat, pristojen za študente. K vlogi za pridobitev posebnega statusa priložite še ustrezna dokazila glede na to, za katere vrste posebnega statusa prosite.

Kaj pa v primeru statusa študenta s posebnimi potrebami?

👇 Kdo lahko zaprosi za status študenta s posebnimi potrebami?

Za status lahko zaprosijo slepi in slabovidni študenti oziroma študenti z okvaro vidne funkcije, gluhi in naglušni študenti, študenti z govorno jezikovnimi motnjami, študenti s primanjkljajem na posameznih področjih učenja, gibalno ovirani študenti, dolgotrajno bolni študenti, študenti z motnjami avtističnega spektra ter študenti s psihosocialnimi težavami.

📄 Kako oddate vlogo za status študenta s posebnimi potrebami?

Vlogo za pridobitev statusa študenta s posebnimi potrebami  vložite v referat, pristojen za študente. Vlogi priložite eno ali več spodaj navedenih listin:

·          odločba o usmeritvi Zavoda Republike Slovenije za šolstvo,

·          strokovno mnenje Komisije za usmerjanje otrok s posebnimi potrebami,

·         zdravniško potrdilo zdravnika specialista za ustrezno obdobje.

💡 Status študenta s posebnim statusom in status študenta s posebnimi potrebami lahko pridobite tudi med študijskim letom.

V kolikor potrebujete posebne pripomočke za študij, vam je na voljo tudi možnost pridobitve novih ali izposoje rabljenih pripomočkov za študij.

Razkritje prilagoditev, ki bi jih potrebovali za uspešno opravljanje študijskih obveznosti, je vaša odločitev. Vendar vam v primeru nerazkritja žal ne moremo zagotoviti ustrezne pomoči za uspešno opravljanje študijskih obveznosti. Zato vas spodbujamo, da nam lahko zaupate o prilagoditvah, ki bi jih potrebovali.

📧 Če imate kakršnekoli pomisleke, strahove ali potrebujete nasvet oz. pomoč pri pridobivanju statusa,  vas vabimo, da se obrnete na:

·         kontaktno osebo  na vaši fakulteti,

·         kontaktno osebo na Univerzi v Mariboru (Doroteja Smogavec doroteja.smogavec@um.si) ali

·         Društvo študentov invalidov Slovenije (Nataša Mauko Zimšek natasa@dsis-drustvo.si).

IdejaVas zanima več o statusih? Imate še kakšno vprašanje in iščete odgovor?

Želimo vam veliko uspeha na vaši študijski poti! 💪