Vsi že dobro poznamo študentske krvodajalske akcije, ki se vsako leto izvajajo v mesecu marcu in novembru. Organiziramo jih študentje v okviru Študentskega sveta Univerze v Mariboru v sodelovanju z Območnim združenjem rdečega križa Maribor, Centrom za transfuzijsko medicino UKC Maribor in projektom Epruvetka, ki deluje pod okriljem Društva študentov medicine Maribor.

Tudi letos bomo izvedli krvodajalsko akcijo, in sicer 6. marca na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko ter 7. marca na Centru za transfuzijsko medicino v UKC Maribor.

8.00 – 13.00

na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko

6. marec 2023

7.30 – 13.00

na Centru za transfuzijsko medicino v UKC Maribor.

7. marec 2023

Darovanje krvi je popolnoma prostovoljno, anonimno in brezplačno. Sam odvzem traja približno 5-10 minut, pri čemer se daruje 450ml krvi, po tem pa darovalec dobi malico. Torej tako malo truda za darovalca, ampak tako veliko dejanje za druge ljudi, ki nas potrebujejo. Najbolj zanimivo dejstvo je definitivno ravno to, da en sam darovalec z enim darovanjem lahko reši kar tri življenja hkrati.

Kri potrebuje veliko bolnikov po bolnišnicah, predvsem bolniki ob operaciji, slabokrvni bolniki, bolniki z levkemijo, bolniki z motnjami strjevanja krvi in še mnogi drugi.

V Sloveniji se v povprečju potrebuje dnevno okoli 300 do 350 krvodajalcev, da lahko bolnikom zagotovimo zadostno količino krvi.

KDO PA SPLOH LAHKO DARUJE KRI?

Kri lahko daruje vsaka oseba:

  • Med 18. in 65. letom starosti,
  • tehta več kot 50kg,
  • vrednosti krvnega tlaka med 100/60-180/100,
  • moški lahko daruje kri na vsake 3. mesece, ženske pa na vsake 4. mesece.

Današnji časi pa še zahtevajo dodatne ukrepe v povezavi z že znanim COVID-19. Naprošamo, da na darovanje prihajate samo popolnoma zdravi (brez znakov prehlada, vročine ali kakršnih koli drugih simptomov). Za krvodajalce je priporočljiva uporaba zaščitne maske.

Na krvodajalsko akcijo se je potrebno predhodno naročiti preko telefonske številke 041 320 796 ali 041 479 242, naročanje pa je možno vsak delovnik do 15. ure, torek do 17. ure.

NASVETI PRED ODVZEMOM KRVI:

  • Na odvzem ne prihajajte tešči, ampak zaužite lahek nemasten obrok (kruh z marmelado, čaj, sok ali kavo).
  • Pomembno je, da se dobro počutite.

Darovanje krvi je ena najplemenitejših oblik pomoči sočloveku, zato vabimo vse študente in zaposlene Univerze v Mariboru, da se udeležite krvodajalske akcije in tako skupaj pokažemo, da zmoremo pomagati in, da nam je mar!

Hvala že vnaprej vsem, ki boste darovali in opravili junaško delo!