Vsak od nas se pogosto sreča z vprašanji glede izpitov in izpitnega obdobja, na katere ne pozna odgovora. Naj ti pomagamo odgovoriti na nekatera vprašanja, ki si si jih morda že kdaj zastavil! 

V študijskem letu 2022/2023 imamo študenti Univerze v Mariboru razpisana tri izpitna obdobja: 

  • Zimsko izpitno obdobje: 23. 1. 2023 – 17. 2. 2023 
  • Poletno izpitno obdobje: 12. 6. 2023 – 7. 7. 2023 
  • Jesensko izpitno obdobje: 14. 8. 2023 – 11. 9. 2023 

V času, ko potekajo posamezna izpitna obdobja, študijski proces ne poteka, kar pomeni, da na urniku nimaš predavanj, vaj in seminarjev ter imaš čas, da se posvetiš študijskim obveznostim in se dobro pripraviš na prihajajoče izpite.  

Včasih pride do situacije, da moreš k izpitu pristopiti večkrat. Študent Univerze v Mariboru lahko skladno s pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja na Univerzi v Mariboru posamezen izpit opravlja skupno največ šestkrat. V primeru, da tudi v zadnjem možnem poizkusu ne opraviš izpita, pa boš izpisan iz študijskega programa, po katerem si do sedaj študiral.  

Kako pa je s štetjem izpitnih rokov v primeru, da ponavljaš letnik? V primeru ponavljanja letnika se štetje števila pristopov k posameznem izpitu nadaljuje od zadnjega pristopa. 

Če ponavljaš določen letnik svojega študijskega programa in si že opravil vse obveznosti, ki si jih še imel za opraviti pri posameznih učnih enotah, pa lahko v skladu s Pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja na UM opravljaš predpisane študijske obveznosti in izpite učnih enot višjega letnika, seveda ob predhodnem soglasju nosilca učne enote.  

Izpitne roke za tekoče študijsko leto lahko spremljaš na spletnih straneh Akademskega informacijskega podsistema (AIPS) Univerze v Mariboru. 

Kako pa je s prijavo in odjavo od izpitnih rokov?  

Na izpitni rok posamezne učne enote se moraš prijaviti preko sistema AIPS, prijava je elektronska. Na izpit se moraš prijaviti najmanj toliko dni pred razpisanim izpitnim rokom, kot je določeno na tvoji fakulteti (običajno štiri ali pet dni prej).  

Rok odjave od izpita je najkasneje dva dni pred izpitnim rokom. Odjava poteka elektronsko preko sistema AIPS. Če brez opravičljivega razloga ne pristopiš na izpitni rok, na katerega si bil prijavljen, pa smeš izpit iz te učne enote opravljati šele v drugem naslednjem roku.  

Če se prijavljaš na izpitni rok, ki ga moraš plačati, pa veljajo naslednja pravila. V skladu z Navodili o prispevkih in vrednotenju stroškov na Univerzi v Mariboru lahko na plačljive izpitne roke pristopiš brez predhodnega plačila. Ob prijavi na izpit te bo sistem avtomatsko opozoril na plačilo in znesek plačila. Če na izpit ne boš pristopil, boš po datumu izpita domov prejel račun in plačilni nalog, ki ga moraš poravnati v 8 dneh od prejema. Če se od izpita pravočasno odjaviš, plačilo ni potrebno.  

Višina stroška za posamezno vrsto izpita za tekoče študijsko leto je navedena v ceniku storitev za dodiplomski in podiplomski študij na UM.  

Vsak študent ima tudi pravico do višanja ocene posamezne učne enote, ki jo je že opravil, če želi prejeti boljšo oceno. Posamezni izpit lahko popravlja enkrat, če pa pri popravljanju doseže nižjo oceno, bo obveljala prvotna, to je višja ocena.  

Tako, smo odgovorili na katero izmed tvojih vprašanj? Če te zanima še kaj druga, si lahko prebereš informacije na spletnih straneh tvoje fakultete ali univerze. Seveda pa se lahko vedno obrneš na študentske predstavnike, tutorje ali nam pišeš na studentskisvet@um.si.  


Avtor: K. L.