Prešernov dan je osrednji slovenski kulturni praznik in državni praznik – dela prost dan v Republiki Sloveniji, ki ga praznujemo na 8. februar, obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Na ta dan poteka tudi osrednja državna proslava, na kateri podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Sloveniji. Prešernovo nagrado leta 2023 prejmeta multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar prof. Herman Gvardjančič. 

Proslava ob obletnici pesnikove smrti je prvič postala vseslovenska po sklepu osvobodilnega gibanja leta 1941, med drugo svetovno vojno, vendar je bil tedaj to praznik vseslovanske enotnosti in so ga praznovali 7. februarja. 8. februar se kot praznik slovenske kulture praznuje od leta 1945 naprej. 8. februar je tudi dan, ki ga lahko preživite v muzejih in galerijah, ki na slovenski kulturni praznik brezplačno odpirajo vrata, ter vas vabijo na ogled različnih razstav. 

Številne mariborske kulturne ustanove na ta dan obiskovalce povabijo na brezplačne razstave in prireditve. 

V Mariboru lahko obiščeš veliko različnih kulturnih dogodkov, med drugim: Brezplačno vodenje po Hiši Stare trte z virtualnim doživetjem zgodbe najstarejše trte sveta, Slovenski kulturni praznik v Pokrajinskem muzeju Maribor, Slovenski kulturni praznik v Muzeju najstarejše trte na svetu, Prešernov dan v UGM, Dan odprtih vrat v sinagogi Maribor, Dan odprtih vrat Muzeja narodne osvoboditve Maribor ob kulturnem prazniku, Praznična pravljična ura, Dan odprtih vrat galerije Media Nox, Zatvoritev razstave LEPE POZDRAVE IZ MARIBORA, KOL:TURA (z gostjo presenečenja), Objava digitaliziranega gradiva Uprave za gradnjo in regulacijo Maribor in mnoge druge, o katerih si lahko več prebereš na spletni strani Visit Maribor.

Prepričani smo, da boš na spletni strani našel prireditev, ki jo boš z veseljem obiskal!