2. in 3. februarja 2023 so študentje iz vseh 27 držav članic EU sodelovali pri projektu ConSIMium, simulaciji delovanja Evropskega sveta in Sveta EU v Bruslju.

3

Študentje so prevzeli vloge odločevalcev na ravni EU in razpravljali o dveh predlogih uredb Evropske komisije, in sicer za zmanjšanje emisij CO2 za električna in lahka tovorna vozila ter za oblikovanje infrastrukture za alternativna goriva.

V simulaciji je sodelovalo 6 slovenskih študentov iz treh univerz: Asja Lešnik (Pravna fakulteta Univerze v Mariboru), Sebastjan Svete (Pravna fakulteta Nove Univerze), Una Vukotić, Tom de Haas, Matjaž Mavrič in Eva Omahen (Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani). Nacionalni koordinator slovenske delegacije je bil doc. dr. Jure Požgan (Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani).

V okviru simulacije so študentje so prevzeli različne vloge, in sicer dveh nacionalnih strokovnjakov na ravni delovnih skupin Sveta (Matjaž Mavrič in Sebstjan Svete), veleposlanika (Tom de Haas) na ravni stalnega odbora Sveta (COREPER), ministrice (Eva Omahen) na ravni Sveta EU in predsednice vlade (Una Vukotić), ki je sodelovala na zasedanju Evropskega sveta. Slovensko delegacijo je na zasedanjih spremljala tudi študentka v vlogi novinarke (Asja Lešnik).

V četrtek, 2. 2. 2023, so voditelji držav/vlad članic najprej novinarjem podali kratke izjave, nato pa so se odpravili na simulacijo Evropskega sveta. V popoldanskih urah sta se oba nacionalna strokovnjaka udeležila simulacije delovnih skupin Sveta EU za okolje in transport.

V petek, 3. 2. 2023, je najprej potekala simulacija Odbora stalnih predstavnikov, dogodek pa se je zaključil s simulacijo odločanja v Svetu EU, kjer so ministri z manjšimi dopolnili konsenzualno sprejeli oba predloga uredb.

Slovenska delegacija se je ob robu simulacije sestala tudi z namestnikom stalnega predstavnika Republike Slovenije pri Evropski uniji, veleposlanikom Davidom Brozino, s katerim je razpravljala o pogajanjih v Svetu EU in o slovenskih stališčih do predloga obeh uredb. V četrtek se je slovenska delegacija sešla še z evropskim poslancem Milanom Brglezom in razpravljala o odnosih med Svetom EU in Evropskim parlamentom.