Novo leto je super prelomnica, ki jo lahko izkoristiš za spremembe v svojem življenju. Najbolj pogosta sprememba, ki jo marsikdo uvede ob prehodu v novo leto je bolj zdrav način življenja. Si si tudi ti zadal, kaj podobnega? 

Zdrav način življenja vodi k boljšemu počutju in ohranjanju dobrega zdravja, človeški organizem pa za nemoteno delovanje potrebuje ravnovesje, ki ga lahko zagotovimo s pravilno in uravnoteženo prehrano, redno telesno dejavnostjo, duševnim ravnovesjem in pa sprostitvijo oziroma počitkom. 

Zato je zelo pomembno, kako se prehranjujemo. V navadi nam je, da pojemo preveč maščob, premalo zelenjave in sadja ter preveliko količino sladkorja. Pravilna oziroma uravnotežena prehrana pa mora vsebovati čim več žitnih izdelkov, sadja, zelenjave, mlečnih izdelkov, rib, jajc in perutnine ter čim manj slaščic, maščob in sladkorjev. 

Kot študenti smo marsikdaj postavljeni v položaj, ko nam čas preprosto ne dopušča, da bi si sami pripravili topel in zdrav obrok. V času kosila imamo pogosto študijske obveznosti, med pavzo pa po navadi pojemo neko hitro hrano, ki nam je dostopna tako časovno kot stroškovno.  

Zate pa imamo rešitev: izkoristi čas, ki ga imaš zvečer ali pozno popoldan in si sam doma pripravi toplo in zdravo večerjo! Nimaš idej, kaj bi si lahko pripravil? Poglej si seznam idej, ki smo ga pripravili zate! 

  1. Zelenjavna kremna juha 

Kremno juho lahko pripraviš iz poljubne zelenjave, najbolj priporočamo bučke ali por. Priprava ti ne bo vzela več kot 40 minut, recept pa si lahko pogledaš na povezavi: https://www.malinca.si/blog/odlicna-porova-juha.  

  1. Pečeni losos 

Jed, sestavljena iz lososa in poljubne zelenjave, je hitro pripravljena in zelo zdrava! Recept pa je preprost: https://www.malinca.si/blog/lchf-losos-iz-pecice.  

  1. Pečeni piščanec z brokolijem 

Še ena jed, ki jo lahko hitro in preprosto pripraviš doma s sestavinami, ki jih imaš zagotovo vedno pri roki. Na povezavi si lahko ogledaš recept in poskusiš narediti sam: https://www.malinca.si/blog/lchf-piscanec-in-brokoli-iz-pecice

  1. Tunina solata z jajcem in olivami 

Imaš rad solate? Hitro poglej spodnji recept in si pripravi zdravo večerjo, ki vsebuje vse ustrezne hranilne snovi, ki jih tvoje telo potrebuje: https://www.popolnapostava.com/tunina-solata-z-jajcem/.  

  1. Šparglji z jajci 

To jed lahko pripraviš za preprost zajtrk ali lahko večerjo in to le v nekaj minutah! Recept si lahko pogledaš na naslednji povezavi: https://www.popolnapostava.com/sparglji-z-jajci/.  

Zdrava in lahka večerja te napolni z energijo in ogromno količino hranilnih snovi po napornem in dolgem dnevu. Si med zgornjimi recepti našel kaj, kar bi rad poskusil? 

Viri:

https://dijaski.net/gradivo/zdp_ref_zdrav_nacin_zivljenja_01__predstavitev  

https://www.malinca.si/blog/30-idej-za-lahke-vecerje

https://www.popolnapostava.com/zdrava-prehrana-recepti/vecerja/