Vsako študijsko leto je na Univerzi v Mariboru sestavljeno iz dveh semestrov, zimskega in poletnega. Konec vsakega semestra poteka nato še izpitno obdobje (skupno so v enem študijskem letu tri izpitna obdobja – zimsko, poletno in jesensko). Gre za obdobje, ko pedagoški proces na fakultetah ne poteka in imamo študenti čas, da se intenzivno posvetimo učenju in pripravam na izpite. Prvo letošnje izpitno obdobje, t. i. zimsko izpitno obdobje, bo potekalo od ponedeljka, 23. 1. 2023, do petka, 17. 2. 2023.  

Pred vsakim izpitnim obdobjem pa na večini fakultet Univerze v Mariboru že potekajo različne oblike preverjanja znanja, najpogosteje gre za sprotne oblike preverjanja znanj iz predelanega dela snovi pri določeni učni enoti, ki največkrat slišijo na ime kolokvij. Če imaš veliko srečo, boš med semestrom pisal več delnih testov oz. kolokvijev, ki lahko na koncu celo nadomestijo pisanje izpita. To pomeni, da se boš moral snov predmeta naučiti sproti in po delih, a tako med izpitnim obdobjem ne boš preobremenjen s celotno vsebino naenkrat. 

Morda pa predmeta ne boš mogel opraviti s kolokviji ali pa bodo ti celo obvezni in bodo šteli kot pogoj za pristop k izpitu. Dobro je še, da se pozanimaš, ali moraš za opravljen izpit oz. pristop k izpitu pozitivno pisati vse kolokvije ali je dovolj le pozitivno povprečje vseh kolokvijev. 

Za lažje spoprijemanje z učenjem za kolokvije in kasneje tudi izpite, ti v nadaljevanju predstavljamo 5 ključnih nasvetov. 

1. Učenje naj bo čimbolj organizirano 

Napiši si svoj načrt učenja, ki se ga boš držal. Načrt naj bo sicer fleksibilen, a hkrati dovolj strog, da boš prišel skozi snov in dosegel potrebne rezultate. Začrtaj si manjše cilje in jih sproti odkljukaj, ko jih izpolniš. To te bo napolnilo s pozitivno energijo in navdušenjem pred naslednjim ciljem, rezultat na kolokviju ali izpitu pa bo tako zagotovo vesel nasmešek in krasna ocena. 

2. Športanje lahko pripomore k lažjemu učenju 

Med dolgotrajnim učenjem, ki od tebe zahteva veliko sedenja in naprezanja možganov, je pomembno tudi telovaditi. Ob dolgotrajnem sedenju se namreč ne moreš razgibati in zbistriti svojih misli. Pojdi na sprehod, opravi svoj trening – fitnes, tek, jogo ali pa se preprosto zgolj poigraj s svojim psom. Vsaka telesna aktivnost nam lahko pomaga, da lažje ohranimo nadaljnji fokus pri učenju, prav tako pa blagodejno vpliva tudi na naš spomin. 

3. Zamenjaj lokacijo učenja 

Verjamem, da se najverjetneje najlažje učiš kar za svojo pisalno mizo. Kaj pa, če bi ti menjava prostora učenja pomagala pri pomnjenju stvari? Svoje učenje naredi potovalno in ga razgibaj. Nekaj časa se uči doma, nato v knjižnici in na dvorišču. Tvoji možgani si bodo morda zapomnili, da so se neko tematiko učili v knjižnici in jo bodo tako lažje povezali s snovjo. 

4. Preden se učiš z drugimi, snov najprej predelaj sam 

Učenje v skupini je precej pogosta metoda za pripravo na kolokvij ali izpit, vsekakor pa je smiselno, da se najprej na učenje pripraviš sam. Preglej snov, ustvari si zapiske in vprašanja. Šele nato se je pametno dobiti s sošolci in prijatelji, saj si lahko tako nato dopolnjujete zapiske in znanje. Učenje s prijatelji pa ni pametno le zaradi tega, ampak ker si istočasno tudi v družbi in se lahko na ta način pogovarjate in si zaupate probleme ter delite svoje uspehe.  

5. Ne pozabi si vzeti tudi odmor 

Med učenjem pa nikakor ne smeš pozabiti na redne odmore. Konstantno učenje bo utrudilo tvoje možgane in koncentracija sčasoma ne bo več na tako visokem nivoju kot je bila ob začetku učenja. Vsake pol ure si vzemi pet minut pavze ter naredi krog po hiši, pojdi na stranišče, natoči si vodo ali pojej jabolko.  

Upamo, da ti bodo zgornji nasveti v pomoč pri pripravi na prihajajoče kolokvije in kasneje tudi na izpite. Vsekakor ti ob sprotnem in organiziranem učenju dober rezultat ne uide. Pa srečno!