Mesec november je že nekaj časa razglašen za movember, ki je namenjen zdravju moških in opozarjanju na raka prostate, mod, duševnega zdravja in preprečevanju samomora. Rak prostate je najpogosteje diagnosticirana oblika raka pri moških, predvsem starejših. V Sloveniji se rak prostate diagnosticira približno 1500 moškim in številka se vsako leto povečuje.

Movember je mednarodno gibanje, kateri cilj je ozaveščati ljudi o zdravju in bolezni, ki prizadene moško populacijo. Člani izražajo svojo podporo z nošenjem brk v mesecu novembru. Samo gibanje se je začelo že leta 2003 v Avstraliji, nato pa se je nadaljevalo po vsem svetu in prišlo tudi v Slovenijo.

Največji poudarek se v mesecu novembru daje raku prostate, zato v nadaljevanju podajamo nekaj informacij.

DEJAVNIKI TVEGANJA:

  • Starost- s starostjo pojavnost raka narašča,
  • dednost – povečano tveganje je, da zboli za rakom prostate moški, ki ima v družini člana, kateri je zbolel za rakom prostate,
  • nezdrav življenjski slog.        

PREVENTIVA:

  • Zdrav življenjski slog,
  • hrana, ki vsebuje malo živalskih maščob, veliko sadja in zelenjave,
  • redna telesna aktivnost.         

TEST PSA:

Presejanje pomeni aktivno iskanje raka pri ogroženi populaciji, ki nima nobenih težav. Pri raku prostate je takšen presejalni test na voljo in se imenuje test PSA. To je test, ki odkrije raka prostate zelo zgodaj, lahko pa tudi odkrije raka, ki je lahko prisoten, brez da povzroča težave.

SIMPTOMI:

Največja težava, ki jo zasledimo je predvsem ta, da moški ne želijo povedati svojih težav, zato posledično ne obiščejo zdravnika.

Veliko moških dolgo časa ne zazna težav zaradi samega povečanja prostate, saj napreduje počasi. Opazijo samo, da je curek seča šibkejši, da morajo čakati, da seč priteče in prekinjanje uriniranja, pogosto uriniranje, predvsem ponoči, bolečina in pekoč občutek med uriniranjem in krvav seč. Zato je pomembno, da se moški odpravijo na pregled k zdravniku takoj, ko opazijo kakršnekoli spremembe na urološkem področju.

ZDRAVLJENJE:

Za ozdravitev raka prostate je potrebno tumor popolnoma odstraniti ali ga kako drugače uničiti. Izbira vrste zdravljenja je odvisna od razširjenosti in agresivnosti raka ter bolnikovega splošnega zdravstvenega stanja.

Rak prostate je pogostejši kot pa si dejansko mislimo. Pomembno je, da se odkrije pravočasno, saj je samo tako zdravljenje lahko uspešno.