Martinovo ali god sv. Martina iz Toursa (11. november 397 n. š.) je dan, na katerega se evropske države na raznolik način spominjajo svetnika, ki je dal svoj plašč beraču, da bi lahko skril svojo revščino. V Sloveniji in na Hrvaškem se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina. Do tega dne se mošt obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino. V skladu s šegami in navadami lahko šaljivi blagoslov opravi moški, preoblečen v škofa. Ob praznovanju potekajo v vinorodnih predelih tudi pojedine, pri katerih so najpogosteje na jedilniku gosi (znamenita Martinova gos) in mlinci.

Martinovanje v Mariboru je največje javno martinovanje v Sloveniji, ko se v štajerski prestolnici zbere tudi 20.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Letošnjo Martinovo bo potekalo v petek, 11. 11. 2022. V Mariboru boste lahko Martinov dan preživeli, kar na sedmih različnih lokacijah, ki bodo ponujale raznovrstni kulinarični in kulturni program. Za lažjo odločitev vam lokacije v nadaljevanju na kratko tudi predstavljamo.

1. Martinovanje na Trgu Leona Štuklja v Mariboru

Martinovanje na Trgu Leona Štuklja bo potekalo v petek, 11. 11. 2022, od 11:11 do 22:00 ure. Na njem se bo predstavilo 28 vinarjev z vinorodne dežele Podravje in 5 gastronomov tradicionalne štajerske kulinarike. Za zabavni in glasbeni program v živo bodo poskrbeli Malečniški brači, Pihalni orkester Pošta, Prisrčniki, ansambel Poskočni muzikanti ter Karneval band.

2. Hiša Stare trte

Martinovanje na tej lokaciji bo prav tako potekalo v petek, 11. 11. 2022, od 11:11 do 18:00 ure. Na tej lokaciji bo možno kupiti karto za t. i. »Martinovo degustacijo«, kjer boste lahko pokusili 5 mladih vin lokalnih vinarjev ter prigrizek (domači kruh, lokalno bučno olje in sol).

3. Martinovanje na Koroški cesti

Martinovanje na Koroški cesti se bo odvijalo v petek, 11. 11. 2022, od 11:11 do 19:00 ure. Na tej lokaciji si bo možno zagotoviti Martinov degustacijski paket, ki bo vključeval pestro gastronomsko ponudbo z živo glasbo za katero bo poskrbel Tibor Pernarčič TRIO s svojimi člani – Žanom Hauptmanom (vokal, klaviature), Tiborjem Pernarčičem (saksofon) ter Lukom Hermanom Gaiserjem (kontrabas).

4. Martinovanje na Grajskem trgu

Martinovanje na Grajskem trgu v Mariboru se bo pričelo v petek, 11. 11. 2022, ob 11:11 uri in bo trajalo vse do 17:00 ure. Na tej lokaciji se bo odvijala tržnica Martinovih dobrot in gostinska ponudba Marpurgi. Kulinarično doživetje bo popestrila zasedba Nejc Miklošič TRIO v sestavi: Nejc Miklošič (vokal), Tilen Beigot (kitara) in Blaž Starc (saksofon).

5. Martinovanje na Trgu svobode

Martinov dan bo na tej lokaciji potekal od 11:11 do 17:00 ure, kjer se bo zvrstila raznovrstna gostinska ponudba Grajske kavarne, Vinaga in Moje kavarne z živo glasbo.

6. Martinovanje na Vodnikovem trgu

Martinovanje na Vodnikovem trgu v Mariboru (zgornji plato tržnice) bo potekal v petek, 11. 11. 2022, od 11:11 do 17:00 ure ter v soboto, 12. 11. 2022, od 9:00 do 17:00 ure. Tam boste lahko poskusili pravo Martinovo pojedino, ki jo bodo pripravili dijaki SŠGT Maribor, v sodelovanju z gostiščem Zlati lev, pod budnim očesom kuharskega šefa Sebastijana Žitnika. Na stojnicah bodo na voljo tudi pečeni kostanji in mlado vino iz Deliz vinske ponudbe.

7. Študentsko martinovanje v dvorani ŠTUK

Da proslavimo štajersko novo leto kot se za študente spodobi, bo že v torek, 8. 11. 2022, ob 21. 00 uri v dvorani ŠTUK potekala prava martinova fešta z ansamblom Frajkinclari in skupino Smile. Študentje se boste lahko pred tem pomerili tudi v Štuk sniperju, sprostili ob zvokih DJ-ja in, prazniku primerno, uživali v akcijskih cenah špricerja. Vstopnice so na voljo v kavarni ŠTUK – pohitite z nakupom svoje karte, saj je število le-teh omejeno. Več o študentskem martinovanju v organizaciji ŠOUM-a na naslednji povezavi.

Poleg omenjenega pestrega programa na dan martinovanja, pa se v mesecu novembru na to temo odvijajo tudi druge aktivnosti:

Verjamemo, da boste letošnje Martinovo preživeli ob dobri hrani in mladem vinu v družbi ljudi, s katerimi si boste pričarali nepozabno petkovo popoldne in večer.