Si nov študent v Mariboru in te zanima, kako lahko potuješ po mestu? Ali pa si že dolgo tu, pa še vedno ne veš, kako bi prišel kam? Zate smo pripravili nekaj nasvetov za transport po Mariboru! 

V Mariboru imaš veliko različnih možnosti za transport po mestu in njegovi okolici. Ga že koristiš? Preberi si, na kakšne načine lahko prideš do želene lokacije v Mariboru! 

Ena izmed najbolj poznanih možnosti, ki si jo sigurno že videl na cesti, je mestni avtobus Marprom, ki je bil ustanovljen leta 2011 z namenom opravljanja varnega in udobnega mestnega potniškega prometa na območju celotne občine Maribor.  

Mestni avtobusni promet ima več različnih povezav, ki peljejo v različne dele mesta in tudi na obrobje Maribora. Več o povezavah si lahko prebereš tukaj: https://www.marprom.si/mestni-avtobusni-promet/. Na vseh avtobusnih postajališčih, kjer ustavljajo Marprom avtobusi, pa lahko najdeš tudi postaji vozni red. 

Po centru mesta pa se lahko pelješ tudi z mini električnim vozilom, ki se imenuje Maister, vozi pa po območju za pešce in v ožjem središču Maribora. Prevoz z njim je za potnike brezplačen, zapelje pa te lahko kamorkoli želiš, dokler je cilj znotraj območja delovanja vozila. Maister naenkrat sprejme do 6 potnikov, naročiš pa ga lahko s klicem na telefonsko številko 030 700 035 in voznik bo prišel na dogovorjeno mesto. Lahko pa ga tudi ustaviš po poti, ko ga srečaš, in zapeljal te bo, kamor želiš. Vozilo je namenjeno predvsem stanovalcem v središču mesta, starejšim in gibalno oviranim, staršem z majhnimi otroki in obiskovalcem mesta.  

Si že opazil novost v Mariboru, ki je bila na voljo že prejšnje študijsko leto? Da, to je Mbajk, kolesa, ki si jih lahko sposodiš na njihovih postajah in jih vrneš na kakšni drugi lokaciji. Njegova uporaba je preprosta, uporabljaš pa ga lahko podnevi in ponoči. Kako pa ga uporabiš? Izbiraš lahko med letno in tedensko naročnino, ki vsebuje neomejeno število izposoj kolesa. Obišči njihovo spletno stran (https://www.mbajk.si/en/home), se registriraj in uporabljaj enostavno možnost transporta po mestu! 

V Mariboru lahko za potrebe transporta naletiš tudi na storitev Avant2go, ki ti ponuja souporabo vozil za lastne potrebe. Več si lahko prebereš na njihovi spletni strani: https://avant2go.si/car-sharing/cities/maribor

Na voljo imaš torej kar nekaj možnosti za transport po mestu Mariboru. Preizkusi jih in si olajšaj potovanje po mestu!