Spet so tu volitve v študentske svete fakultet članic Univerze v Mariboru in volitve v Študentski svet stanovalcev Študentskih domov Univerze v Mariboru. Te zanima več? 

Vsaka fakulteta članica Univerze v Mariboru ima svoj Študentski svet, v katerem so združeni študenti, ki so sprejeli vlogo študentskih predstavnikov. Vloga študentskega sveta je pomembna na vsaki fakulteti, saj predstavniki študentov zastopajo in predstavljajo mnenje vseh študentov fakultete.  

Vsak študenski svet je sestavljen iz dveh predstavnikov vsakega letnika, ki imata svoj glas v študentskem svetu fakultete in se udeležujeta rednih, izrednih in korespondenčnih sej študentskega sveta. Le-te ponavadi potekajo enkrat na mesec, po potrebi pa včasih tudi večkrat. Na sejah študentski svet obravnava tematiko, ki je aktualna na fakulteti, ter predstavlja mnenje študentov fakultete. Ta dva predstavnika študentov pa imata ob sebi še tri študente istega letnika, skupaj pa tvorijo študentski svet letnika. Celotna ekipa študentskih predstavnikov tudi skrbi za pestro in zanimivo dogajanje na fakulteti, pripravljajo različne dogodke in aktivnosti, ki popestrijo obštudijsko življenje študentov.  

Študentski predstavniki, ki sestavljajo študentski svet fakultete, so na svoje pozicije izvoljeni, volitve pa potekajo vsako leto, ko starim članom študentskih svetov poteče enoletni mandat. Vsi zainteresirani študenti so letos oddali svoje kandidature že v prvi polovici meseca oktobra, kandidature pa je pregledala volilna komisija univerze za volitve študentov in pripravila seznam popolnih kandidatur. Seznam vseh kandidatur za posamezno fakulteto si lahko pogledaš tukaj: https://ssum.um.si/kandidati-na-volitvah-skep/

Prav tako lahko na spodnji povezavi najdeš predstavitve vseh kandidatov, ki si letos želijo zastopati interese študentov: https://ssum.um.si/kandidati-na-volitvah/

Prvi krog volitev v študentske svete bo potekal v ponedeljek, 7. novembra 2022, v četrtek, 10. novembra 2022 pa morebitni drugi krog (če kandidati prejmejo enako število glasov). Volitve bodo potekale z anonimnim elektronskim glasovanjem na povezavi: https://um.simplyvoting.com/. Do glasovnice lahko študenti dostopajo po vpisu z digitalno identiteto Univerze v Mariboru. Vsak študent ima pravico voliti v volilni enoti svoje fakultete, ki zajema letnik, v katerega je študent vpisan. Volilec lahko na glasovnici izbere največ pet kandidatov, lahko pa tudi manj, izbira je prostovoljna.  

Sodeluješ pa lahko tudi na volitvah v Študentski svet stanovalcev študentskih domov Univerze v Mariboru. Vsak študent ima pravico voliti v volilni enoti študentskega doma, v katerem biva v času volitev. Volilec pa lahko na teh volitvah glasuje le za enega kandidata. Za volitve v Študentski svet stanovalcev Študentskih domov Univerze v Mariboru pa se oblikujejo volilne enote po študentskih domovih.  

Če si med kandidati za predstavnika študentov, bo tvoja vloga v študentskem svetu zelo pomembna, saj boš zastopal interese študentov tvojega letnika, mi pa verjamemo, da boš svoje delo opravljal vestno. Če pa si eden izmed tistih, ki so bodo zgolj udeležili volitev, pa imej v mislih, da je tudi tvoja naloga zelo pomembna, saj bo študent, ki ga boš izbral, zastopal tudi tvoje mnenje!