V tem prazničnem času se moramo spomniti še na en poseben dan, ki ga praznujemo 26. decembra vsako leto. To je dan samostojnosti in enotnosti, državni praznik. Zakaj pa je poseben? 

Letos 26. decembra 2022 obeležujemo dan samostojnosti in enotnosti. Na ta dan se spomnimo plebiscita za samostojno in enotno Slovenijo, ki je bil izveden 23. decembra 1990. V spomin na ta plebiscit se po celotni državi odvijajo spominske proslave. Z državnim praznikom se spominjamo dne, ko je slovenska politika razglasila rezultate plebiscita. 

Slovenija je bila do leta 1991 del Jugoslavije skupaj s Hrvaško, Srbijo, Bosno in Hercegovino, Črno Goro in Makedonijo. Ampak Slovenci v Jugoslaviji niso bili zadovoljni, želeli so si več pravic, hkrati pa so menili, da njihov glas v Jugoslaviji ni bil tako pomemben kot glasovi ostalih republik. Zato so se Slovenci odločili za osamosvojitev. To pomeni, da so se odločili, da se bo Slovenija odcepila od Jugoslavije in postala samostojna država, pomeni pa tudi to, da bodo od tedaj naprej le slovenski politiki odločali o Sloveniji. Slovenski politiki so se dogovorili tudi, da bodo o samostojnosti Slovenije odločali državljani Slovenije na plebiscitu. 

Plebiscit so posebne volitve, ki bi jim lahko rekli tudi ljudsko glasovanje. Plebiscita so se lahko udeležili vsi polnoletni državljani Slovenije. Na plebiscitu pa so odločali o tem, ali bo Slovenija še del Jugoslavije, ali bo postala samostojna in neodvisna država. Plebiscita se je udeležilo kar 93,2% volilnih upravičencev, glasovanje pa se je zaključilo s kar 95% glasov za osamosvojitev Slovenije. 

Po razglasitvi rezultatov plebiscita so imeli politiki pol leta časa, da pripravijo vse potrebno za novo državo, sem je spadal nov denar, vojska in zakoni, v katerih je pisalo o Sloveniji. Po urejanju formalnosti so Slovenijo razglasili za samostojno državo 25. junija 1991. 

Ob osamosvojitvi smo Slovenci dobili tudi slovensko ustavo, ki je najpomembnejši dokument države, v njem pa so napisane temeljne pravice prebivalcev države.  

Dan samostojnosti in enotnosti je torej pomemben praznik za Slovenijo. Vsako leto imamo ob tem prazniku tudi državno proslavo, letos je bila izvedena v petek, 23. Decembra.