Prišel je veseli december z njim pa tudi vse več okraskov in okraševanja. Če ste med božično-novoletnimi počitnicami nastanjeni v stanovanju ali v študentskem domu, je prav, da se počutite tako praznično, kot da bi bili doma.

Decembrsko praznično vzdušje pa si lahko pričarate že tako, da okrasite vaše bivalne prostore oz. dom z božičnimi okraski. Letos bomo zaradi manjših omejitev imeli tudi nekoliko več časa za ljudi, ki so nam pri srcu. Ravno zato bo letošnji božič še toliko bolj čaroben. Če se še nisi odločil v kakšnem stilu boš okrasil svoj dom, je prav, da si prebereš ta članek in se seznaniš z nekaterimi trendi in nasveti letošnjega prazničnega decembra. 

Prednjačijo predvsem naravni materiali 

Letos so v trendu predvsem naravni materiali, ki jih lahko najdeš v bližnjem gozdu. Praznične barve bodo letos umirjene in se bodo omejile na naravne zemeljske odtenke. Najboljši so sicer tisti okraski, ki jih lahko poješ. Letos se bo namreč vse vrtelo okrog piškotov. Poišči recepte za medenjake, vanilijeve kifeljčke, gingerbread figurice in klasične maslene kekse, ki jih izrežeš s piškotnimi modelčki. Piškotke lahko nato obesiš na smrekico, zložiš v steklen kozarec, jih vključiš v namizno dekoracijo ali pa jih kar takoj poješ. Ne pozabi na kraljevski marmorni kolač, ki za praznike enostavno ne sme manjkati. 

Letos bodo trendovski okraski modre barve 

Pobrskaj še po škatli s starimi okraski, kupi moder sprej, jih pobarvaj in že si v trendu. Letošnji trendovski modri barvi bo družbo lahko delala še prefinjena platinasta barva. Okraske pa pokombiniraj še z umirjenimi metallic odtenki dekoracije (srebrna, zlata, champagne, blush, bela) in zadeva je končana. 

Naše študentske ekipe so okraske sicer v skupnih študentskih prostorih že začele postavljati, ti pa lahko kljub temu še dodatno okrasiš svojo sobo ali stanovanje. A vendar zato morda potrebuješ navdih? In nimaš ravno veliko denarja, a si vseeno želiš okraskom dodati osebno noto? Če si vsaj na eno izmed vprašanj pritrdilno odgovoril, si preberi spodnje nasvete za lastno izdelavo ugodnih, a kljub temu čudovitih okraskov. Ne samo, da jih je enostavno in poceni izdelati, ampak ti bo izdelava lastnih okraskov omogočala, da si ustvarjalen, prav tako si boš s tem lahko produktivno zapolnil svoj prosti čas. Vsem nasvetom smo priložili še povezavo do videoposnetka, ki te vodi skozi izdelavo predstavljenih okraskov.  

1. Božične papirnate verige 

Morda res lahko kupiš čudovite božične okraske najvišjega kvalitetnega razreda, vendar, priznajmo si, nič ne prekaša klasičnega okraska iz papirnatih verig. Za izdelavo verig ti sploh ni treba kupiti posebnega papirja. Bodi ustvarjalen – lahko so to stare revije, časopisi ali pa za praznični občutek uporabi zavijalni papir. Ne glede na to, kaj boš uporabil, bo izdelava teh verižic nedvomno nostalgična in ti bo obudila spomine na otroštvo. 

2. Okraski za božično drevo 

Če boš za svoje stanovanje kupil božično drevo, boš najverjetneje potreboval nekaj okraskov, ki ti ga bodo popestrili. Toda ali si kdaj pomislil, da bi za okraske uporabili papir? Če boš uporabili le nekaj barvitih listov papirja, škarje in lepilo, boš dobro opremljen za izdelavo lastnih kreacij. Možnosti so neskončne, od spiral do bombonov in od zvezdic do darilnih škatel. 

3. Božični venec 

Naredi še korak naprej in pusti, da se praznovanje začne, še preden sploh stopiš v svoje stanovanje – izdelaj božični venec za svoja vrata! Če ti ni do tega, da bi po mestu iskal zelenje, jagode in storže za izdelavo pravega venca, je lahko papirnati venec enako ustvarjalen in učinkovit, predvsem pa veliko lažji. 

4. Novi božični liki 

Če so nas zadnje leta epidemije česa naučila, je to, da v Sloveniji obožujemo toaletni papir. Zakaj se torej ne bi s svojimi sostanovalci malo zabavali z uporabo kartonskih cevi za toaletne rolice? Preveri, kdo lahko iz cevi iz toaletne rolice izdela najbolj prikupen, smešen ali čuden božični lik. 

5. Okraski v obliki snežink 

Če meniš, da je božični lik preveč preprost, da bi ga izdelal, prestavi predelavo in izdelavo okraskov iz toaletnih rolic na višjo raven. Vzemi si več cevi toaletnega papirja in namesto tega poskusi izdelati eno od teh bleščečih in podrobnih snežink na povezavi. 

Dekoracije pa je potrebno primerno dopolniti tudi s prijetnim vonjem. Okraski iz posušenega sadja (limone, pomaranče, jabolka) izgledajo in dišijo nadvse prijetno. Če imaš možnost peči piškote, jih naredi s cimetom. Izberi božični čaj in če se odločiš za kuhančka, uporabite zanj tudi prave začimbe. Če si prižgeš svečke, imej plamene pod kontrolo in jih ne puščaj prižganih, ko te ni doma. Enako velja za lučke. Tudi če greš ven za pol ure, jih raje ugasnite. 

Prazničnemu vzdušju pa bo morebiti pripomogel tudi kakšen “ugly sweater” dogodek, za katerega ni nujno, da zanj odideš v trgovino, ampak raje iz omare privleči tistega starega, ki ti ga je morda spletla še babica. Potem pa puloverje podari tistim, ki jih morda zebe in si ga ne morejo sami privoščiti. Zakaj pa ne? Kakorkoli se že odločiš, bodi srečen in ostani zdravi ter naj bo veseli december zate še naprej!