December nas z božičnimi sejmi in romantičnimi sprehodi pod lučkami hitro privabi na kakšno toplo pijačo, ki nam nedvomno prija v hladnejših dneh. Popestrite si hladne dneve tudi doma, da ne bo vedno na sporedu le kava ali čaj. Za ideje beri naprej. 

  1. Grozdni punč 

Sestavine: 5 žličk čaja Earl Grey, 1 cimetova paličica, 1 strok vanilije, 2 vejici limonske trave, 1 l grozdnega soka, 2 žlici medu, 40 g rozin. 

Postopek priprave
Limonsko travo temeljito operemo. Na kuhalnik pristavimo lonec z 1,5 l vode. Počakamo, da voda zavre, lonec odstavimo, nato pa v vodo dodamo 5 žličk čaja, limonsko travo, vaniljev strok in paličico cimeta. Pustimo stati približno 6 minut, nato pripravek precedimo. 

Tekočini dodamo grozdni sok, med in rozine ter za nekaj minut lonec postavimo nazaj na kuhalnik, da se tekočina segreje. Napitek premešamo in nalijemo v kozarce, poljubno okrasimo in postrežemo gostom. 

  1. Kuhano rdeče vino 

Sestavine: 0,5 l rdečega vina 0,5 l vode, 8 žlic sladkorja, 1 vrečka vaniljevega sladkorja, 10 klinčkov, 1 cimetova palčka, 1 pomaranča, 1 mandarina. 

Postopek priprave
Pomarančo operemo in prerežemo na pol. Polovico narežemo na kolobarje, drugo polovico pa olupimo in  z nožem za filiranje narežemo na manjše kose. Pri tem pazimo, da odstranimo belo kožico. Mandarino olupimo in razdelimo na posamezne krhlje.  Na kuhalnik pristavimo večji lonec, v katerega natočimo vino in vodo. Dodamo obe vrsti sladkorja, cimetovo palčko in klinčke. 

Kuhamo tako dolgo, da tekočina zavre, pri tem pa večkrat dobro premešamo, da se sladkor stopi. Nato s kuhanjem nadaljujemo še približno 2 minuti. Ko je vino pripravljeno, s penovko odstranimo koščke pomaranče in mandarinine krhlje. Vino natočimo v kozarce, ki jih okrasimo s pomarančnimi kolobarji. Pijačo ponudimo gostom. 

Nasvet za kuhano vino: Dlje kot bo vino vrelo, manjša bo vsebnost alkohola v pijači. Lahko pripravimo tudi močnejše in bolj aromatično kuhano vino, pri čemer lonec odstavimo s kuhalnika, tik preden tekočina zavre. 

p.s. V kolikor želiš poskusiti brezalkoholno različico kuhanega vina, poskusi vroč jabolčnik. 

  1. Vroča bela čokolada 

Sestavine: 175 g bele čokolade, 1,5 l mleka, 1 žlička instant kave. 

Postopek priprave:  
Z ostrim nožem razdrobimo čokolado na manjše koščke. Na kuhalnik pristavimo kozico, v katero vlijemo mleko in kuhamo na visoki temperaturi toliko časa, da se začnejo ob robovih pojavljati mehurčki. 

Zmanjšamo temperaturo in v mleko dodamo čokoladne koščke in kavni prašek. Mešamo toliko časa, da se vsa čokolada stopi. Vročo čokolado razdelimo v 4 skodelice in takoj postrežemo. 

  1. Vroče zlato 

Ime “vroče zlato” nas takoj pritegne, ime pa naj bi izhajalo iz dejstva, da so to pijačo pili rudarji, ki so na zahodu iskali zlato.  

Sestavine: 1,8 dl pomarančnega soka, 90 ml amaretta, 1 cimetova palčka. 

Postopek priprave
V kozici na hitro segrejemo pomarančni sok. Prelijemo ga v stekleno skodelico ali višji kozarec. Dodamo amaretto in premešamo s cimetovo palčko. Postrežemo. 

  1. Vroča limonada 

Sestavine: 8 limon, 120 g sladkorja, voda. 

Postopek priprave
Na kuhalnik pristavimo kozico z vodo in počakamo, da zavre. Limone operemo in jih zložimo v veliko skledo. Zalijemo jih z vročo vodo in pustimo, da se namakajo 10 minut. Po 10 minutah jih vzamemo iz vode in povaljamo po pultu. Tako se meso sadeža loči od lupine in bomo sok lažje iztisnili iz sadeža. Limone prerežemo in iz polovic iztisnemo sok. 

V veliki kozici zmešamo sladkor in 1,25 l vode. Kozico pristavimo na kuhalnik in segrevamo na srednji temperaturi, dokler se sladkor povsem ne stopi. Občasno premešamo. Dodamo limonin sok in lupine ter dobro premešamo.  

Tik preden limonada zavre, jo odstavimo. Limonado precedimo in natočimo v skodelice ali kozarce iz stekla, ki je odporen na visoke temperature. Še vročo limonado postrežemo. 

Dodaten nasvet: Najbolje je, da uporabite biolimone, katerih lupina ni obdelana s škropivi. Če biolimon nimate na voljo, limone za nekaj minut potopite v vrelo vodo in dobro obrišite, da odstranite vosek, v katerem se nahajajo strupi. 

V kolikor boš katero od idej preizkusil/-a in delil/-a s prijatelji na Instagramu, nas ne pozabi označiti @studentskisvet.um, da lahko tvojo umetnino delimo z drugimi.