So vas prazniki razočarali? Se vam zdi, da sta čarobnost in mističnost božiča z zrelostjo in starostjo zbledela? Ne bojte se, dragi študentje. Nacionalni dan grdih božičnih puloverjev je namreč tu, da vas reši.

Nacionalni dan grdih božičnih puloverjev (iz angl. National Ugly Christmas Sweather Day) je dan lahkotne zabave in dan, ko ste lahko sami s seboj kreativni in odvržete tisto nekoliko bolj zapeto, študijsko različico sebe. Najpomembneje pa je, da je nacionalni dan grdih božičnih puloverjev dan, ko so prazniki zopet lahko norčavi in zabavni. Zato na ta dan pustite formalna oblačila doma, študijsko bluzo odložite v omaro. Oblecite le grd božični pulover, saj je to vaš dan – nacionalni dan grdih božičnih puloverjev, ki bo letos potekal jutri, 16. 12. 2022. 

Letošnji bo potekal 16. decembra! 

Nacionalni dan grdih božičnih puloverjev se sicer praznuje tretji petek v decembru vsako leto. Letošnje leto 2022 bo ta torej potekal že jutri, v petek, 16. decembra. Sodelovanje na nacionalnem dnevu grdih božičnih puloverjev je precej preprosto. Z upoštevanjem nekaterih usmeritev, lahko aktivno sodelujete na največjem svetovnem prazniku. 

Zabave v grdih puloverjih so razmeroma novo praznovanje, ki so ga spodbudili družbeni mediji in ki je v Združenih državah Amerike zaživelo okoli leta 2010. S svojim puloverjem pa se lahko sicer pohvalite ves dan in vso noč, od takrat, ko se zbudite, do takrat, ko zaspite. Brez premora. Brez izgovarjanja. Brez izgovorov. Pulover mora tako ostati ves čas oblečen. Delite ta poseben dan nato še s prijatelji in nam pomagajte razširiti sporočilo. Vsako leto se nacionalnega dneva grdih božičnih puloverjev udeleži več sto tisoč ljudi, z vašo pomočjo pa lahko ta praznik v koledarju zaznamujemo še vrsto let! 

Kaj je nacionalni dan grdih božičnih puloverjev? 

Nacionalni dan grdih božičnih puloverjev ali, kot je bolj znan in preprost, dan grdih puloverjev, je zabaven praznik, ob katerem ljudje vseh starosti nosijo stare, neokusne puloverje (ali nove puloverje z bolj retro navdihom) na način, ki jim je najbolj na kožo pisan. Ta dan naj bi bil neformalen, humoren in zabaven alternativni način praznovanja praznikov in ni omejen samo na tiste, ki praznujejo božič. Veliko grdih puloverjev za Hanuko, Kwanzao in nasploh za zimo lahko kupite v večjih veleblagovnicah, pri specializiranih prodajalcih ali na spletnih straneh za obrtnike, kot je npr. Etsy. Pravzaprav večina grdih puloverjev sploh nima veliko skupnega z božičem – nekateri imajo celo zmaje, klasične like iz risank ali motoristične Božičke. 

S svojim grdim puloverjem se lahko nasmejite v službi, na družinskih dogodkih ali pa organizirate lastno sezonsko praznovanje. Zabave z grdimi puloverji so se razširile (zlasti med milenijci) kot bolj neformalna alternativa formalnim prazničnim zabavam v preteklosti. Zabave v grdih puloverjih so znane po tem, da so zelo neformalne in so bolj namenjene zabavi s prijatelji in medsebojnemu nasmejanju, ki delujejo kot protiutež tradicionalnih zabav v preteklosti. 

Kdaj se je začela tradicija grdih puloverjev? 

To je predvsem odvisno od tega, kaj mislimo z besedo “začetek”. Grdi puloverji, kot jih vidimo danes, v preteklosti sploh niso veljali za grde. V petdesetih letih prejšnjega stoletja so se “Jingle Bell Sweaters” prodajali v revijah za naročanje po pošti in velikih trgovinah, kot je Macy’s. Ti skromni puloverji z dolgimi rokavi so bili namenjeni prijetnemu ali celo modnemu praznovanju zimske sezone in so pogosto vsebovali severne jelene, snežinke ter številne klasične prizore in motive, ki jih danes vidimo na prazničnih puloverjih (grdih ali ne). 

Konec osemdesetih let prejšnjega stoletja so komedije s praznično tematiko začele prikazovati božična oblačila in sezonske puloverje v humorni luči. Filmi, kot je National Lampoon’s Christmas Vacation, in televizijske oddaje, kot je Saturday Night Live, so okrepili znane in klasične vzorce, dokler niso postali pretirani in kričeči – če pomislite le na slabo prilegajoče se jopiče s pravimi zvončki, neumne risane obraze Rudolfa z napihnjenimi rdečimi nosovi ter kričeče rdeče in zelene vzorce. Družbeni mediji so zelo pripomogli, da se je praznik grdih puloverjev prijel, ko so ljudje vseh starosti začeli objavljati svoje fotografije v neumnih oblačilih, ki so jih našli v trgovinah z oblačili. 

Kako praznovati nacionalni dan grdih božičnih puloverjev? 

Nacionalni dan grdih božičnih puloverjev lahko praznujete na številne velike in majhne načine. Ena od zabavnih idej, ki je bila viralno razširjena na priljubljenih spletnih straneh za izmenjavo, kot sta Reddit in Imgur, vključuje prijatelje, sostanovalce ali družinske člane, ki si oblečejo enake grde božične puloverje in gredo k profesionalnemu fotografu, da posname ta neumni trenutek. Te fotografije se običajno natisnejo kot ironične praznične voščilnice in pošljejo znancem ter se seveda delijo na družbenih omrežjih. 

Drug način praznovanja tega nenavadnega praznika je, da organizirate tematsko zabavo v grdih puloverjih. Te zabave so običajno novembra ali decembra in so bolj lahkotna alternativa tradicionalnim, oblečenim in klasičnim prazničnim zabavam. Pri načrtovanju zabave poskrbite, da bodo vsi vedeli, da morajo nositi svoj najbolj grd pulover, in jim ponudite nagrado, da zagotovite prijateljsko tekmovanje! 

Morda boste imeli srečo tudi pri iskanju v omari, na podstrešju ali v kleti svojih staršev ali starejših sorodnikov. Družinski člani s smislom za humor bodo verjetno z veseljem videli, da bodo njihova stara, izstopajoča praznična oblačila dobila zabavno ter sveže in novo življenje za zabavo. Ne pustite se omejiti in bodite edinstveni ter uživajte v praznovanje tega, sicer nekoliko drugačnega, predbožičnega dneva.