Čeprav je zima letni čas, ko se vse okoli nas nekoliko umirja in premika nekoliko počasneje, je to za nekatere izmed nas lahko odlična priložnost, da se preizkusimo v najrazličnejših zimskih športnih dejavnostih. V nadaljevanju vam predstavljamo nekatere možnosti za aktivno preživljanje zimskih počitniških dni v Mariboru in okolici.  

Drsanje v Ledni dvorani 

Univerza v Mariboru organizira drsanje za študente Univerze v Mariboru in za študente na Erasmus izmenjavi. Drsanje bo potekalo v Ledni dvorani Maribor (Koresova ulica 7, Maribor), ob torkih, med 20.30 in 22. uro. Za udeležbo je potrebna le predhodna prijava na posamezen termin. Razpisani termini za leto 2022 so v torek, 13. december 2022 (prijaviti se bo možno od četrtka, 8. decembra dalje) in v torek, 20. december 2022 (prijaviti se bo možno od četrtka, 15. decembra dalje). Na posamezni termin se lahko prijavite najpozneje dan pred samim dogodkom (do ponedeljka). Drsanje je sicer za študente Univerze v Mariboru brezplačno, vključno z izposojo drsalk. Več informacij in prijava na termine.  

Pležuhanje in sankanje 

Kdo si ne želi s pležuhom oziroma pokom po zasneženih strminah Mariborskega Pohorja in Areha? Ste se že kdaj preizkusili v pležuhanju? Gre za vožnjo s prav posebno vrsto sani. Pležuh ali pok je preprosto zimsko vozilo iz lesa, kjer je sedež pritrjen na smučko ali ukrivljeno desko. Izhaja z obronkov hribovja v Dravski dolini, s Kobanskega, kjer je bil pred 200 leti eno najbolj priljubljenih zimskih prevoznih sredstev. Uporabljali so ga tudi na območju Pohorja in okoliških krajih, predvsem za zabavo na snegu, za prevoz v dolino in po drugih opravkih. V vseh smučarskih centrih na Pohorju je ob smučarskih progah na voljo tudi sankanje na urejene sankališču. Na Mariborskem Pohorju in Rogli je na voljo tudi nočno sankanje.  

Zimsko pohodništvo 

Kaj je lahko še lepšega kot v naravi dihati svež zimski zrak in se sprehajati po snegu? Zimski pohod je za marsikoga med vami najljubša dejavnost, ki se je najpogosteje udeležujete ob koncu tedna, ko imate na razpolago največ prostega časa. Že veste, kam se boste podali na vaš prvi letošnji zimski pohod? Pohorje je tudi v zimskem času, ko se pohorske planje in smreke odenejo v belo barvo in snežno odejo ena izmed najbolj priljubljenih aktivnosti. Obiščite Črno, Lovrenška ali Ribniško jezero tudi v zimskem času.  Zimski pohod lahko poteka povsem po ravnini, lahko pa se udeležite tudi zahtevnejšega, kjer previdnost nikakor ne bo odveč. Če se odpravljate na daljšo in zahtevnejšo turo, to naredite v skupini, saj je individualna odprava lahko nevarna. Še posebej, če vas v gorah presenetijo slabe vremenske razmere. 

Zimski športni vikend v Mariboru 

Prihajajoči vikend (17-18.12.2022) bo v Mariboru še posebej športno obarvan. Športna zveza Maribor v sodelovanju z Mestno občino Maribor organizira Zimski športni vikend. Zunanje in notranje športne aktivnosti bodo tako ponovno razporejene po različnih prizoriščih, udeleženci pa bodo lahko izkoristili številne ugodnosti, od znižanih kart do brezplačnih tečajev in aktivnosti. Celoten program Zimskega športnega vikenda in vsi kontakti ter informacije za predhodne prijave, tam kjer je to pogoj za sodelovanje, so navedeni v uradni brošuri, ki jo najdete tudi na http://www.gibajmaribor.si/. Želimo vam, da tudi med zimo ne bi preveč zadremali, temveč  da bi lepe zimske dni preživeli na čimbolj aktivnem in pester predbožični način.