Koledarsko leto se hitro bliža koncu, kar za nas, študente, po navadi pomeni obilico dela pred zimskim izpitnim obdobjem. Ker je to hkrati tudi čas praznikov in čarobnega vzdušja, pogosto nimamo dovolj časa za usklajevanje aktivnosti. 

V prazničnem času le malo kdo rad pomisli na delo in obveznosti, ki ga čakajo po praznikih. Kot študenti pa moramo velikokrat delo za študij opraviti tudi vmes, med praznovanji in obdarovanji. Ker se konec semestra hitro približuje, s tem pa tudi zimsko izpitno obdobje, je bistvenega pomena, da si pravilno razporediš čas in urediš vse potrebno.  

To seveda ne pomeni, da začneš učenje med božično večerjo ali rešuješ naloge na silvestrski večer. Vzeti si moraš čas za praznovanja in preživeti trenutke z družino, prijatelji in bližnjimi, prav tako pa ne smeš zaradi tega zanemarjati študijskih obveznosti. 

Kako pa ti lahko uspe uskladiti vse, kar moraš urediti med božičnimi počitnicami? Zate smo pripravili nekaj nasvetov, ki ti bodo morda pomagali, da lahko med prazniki združiš učenje in zabavo! 

Eden izmed najbolj pomembnih nasvetov je, da pred začetkom praznikov narediš seznam, kaj vse moraš v času počitnic in študija prostih dni postoriti. Predlagamo ti, da na seznam napišeš le aktivnosti, ki so nujne za opraviti v tem času. Še bolje je, če se potrudiš in si vzameš čas za opravljanje le teh že pred počitnicami, če ti seveda to lahko uspe. V nasprotnem primeru pa dobro premisli, kaj je nujno in kaj lahko narediš v novem koledarskem letu, saj tudi ti včasih potrebuješ težko zaslužen počitek. 

Pomembno je, da si v času praznikov vzameš čas za družino in prijatelje. Najboljše je, če si okvirne aktivnosti, ki jih boš počel v družbi bližnjih, planiraš že prej, da boš točno vedel, koliko časa ti preostane za ostale aktivnosti. 

Predlagamo ti, da si delo za študij in čas za opravljanje študijskih obveznosti že prej primerno razporediš tako, da vsak dan narediš nekaj stvari. Tako ti bo ostalo če veliko časa za počitek, sprehode, branje kakšne dobre knjige in podobno. 

Torej božične počitnice za študente ne pomenijo le priložnosti za sprostitev in počitek, ampak tudi priložnost za pripravo in uspešen začetek novega koledarskega leta. Ob tej priložnosti si lahko postaviš cilje za prihodnje leto, ki jih boš skušal uresničiti in narediš plan za opravljanje sprotnih študijskih obveznosti.