Kot redni študent katerega koli študijskega programa na univerzah in visokošolskih zavodih v Sloveniji imaš možnost pridobitve štipendije. Že veš, katere obstajajo in kako jih lahko dobiš? 

Štipendija služi študentu kot dopolnilni prejemek, ki je namenjen kritju stroškov povezanih z izobraževanjem, v času študija.  

Štipendije, ki jih lahko dobiš v Republiki Sloveniji, so naslednje: državna štipendija, Zoisova štipendija, štipendija za deficitarne poklice, štipendije za Slovence v zamejstvu in po svetu, sofinancirane in nesofinancirane kadrovske štipendije, AD futura štipendije in druge.  

Štipendijo lahko po Zakonu o štipendiranju (Zštip-1) pridobijo osebe, ki so pred dopolnjenim 22. letom starosti prvič vpisane v program nižjega ali srednjega poklicnega izobraževanja, srednjega tehniškega ali drugega strokovnega ter splošnega izobraževanja, za katerega uveljavljajo pravico do štipendije. Prav tako lahko štipendijo pridobijo osebe ali upravičenci, ki so pred dopolnjenim 27. letom starosti prvič vpisani v program višješolskega ali visokošolskega izobraževanja prve ali druge stopnje, za katerega uveljavljajo pravico do štipendije v Sloveniji ali tujini. Starosti pogoj se ne upošteva pri kadrovskih štipendijah. 

Za pridobitev štipendije pa je pomembno, da kot študent nisi v delovnem razmerju in ne opravljaš samostojne registrirane dejavnosti, prav tako ne smeš biti vpisan v evidenco brezposelnih oseb pri pristojnem organu ali biti poslovodna oseba gospodarskih družb ali direktor zasebnega zavoda.  

Vedeti moraš tudi, da se štipendije dodelijo za obdobje od dodelitve do izteka izobraževalnega programa. Pri tem se državna, Zoisova in štipendija za Slovence v zamejstvu in po stevu dodelijo za raven izobraževanja, ki je višja od že dosežene ravni.  

Tvoja štipendija se lahko tudi preneha, in sicer v primerih, če ne izpolnjuješ več pogojev za pridobitev štipendije, če pridobiš drugo štipendijo, ki se izključuje s sedanjo, če spremeniš izobraževalni program in na novem nisi upravičen do nadaljnega prejemanja štipendije, če ne dokončaš izobraževalnega programa v roku in v še nekaj drugih primerih.  

Tvoje štipendijsko razmerje pa lahko tudi miruje, v primeru, če ne napreduješ v višji letnik, če ne vložiš vloge za nadaljno prejemanje štipendije, če dohodek na družinskega člana štipendista presega cenzus za dodelitev štipendije in še več. 

Lahko pa se tudi zgodi, da moraš štipendijo vračati. To si dolžan storiti v primeru, da po enoletnem mirovanju nisi opravil letnika in napredoval v višji letnik, če nisi zaključil študija v času absolventa in podobno. 

Več o štipendijah si lahko prebereš tukaj: https://www.studentska-org.si/studentski-kazipot/stipendije/