Včeraj, 19. decembra 2022 so predstavniki Študentskega sveta Univerze v Mariboru predali zbrane igrače in sladkarije za otroke iz socialno šibkejših družin Društvu prijateljev mladine Maribor. V sklopu dobrodelne akcije, ki je potekala med 5. in 16. decembrom 2022 na fakultetah, Rektoratu, študentskih domovih in Univerzitetni knjižnici Maribor so zbirali rabljene in nove igrače ter sladkarije za otroke. V dobrodelni akciji so sodelovali študentje, zaposleni in zainteresirani posamezniki.

December je zagotovo najlepši in najbolj čaroben mesec v letu. Zunaj plešejo nežne bele snežinke, mi pa se sladkamo z domačimi piškoti, stisnemo na toplo in ogrejemo z vročim kakavom ali čokolado. Okrasimo božično drevo, prižgemo lučke in veselo odštevamo dneve do božiča in odpiranja božičnih daril. Žal pa se kot Študentski svet UM zavedamo, da pri vseh v decembru ni tako. Obstajajo otroci, ki jim takšni prazniki niso omogočeni zaradi socialnih stisk, ki jih preživljajo njihove družine. Ravno zato smo v sodelovanju z Društvom Zveze prijateljev mladine (ki deluje pod okriljem Zveze prijateljev mladine Maribor), kot že vrsto let doslej, tudi letos zbirali igrače in sladkarije za družine v socialni stiski, da bi jim pomagali obdarovati otroke. Na tak način želimo polepšati praznični december otrokom, ki jim ga na žalost njihove družine ne morejo. Predvsem pa želimo pričarati ogromne nasmehe na otroške obraze in jim omogočiti praznike polne veselja, radosti in čarovnije.

Fotografija: Atena Bošnjak

V skoraj mesec dni trajajoči akciji zbiranja sladkarij in igrač za najmlajše, smo študentom in zaposlenim omogočili, da tudi sami prisostvujejo pri tej dobrodelni akciji. V prostorih na vseh fakultetah so lahko tako študenti, kot tudi zaposleni prinašali različna darila, od igračk, knjigic do sladkarij.

Vsa zbrana sredstva smo Študentski svet UM v ponedeljek, 19. 12. 2022, predali Društvu Zvezi prijateljev mladine (deluje pod okriljem Zveze prijateljev mladine Maribor), ki bo poskrbela, da bodo prišla v prave roke. V naslednjih dneh bodo ta darila predali na dogodku Dedek Mraz.

Fotografija: Atena Bošnjak

Posebna zahvala gre vsem študentom in zaposlenim na Univerzi v Mariboru ter vsem ostalim, ki so s svojimi darovi kakorkoli prispevali k zbiranju sladkarij in igrač. Hvala trgovini Interspar v Europarku, ki nam vsako leto stopi nasproti pri darovanju škatel za izvedbo projekta in hkrati tudi podari nekaj sladkarij za otroke. Velika zahvala pa gre tudi študentkama Nini Planinšek in Vasilki Saklamaevi, ki sta prevzeli organizacijo samega projekta in omogočili, da se je projekt tudi letos uspešno izvedel.

V nadaljevanju si lahko preberete kaj je o sodelovanju povedala ena izmed koordinatoric akcije Nina.

“Dobrodelnost je letos med nami nekoliko bolj prisotna kot druga leta. Zaradi pandemije se zagotovo še bolj zavedamo, kako krhka so naša življenja in življenja naših bližnjih. Zato je tako pomembno, da cenimo vse, ki nas obkrožajo, in izkoristimo vsako priložnost za pomoč drugim. Le tako lahko naredimo december prazničen – ne le za nas, ampak tudi za druge, ki še niso imeli priložnosti doživeti decembra takega, kakršen v resnici je. Zelo sem vesela, da sem bila lahko del te akcije, predvsem pa hvaležna, da obstaja toliko ljudi, ki je darovalo sladkarije in igrače, ter tako omogočilo lepše praznike socialno ogroženim otrokom. Upam, da se organizacija tega projekta nikoli ne ustavi, ampak da bomo lahko še naprej s skupnimi močmi osrečevali otroke in jim v težkih trenutkih narisali nasmehe na obraz.«

– Nina Planinšek, predstavnica za odnose z javnostmi Študentskega sveta Univerze v Mariboru in vodja projekta

Fotografija: Atena Bošnjak

»Na Študentskem svetu Univerze v Mariboru smo veseli, da smo se ponovno lahko povezali z Društvom prijateljev mladine Maribor, ki deluje v okrilju Zveze prijateljev mladine Maribor. V sklopu dobrodelne akcije smo na fakultetah, v študentskih domovih in v prostorih Univerzitetne knjižnice Maribor zbirali sladkarije in igrače za otroke iz socialno šibkejših družin. Zbirali smo rabljene in nove igrače, ki so jih prinašali študentje, zaposleni in mimoidoči. Zavedamo se, da dobrodelnost in srčnost ni pomembna le v božičnem času, ampak skozi vso leto. Študente spodbujamo, da ne pozabijo na tiste, ki potrebujejo pomoč ter da pomagajo drug drugemu.«

– Nomi Hrast, prorektorica za študentska vprašanja Univerze v Mariboru

Z majhnimi nesebičnimi dejanji smo tako s tem projektom pričarali ogromne nasmehe na otroške obraze in jim omogočili praznike polne veselja, radosti in čarovnije. Najlepša hvala še enkrat vsem, ki ste prispevali delček k njihovi sreči. Vsem pa želimo čudovit december, obkrožen s tistimi, ki vam v življenju pomenijo največ. Preživite čudovit december in hvala. Hvala vsem, ki ste z vašo dobrodelnostjo prispevali nasmehe na obraze ljudi, ki to v decembru potrebujejo še bolj kot kadarkoli prej.