Do sedaj verjetno že veš, kaj je študentska anketa, zakaj jo izpolnjujemo in za kaj se uporabljajo rezultati le-te. Večkrat pa se med študenti pojavi vprašanje, če je študentska anketa res anonimna. Te zanima več? 

Najprej naj ti osvežimo spomin. Kaj sploh je študentska anketa? Študentska anketa je mnenjska anketa, s katero študenti Univerze v Mariboru izražajo svoje mnenje o pedagoškem procesu na vseh fakultetah članicah Univerze v Mariboru. 

Kako se izvaja študentska anketa? Anketa se izvaja v elektronski obliki, njeno izpolnjevanje pa je za študente obvezno.  

Čemu služijo rezultati študentske ankete? S pomočjo rezultatov študentske ankete organi Univerze v Mariboru in njenih članic ter posamezni učitelj in sodelavci izboljšujejo študijske programe, njihov način izvedbe in pedagoško delo. 

Kdo spremlja izvajanje študentske ankete? Študentski svet Univerze v Mariboru in komisija za študijske zadeve Senata Univerze v Mariboru spremljata izvajanje ankete, obliko vprašalnika in njegovo vsebino, seveda pa tudi uporabo rezultatov študentske ankete. Hkrati tudi predlagata dopolnitve in izboljšave izvajanja ankete. 

Kaj pa lahko povemo o anonimnosti študentske ankete? 

Čeprav se pred reševanjem študentske ankete z uporabniškim imenom in geslom svoje digitalne identitete vpišemo v sistem AIPS, pa moramo vedeti, da je študentska anketa vseeno popolnoma anonimna! Če se bojiš, da bodo pedagoški delavci ali organi fakultete, ki jo obiskuješ, vedeli, kakšne odgovore si v anketi podal ti, je tvoj strah odveč. Evidenca odgovorov študentske ankete je namreč ločena od sistema AIPS, kjer izpolnjuješ anketo! To pomeni, da se tvoji odgovori shranijo brez shranjevanja tvoje digitalne identitete in tako je zagotovljeno, da so odgovori anonimni.  

Vidiš, tvoj strah je odveč! Zato pri izpolnjevanju študentske ankete pazi, da jo izpolniš realno in pošteno, tvoji odgovori naj opišejo tvoje resnično mnenje o pedagoškem procesu in pedagoških delavcih. Le na ta način lahko pomagaš, da bomo skupaj izboljšali kakovost pedagoškega dela na Univerzi v Mariboru! 


Viri: https://www.um.si/kakovost/studentska-anketa-2/ 

https://ssum.um.si/2022/06/studentska-anketa-2022/