Si se že srečal s študentsko anketa? Če si prvi letnik dodiplomskega študija, še verjetno ne, a se boš kmalu. Če pa si višji letnik, si le malo osveži spomin in preberi članek! 

Študentska anketa je ogrodje, s pomočjo katerega lahko študenti podamo svoje mnenje glede študijskega procesa. Je mnenjska anketa, s katero lahko neposredno izražamo svoje mnenje o pedagoškem procesu in delu pedagoških delavcev, ki nas poučujejo.  

Študentska anketa se izvaja v elektronski obliki in je obvezna za izpolnitev za vse študente Univerze v Mariboru. Seveda so vsi odgovori, ki jih označiš in zapišeš v študentski anketi, popolnoma anonimni.  

Študentsko anketo izpolnjujemo vsako leto po tem, ko opravimo vse obveznosti pri posamezni učni enoti, izpolnimo pa jo v sistemu AIPS. Najbolje je, če anketo izpolnimo takoj po vpisu ocene posamezne učne enote, saj imamo takrat še sveže spomine in lažje izrazimo svoje realno mnenje. 

Zakaj pa izpolnjujemo študentsko anketo? Odgovor je preprost. Študenti smo tisti, ki imamo direkten vpogled v sam pedagoški proces in delo pedagoških delavec in smo edini, ki lahko podamo oceno oziroma izrazimo mnenje o kvaliteti njihovega dela. Zato je pomembno, da na vsa vprašanja odgovorimo iskreno in kar se da natančno.  

Ocenjevanje pedagoških delavcev in njihovega dela poteka z odgovori na vprašanja, kjer ocenjujemo na lestvici od -2 do 2. To pomeni, da je pedagoški delavec oziroma kvaliteta njegovega dela, ki prejme oceno višjo od 0 zadovoljivo, med -2 in 0 pa razumljeno kot nezadovoljivo. 

Ob koncu študentske ankete lahko podaš tudi opisno mnenje, s pomočjo katerega lahko bolj jasno in natančno obrazložiš podane ocene, predstaviš problematiko in tako pomagaš izboljšati kakovost študija. Zato je pomembno, da je povratna informacija podana razumljivo, jasno in jedrnato. K opisnemu mnenju lahko dodaš tudi svoje predloge izboljšav, seveda pa poleg kritik lahko zapišeš tudi pohvale.  

Naj še enkrat poudarimo, da je študentska anketa popolnoma anonimna, ne glede na to, da se ob izpolnjevanju le-te vpišemo v sistem AIPS s svojo digitalno identiteto (uporabniško ime in geslo). Vsi podatki oziroma rezultati študentske ankete se shranjujejo tako, da je zagotovljena 100% anonimnost izpolnjevalca študentske ankete. To pa je zagotovljeno tako, da je zbirka odgovorov na študentsko anketo popolnoma ločena od sistema AIPS, v katerem se anketa izpolnjuje. 

Za kaj pa se uporabijo rezultati študentske ankete? Rezultati študentske ankete so zelo pomembni pri podajanju mnenja v postopkih habilitacije (postopkih pridobivanja akademskih nazivov visokošolskih učiteljev in sodelavcev, ki so nujni za opravljanje predagoškega dela). Tudi v teh postopkih sodelujemo študenti in sicer mora študentski svet, ki ga sestavljajo predstavniki vseh letnikov, podati svoje mnenje o pedagoški usposobljenosti pedagoškega delavca. 

Na podlagi rezultatov študentske ankete nato dekani fakultet vsako leto opravijo razgovore z negativno ocenjenimi pedagoškimi delavci na fakulteti, študentski svet pa lahko predlaga tudi razgovore s pedagoškimi delavci, ki so prejeli oceno med 0 in 0,5. 

Študentska anketa torej pomaga pri izboljševanju kakovosti pedagoškega procesa na Univerzi v Mariboru, njeni rezultati pa so v veliko pomoč za morebitne spremembe in vzdrževanje nivoja pedagoškega dela. Zato je zelo pomembno, da jo izpolniš pošteno in natančno, saj lahko le na ta način pomagamo organom fakultet članic Univerze v Mariboru pridobiti ustrezno mnenje in relevantne informacije o študijskem procesu!