Manjša količina stresa je lahko sicer dobra stvar – lahko je spodbuda, ki jo potrebujemo, da nekaj naredimo. Vendar je včasih spopadanje s stresom (zlasti pred ali med izpitnim obdobjem) lahko zelo težavno. Glede na to, da se po ocenah letno za 20-50 % poveča število študentov, ki iščejo pomoč zaradi težav z duševnim zdravjem, povezanih s študijem, je jasno, da smo študentje vse bolj pod pritiskom kot kdajkoli prej. Zato vam v pomoč ponujamo sedem nasvetov, ki ti bodo pomagali prebroditi stresno izpitno obdobje. 

1. Ne pozabi dihati 

Če si vsak dan vzameš le nekaj minut časa za izvajanje tehnik pozornosti, kot so npr. dihalne vaje, boš tako lažje umiril odziv telesa na stres in preusmerili pozornost nazaj v sedanji trenutek. S tem boš tudi pridobil čas, da racionalno premisliš o svojih skrbeh, se znebiš nekoristnih miselnih vzorcev in se lahko spopadel z velikim številom izpitov ter začel z učinkovitejšim učenjem.  

2. Poskrbi za kvalitetno prehrano, spanec in telovadbo  

Če učenje vlečeš pozno v noč ali celo jutro, se slabo prehranjuješ in v dan vneseš le minimalno količino gibanja, se lahko simptomi tesnobe in stresa med izpitnim obdobjem še povečajo. Da bo tvoje telo lahko karseda optimalno delovalo, poskrbi za vsaj 7-8 ur spanja na noč, dovolj kvalitetni, polnovrednih in hranilnih obrokov, manj kofeina in več popite vode ter vsaj pol ure gibanja na dan. 

3. Postavi si realne cilje 

Postavljanje realističnih ciljev, ne glede na to, ali imaš pred izpitom več tednov, dni ali zgolj ur časa, ti lahko pomaga vse postaviti v pravo perspektivo. Sprejemanje svojega položaja in delo v okviru možnosti, ki jih imaš, povečuje tvojo produktivnost brez tveganja, da bi pri tem izgorel. 

4. Pri pripravi na izpit ni treba ostati sam 

Pred nekaj leti je v raziskovalni študiji, objavljeni v reviji Linguistics and Education, bilo ugotovljeno, da je ponavljanje vsebine s sošolci lahko dejansko učinkovita tehnika učenja, saj posameznikom omogoča, da bolje absorbirajo svoje zapiske in si bolje zapomnijo vsebino naučenega. Poleg tega so pri tem pridružene še čustvene koristi in socialna podpora, ki običajno vzbujata boljši občutek samozavesti in tudi določeno mero samostojnosti. Vsekakor pa je ponavljanje v skupini smiselno šele takrat, ko si tudi sam že predelal dobršen del izpitne snovi. 

5. V trenutku panike se nekoliko ustavi 

Panika, tesnobnost in strah pred, med ali celo po izpitu je med študenti pogosta. Če jih kadarkoli doživiš, se ustavi, šestkrat globoko vdihni, popij kozarec z vodo in se nato vrni k obravnavani težavi in jo poskušaj razdeliti na več obvladljivih delov. Ne pozabi, da za vsako težavo običajno obstaja racionalna rešitev, tudi če je na prvi pogled ne vidiš. 

6. Verjemi vase in v svoje sposobnosti 

Ko se nenehno soočamo z novimi izzivi, pogosto pozabimo pogledati nazaj, kako daleč smo prišli in koliko smo že dosegli. Glede na to, da si se na izpit verjetno dobro pripravil, ne bi smelo biti razloga za zaskrbljenost. Zato ob negativni misli poskušaj to nadomestiti s pozitivno mislijo. Na primer, namesto da bi razmišljal “Če ne dobim vsaj devetice, sem neuspešen”, pomisli na “Ne glede na to, kaj bom dobil za oceno, bom ponosen nase in cenil, koliko sem že dosegel”. 

7. Če se ti zdi, da imaš težave, se z nekom pogovori 

Prositi za pomoč ni nikoli sramotno. V najbolj skrajnih primerih lahko pomaga rešiti življenje. Ko se spopadaš s težavami, se o svojih občutkih pogovori s prijatelji, družino ali drugo, tebi bližnjo osebo. Prav tako se ne boj poiskati strokovne pomoči in podpore, v kolikor meniš, da bi jo potreboval.