Se imaš tudi ti cilj bolj zdravo prehranjevati v novem letu? Se največkrat pregrešiš prav s sladkimi pregrehami? Zdravo prehranjevanje ne pomeni popolnega odrekanja sladkim jedem. Vendar namesto s pripravljenimi, trgovinskimi sladkarijami, ki so pogosto polne kalorij, lahko željo po sladkem potešimo z bolj zdravimi sladicami. Za vas smo pripravili nekaj preprostih idej, ki jih lahko pripravite sami, ob tem pa se ne počutite, da ste se pregrešili. 

  1. Čokoladni browniji iz 3 sestavin 

To so najhitreje in na najbolj enostaven način pripravljeni browniji na svetu. 

Sestavine: 
– 400 g čokoladno-lešnikovega namaza 
– 100 g pirine bele moke 
– 3 jajca 
 
Postopek: Dobro zmešamo namaz, moko in jajca. Vlijemo v pekač s peki papirjem (velikost 16 x 16 cm) in pečemo 35 minut pri 180 stopinjah. V primeru večjega pekača pecite kakšno minuto manj, da bo notranjost še vedno sočna. 

  1. Veganski jagodni cheescake v kozarcu 

Sestavine (za 2 kozarca): 
Krema: 
– 130 g indijskih oreščkov (namočenih za 10 min) 
– 40 g datljev (namočenih za 10 min) 
– 130 g kokosovega mleka (iz pločevinke) 
– 40 ml soka limone in 1 žlica limonine lupinice 
– 40 ml kokosovega olja (stopljenega) 
– 40 ml tapiokine moke (ali koruznega škroba) 
 
Ostale sestavine: 
– ¼ žličke mlete vanilije (ali ½ žličke vanilijevega ekstrakta)  
– 2 polnozrnata piškota  
– 4 žlice skuhane kave / kakava  
– sveže jagode 
 
Postopek: 
Datlje in indijske oreščke namakamo 10 minut v vreli vodi. Po 10 minutah jih odcedimo in združimo v blenderju z vsemi preostalimi sestavinami. V kozarec najprej položimo piškot in ga prelijemo z nekaj žlicami kave ali kakava. Nato po kozarcu razporedimo ¾ pripravljene kreme, plast narezanih jagod in preostanek kreme. Po vrhu poštupamo z malce kakava. Kozarca postavimo v hladilnik za kakšno uro, da se krema še nekoliko zgosti. 

  1. Čokoladna mascarpone torta 

Sestavine: 
– 250 maskarpone sira 
– 60 g mletega sladkorja in malo za posip 
– 40 g mletih mandljev in 1 dodatna žlica 
– 3 jajca 
– 1 žlička vanilijevega ekstrakta 
– 1 majhen ščepec soli 
– 200 g temne čokolade 
– maslo za premaz pekača 
– kakav za posip 
 
Postopek: Pečico segrejemo na 180°C. Čokolado stopimo nad vodno kopeljo. V veliko skledo damo mascarpone sir, dodamo mleti sladkor in dobro premešamo. Dolijemo stopljeno čokolado in premešajmo še enkrat. Postopoma dodajamo jajce za jajcem. Dodamo še vanilijevo esenco in sol ter premešamo še enkrat. V maso umešamo še mlete mandlje. Pekač namažemo z maslom in potresemo z žlico mletih mandljev, da se pecivo pekača ne bo prijelo. Najboljše je, če uporabimo pekač s snemljivim obodom. Uporabimo pekač premera od 17 do 26 cm. Seveda bo višina tortice odvisna od širine pekača. Maso vlijemo v pekač in pečemo v pečici, ogreti na 180°C približno 30 minut. Tortica je pečena, ko je zobotrebec, ki ga potisnete v sredino pekača, večinoma čist, ko ga vzamete ven. Ohlajeno tortico potresemo s kakavom ali sladkorjem v prahu, narežemo na koščke in postrežemo. 

  1. Čičerikini browniji 

Sestavine: 
–  konzerva čičerike 
–  150 g arašidovega masla 
–  100 g agavinega sirupa 
–  30 g pecilnega praška 
–  30 g sode bikarbone 
–  žlička soli 
–  dve žlički vaniljevega ekstrakta 
 
Postopek: Segrejemo pečico na 180 stopinj. Vse sestavine dobro zmešamo v multipraktiku in jih enakomerno porazdelimo v ponev. Dodamo lahko tudi kakšen nadev. Vse skupaj pečemo približno 20 minut. 

  1. Kakavov kolač 

Sestavine: 
– 300 g dateljnov 
– 40 g kakava v prahu 
– 10 g pecilnega praška 
– 3 velika jajca 
 
Postopek: Vse sestavine temeljito zmeljemo v multipraktiku. Najlažje je, da začnemo z dateljni in postopoma dodajamo ostalo. Ko je vse zmešano v pasto damo v željeni pekač in pečemo približno 40 minut na 180 stopinj.